Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Recomandare OMS: la prematuri, contactul piele pe piele e de preferat incubatorului

Viața Medicală
L. Budin vineri, 18 noiembrie 2022, ora 16:46

Contactul imediat piele pe piele este de preferat în incubatorului, în cazul bebeluşilor născuţi prematur, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

OMS a cerut o schimbare radicală a modului în care îngrijirile la terapie intensivă neonatală sunt acordate bebeluşilor prematuri. Când mamele sau alţi îngrijitori rămân aproape de bebeluşii prematuri de la naştere, fără separare, acest lucru oferă „beneficii majore pentru sănătate”, consideră Karen Edmond, medic şi pediatru OMS, citat de AFP și Agerpres.

sugar-prematur

Îmi place să gândesc astfel: prima îmbrăţişare cu un părinte nu este doar importantă din punct de vedere emoţional, ci este absolut esenţial pentru îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire şi a sănătăţii bebeluşilor care sunt prea mici şi născuţi prematur”, a subliniat medicul.

Această nouă recomandare privind modul de îngrijire a bebeluşilor născuţi înainte săptămâna 37 de sarcină sau cu o greutate mai mică de 2,5 kilograme se aplică în toate situaţiile, a subliniat OMS.

Contactul imediat piele pe piele trebuie asigurat „chiar şi pentru bebeluşii cu dificultăţi de respiraţie”, au afirmat experții OMS. Ei consideră că naşterile premature reprezintă „o problemă urgentă de sănătate publică”, care afectează 15 milioane de bebeluşi în fiecare an - una din 10 naşteri.

Este important să menţinem contactul piele pe piele cu bebeluşul 24 de ore din 24, 7 zile din 7, chiar dacă trebuie să fie la terapie intensivă”, a mai spus dr. Karen Edmond.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut 25 de recomandări privind îngrijirea bebeluşilor prematuri, inclusiv 11 noi, de la ultima actualizare din 2015. Acestea acoperă toate domeniile şi subliniază inclusiv importanţa alăptării prematurilor.

Pentru prima data, liniile directoare includ şi recomandări privind implicarea familiei, precum și un apel la reorganizarea unităţilor de terapie intensivă, astfel încât mama şi copilul să rămână împreună.

Liniile directoare propun, de asemenea, pentru prima dată, acordarea unui sprijin psihologic şi financiar sporit familiei bebeluşilor născuţi prematur.

Concediul pentru creşterea copilului este esenţial pentru a ajuta familiile să aibă grijă de sugar", a spus Karen Edmond.

Ea a adăugat că părinţilor de prematuri ar trebui să li se acorde suficient sprijin financiar şi profesional. 

Franţa: transplantul insulelor pancreatice, o șansă pentru pacienții cu diabet 1

Etichete: recomandari oms ingrijire prematuri contact piele pe piele terapie intensiva neonatala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC