Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Copiii alăptaţi, mai protejaţi de HTA

Viața Medicală
Dr. Roxana Dumitriu-Stan vineri, 27 august 2021

Copiii hrăniţi la sân, indiferent de durata de alăptare, au avut o tensiune arterială (TA) mai mică la 3 ani comparativ cu cei care nu au fost niciodată alăptaţi.

3_1Copiii hrăniţi la sân, indiferent de durata de alăptare, au avut o tensiune arterială (TA) mai mică la 3 ani comparativ cu cei care nu au fost niciodată alăptaţi. Valorile TA au fost mai scăzute indiferent de indicele de masă corporală.

Aceste observaţii privind tensiunea arterială pot ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare în viaţa de adult, subliniază autorii studiului recent publicat în Journal of the American Heart Association.

Potrivit prim-autorului studiului, Kozeta Miliku, este prima cercetare de acest gen care evaluează alăptatul din primele zile de viaţă ale nou-născutului și TA în prima copilărie.

Studiul a arătat că și nou-născuţii care au fost alăptaţi doar câteva zile, primind, deci, inclusiv colostrul matern, au avut o TA mai mică la vârsta de 3 ani. Colostrul este bogat în factori de creștere, componente imunologice și celule stem care sunt extrem de benefice pentru nou-născut.

Cercetătorii au folosit date din cohorta canadiană CHILD (un studiu cu peste 3.000 de copii născuţi între 2009 și 2012 care au fost urmăriţi pentru a identifica elementele implicate în dezvoltarea și sănătatea acestora).

Au fost analizate informaţiile privind alăptarea pentru 2.400 de copii. Dintre aceștia, 98% au fost hrăniţi la sân (4% pentru doar câteva zile în spital). Majoritatea, 78%, au fost alăptaţi șase luni sau mai mult, iar 62% au fost hrăniţi exclusiv la sân pentru minimum trei luni. Doar 2% dintre copii nu fuseseră hrăniţi niciodată la sân.

La vârsta de 3 ani, copiii care nu au fost alăptaţi niciodată aveau în medie o TA de 103/60 mmHg, comparativ cu cei care au fost hrăniţi la sân, indiferent de durată, care aveau în medie o TA de 99/58 mmHg.

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210721102422.htm

Etichete: alaptare hranirea la san tensiune arteriala nou-nascuti colost matern celule stem

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC