Newsflash
Internaționale

ECDC a actualizat protocolul pentru siguranța călătoriilor cu avionul

de Florentina Ionescu - iun. 18 2021
ECDC a actualizat protocolul pentru siguranța călătoriilor cu avionul

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a actualizat recent recomandările pentru călătoriile cu avionul, luând în calcul și vaccinările împotriva COVID-19, cât și cele mai noi dovezi științifice.

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au publicat ieri o nouă versiune a protocolului „Aviation Health Safety Protocol”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

ecdc masuri transport aerian

În acest protocol, cele două instituții oferă recomandări operaționale clare și recomandări pe baza riscurilor pentru cei care doresc să călătorească în condiții de siguranță pe calea aerului, pentru a completa inițiativele Uniunii Europene, cum ar fi certificatele digitale ale UE cu informații despre COVID-19.

Noua versiune a documentului (a protocolului) ia în cont noi dovezi și informații, cum ar fi circulația variantelor care determină îngrijorare (VOC sau variants of concern) și desfășurarea programelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Noua versiune a protocolului pune accentul și pe nevoia de a menține unele măsuri non-farmaceutice, cum ar fi faptul că persoanele trebuie să poarte măști faciale medicale, să respecte măsurile de igienă și distanțarea fizică.

Protocolul are scopul de a oferi un sprijin autorităților naționale din statele membre ale UE și se bazează pe cele mai recente dovezi științifice, pe situația epidemiologică actuală și pe dezvoltarea politicilor de sănătate.

„Am ajuns la o piatră de hotar semnificativă în pandemie: o schimbare reală în abordare, care să poată permite călătorilor să zboare din nou cu avionul fără să își facă griji în exces cum că regulile se pot schimba într-un interval scurt de timp, complicându-le călătoriile sau făcând imposibile călătoriile”, a declarat directorul executiv al Agenţiei Europene de Siguranţă a Aviaţiei (EASA), Patrick Ky.

Acesta a adăugat că industria transportului aerian – și pasagerii – au așteptat acest moment de mai multă vreme: „Datorită informațiilor primite de la experții în epidemiologie din cadrul ECDC, suntem încrezători că acest protocol oferă recomandări practice și pragmatice pentru a călători în siguranță în ceea ce privește sănătatea”.

Ce trebuie să știe călătorii

În concordanță cu dovezile științifice actuale și cu recomandările Consiliului European, Protocolul propune ca persoanele care sunt complet vaccinate (cu ambele doze) împotriva COVID-19 sau acei oameni care s-au recuperat de pe urma bolii în ultimele 180 de zile nu ar trebui să fie supuse/supuși testării sau măsurii de carantină, doar dacă nu vin dintr-o zonă cu un risc foarte ridicat sau dintr-o zonă unde circulă o variantă ce determină îngrijorare (VOC).

Pentru a călători din astfel de destinații, potrivit comunicatului de presă, ar trebui luată în considerare necesitatea unui test negativ pentru COVID-19. Acesta poate fi fie un test rapid pentru detectarea antigenilor făcut de călători (să nu treacă mai mult de 48 de ore înainte de sosire), fie un test PCR de la care să nu treacă mai mult de 72 de ore înainte de sosire. De asemenea, folosirea formularelor Passenger Locator Forms pentru a facilita urmărirea contacților încă este considerată o măsură foarte importantă.

În plus, distanțarea fizică de cel puțin un metru de altă persoană trebuie menținută, iar măștile medicale trebuie să fie purtate în toate etapele călătoriei. Igiena mâinilor și igiena aparatului respirator sunt măsuri care trebuie, de asemenea, observate. Toate aceste măsuri sunt recomandate pentru călătoriile în spațiul aerian al UE, dar sunt recomandate și pentru călătoriile cu avionul către și dinspre țări terțe.

Călătorii vaccinați au de câștigat

Potrivit directorului ECDC, Andrea Ammon, desfășurarea programelor de vaccinare împotriva COVID-19 a permis, din fericire, relaxarea anumitor măsuri pentru acei călători care sunt vaccinați complet – cu numărul necesar de doze:

„Dar dacă măsurile sunt relaxate prea curând pentru persoanele care nu sunt încă vaccinate, în această situație este posibil să vedem din nou o creștere rapidă a numărului de cazuri. (...) Pentru a controla în mod eficient transmiterea comunitară a virusului, trebuie să continuăm programele de vaccinare și să fim extrem de prudenți, până când o proporție suficientă a populației europene a primit vaccinul”.

Autoritățile europene explică și faptul că accentul ar trebui pus pe asigurarea că noile elemente ale acestui protocol (de exemplu, verificarea dovezii vaccinării sau dovezii recuperării) nu ar trebui să creeze aglomerări și cozi în procesele desfășurate pe aeroport.

Protocolul recomandă ca informațiile să fie verificate o dată în fiecare călătorie, ideal ar fi ca acest lucru să se desfășoare înainte de a ajunge la aeroportul din care pleacă persoana. Acest lucru ar trebui să fie valabil și pentru pasagerii care au escală pe anumite aeroporturi.


Notă autor:

Sursa foto: www.pexels.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe