Newsflash
Internaționale

Custodia unui sugar, retrasă temporar părinţilor care refuzau „sânge vaccinat”

de L. Budin - dec. 7 2022
Custodia unui sugar, retrasă temporar părinţilor care refuzau „sânge vaccinat”

Un tribunal neozeelandez a retras temporar custodia unui bebeluş ai cărui părinţi se opuneau unei operaţii chirurgicale menite să-i salveze viaţa.

Părinții și-au exprimat temerea că sugarul ar putea primi sânge provenind de la donatori vaccinaţi împotriva COVID-19 , informează AFP și Agerpres.

sugar-picioare

Înalta Curte de Justiţie din Auckland a ordonat ca „Baby W”, în vârstă de şase luni, să fie plasat sub tutelă parţială în perioada intervenției chirurgicale de urgenţă pentru o problemă cardiacă.

Părinţii bebeluşului s-au opus acestei operații, cerând ca sângele care i-ar putea fi transfuzat în blocul operator să provină de la donatori care nu au primit niciun vaccin ARN mesager anti-COVID.

Problema primordială este să ştim dacă tratamentul propus este în interesul suprem (al bebeluşului)”, a subliniat tribunalul într-un comunicat.

Copilul se află de acum „sub tutela medicală a Curţii până la finalizarea operaţiei” şi în perioada postoperatoare, adică cel târziu până la sfârşitul lui ianuarie.

Părinţii păstrează autoritatea asupra copilului, exceptând chestiunile ce ţin de îngrijiri medicale. Ei urmează să fie informaţi în orice moment despre natura tratamentului aplicat sugarului şi despreevoluţia stării lui, arată decizia tribunalului.

Acest caz a şocat opinia publică din Noua Zeelandă, arătând cât de gravă este dezinformarea în legătură cu vaccinarea anti-COVID.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei de sănătate neozeelandeze, Mike Shephred, a afirmat că este vorba de „o situaţie dificilă pentru toate persoanele implicate”.

Decizia de a prezenta o cerere precum aceasta unui tribunal este luată întotdeauna ţinând cont de interesul suprem al copilului”, a subliniat Shepherd.

Autorităţile sanitare neozeelandeze au respins cererea părinţilor care cereau „sânge nevaccinat”, argumentând că aceasta este inutilă şi puţin practică. Spitalele din Noua Zeelandă nu separă sângele donat de persoane vaccinate de cel donat de persoane nevaccinate, niciuna dintre cele două categorii neprezentând mai multe riscuri ca cealaltă.

La anunţul hotărârii tribunalului, militanta anti-vaccinare Liz Gunn a cerut celor câteva persoane venite să susţină familia să facă presiuni asupra premierului Jacinda Ardern, ca să revină asupra deciziei. Familia copilului afirmă că a găsit zeci de persoane nevaccinate care doresc să doneze.

Ucraina: Ministerul Sănătăţii cere spitalelor să suspende intervențiile programate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe