Newsflash
Internaționale

Intervenție novatoare: transplant de inimă la un bebeluș de 2 luni

de L. Budin - mai 18 2021
Intervenție novatoare: transplant de inimă la un bebeluș de 2 luni

Viaţa unei fetiţe de două luni din Spania a fost salvată în urma unei intervenţii chirurgicale novatoare. Medicii i-au transplantat o inimă care nu mai bătea, de la un donator cu o grupă de sânge diferită.

Anunțul privind intervenția a venit din partea Spitalului Gregorio Marañón, situat în Madrid, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

transplant-inima

„A fost de două ori magie”, a spus Juan Miguel Gil Jaurena, şeful secţiei de chirurgie cardiacă pediatrică a unității sanitare madrilene, explicând că astfel de tehnici n-au mai fost folosite până acum în cazul unui bebeluş cu vârstă atât de mică.

Intervenția deschide calea salvării multor sugari care au nevoie de un transplant de inimă şi care sunt prea mici pentru utilizarea de dispozitive ventriculare de susţinere, până la găsirea unui donator compatibil.

Operaţia a fost complicată, fiindcă donatorul se afla la un spital într-o altă regiune a Spaniei iar mica sa inimă a încetat să mai bată câteva minute, necesitând o procedură de recuperare. Spitalul nu a oferit detalii despre donator.

Fetiţa fusese diagnosticată cu o boală de inimă congenitală înainte să se nască şi cântărea 3,2 kilograme când s-a efectuat intervenţia chirurgicală.

Cu 37,4 donatori la un milion de locuitori, Spania a fost anul trecut lider mondial în transplanturi, conform bazei de date globale privind donarea şi transplantul a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe