Newsflash
Internaționale

Primul transplant de trahee din lume, realizat în SUA

de Dorina Novac - apr. 8 2021
Primul transplant de trahee din lume, realizat în SUA

O femeie din SUA, în vârstă de 56 de ani, a primit primul transplant de trahee umană din lume, după ani de luptă pentru a putea respira.

După ce i s-a făcut transplantul de trahee umană, la spitalul Mount Sinai din New York, Sonia Sein, în vârstă de 56 de ani, spune că se simte suficient de bine pentru a dansa cu nepoții ei, scrie CNN.

primul transplant de trahee

„Când am respirat prima dată după transplant, m-am simțit ca în rai”, a spus Sonia Sein, care a făcut operația în ianuarie.

Traheea fostei asistente sociale a fost deteriorată în 2014, când a avut nevoie de ventilator din cauza unui atac grav de astm.

Potrivit sursei citate, Sonia Sein a suferit mai multe intervenții chirurgicale în speranța de a corecta problema, dar acestea au provocat și mai multe daune căilor respiratorii. A respirat printr-o gaură creată chirurgical în gât, numită traheostomie, cu un tub lung care i-a coborât până la plămâni.

Traheea este tubul care leagă laringele de plămâni și este esențială pentru vorbire, respirație și pentru o funcție pulmonară normală.

„Este mult mai complex decât pare și, timp de zeci de ani, experții medicali au considerat că astfel de transplanturi sunt imposibile”, a precizat Eric Genden, chirurgul care a coordonat echipa de medici.

transplant trahee 2

Dr. Eric Genden a făcut cercetări în domeniu timp de 30 de ani – o misiune despre care spune că a început de când era la facultatea de medicină.

„Încă de când eram student mi se părea greu de crezut că putem face transplant de rinichi, ficat și chiar de inimă, dar nu a existat nicio modalitate de transplantare a traheei ”, a spus chirurgul pentru CNN.

Operația de transplant a durat aproximativ 18 ore și au participat aproximativ 50 de specialiști – chirurgi, asistenți medicali, anesteziști, specialiști în căile respiratorii și medici rezidenți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe