Newsflash
Internaționale

Ajutor canadian pentru Ucraina: videoclipuri cu proceduri de medicină de război

de L. Budin - mar. 10 2022
Ajutor canadian pentru Ucraina: videoclipuri cu proceduri de medicină de război

Universitatea canadiană McGill a realizat mai multe videoclipuri traduse în limba ucraineană, care prezintă proceduri de reanimare, intubare, îngrijirea plăgilor provocate de explozia unui obuz.

Scopul este de a ajuta personalul sanitar ucreainean să practice medicina de război, informează AFP, preluată de Agerpres

crucea-rosie-ingrijire

Medicul Tarek Razek, şeful secţiei de traumatologie de la Centrul universitar McGill din Montreal, consideră că angajaţii ucraineni din sectorul medical se confruntă cu „un scenariu inimaginabil în 2022”, cu „o situaţie foarte complexă” şi „stresantă”. 

În urma amplificării conflictului din Ucraina, nu doar medicii din secţiile de urgenţe şi chirurgii specializaţi în traumatologie, ci și angajaţii din sectorul medical sunt îndemnaţi să ofere îngrijiri medicale pacienţilor răniţi, a explicat el.

În parteneriat cu centrul de simulare şi învăţare interactivă Steinberg din cadrul Universităţii McGill, medicii canadieni au creat mai multe videoclipuri de câteva minute, care oferă noţiuni elementare de salvare şi reanimare.

Între momentul primirii solicitării ucrainene şi crearea videoclipurilor am avut nevoie de mai puţin de trei ore, iar produsul final a fost livrat în mai puţin de 24 de ore”, a declarat medicul Gerald Fried.

Videoclipurile, realizate la Montreal, au beneficiat de un montaj asigurat de o specialistă în chirurgia toracică, Junko Tokuno, fiind apoi traduse în ucraineană.

Intensificarea bombardamentelor în ultimele zile asupra mai multor oraşe ucrainene a dus la un număr ridicat de morţi şi de răniţi în rândul populaţiei civile.

De la începutul războiului, cel puţin 474 de civili au fost ucişi, iar 861 au fost răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de ONU, care subliniază că cifrele sunt probabil mult mai mici în comparaţie cu realitatea de pe teren.

Crucea Roșie: războiul ar putea duce la creşterea cazurilor COVID în regiune

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe