Newsflash
Internaționale

S-a descoperit pilula care se ia chiar înaintea raportului sexual

de L. Budin - apr. 28 2022
S-a descoperit pilula care se ia chiar înaintea raportului sexual

Cercetători ai Universității Stanford din SUA au descoperit o alternativă „promițătoare” la pilula contraceptivă: una care se administrează chiar înaintea raporturilor sexuale.

Specialiștii de la Universitatea Standford au creat o nouă formă de pilulă contraceptivă, care se administrează în doză unică, înaintea raportului sexual, informează Top Santé.

pilula-precoital

Tratamentul combină pilula de a doua zi (acetat de ulipristal) cu o moleculă contra artritei, meloxicam. Acestă asociație acționează prin perturbarea ovulației. 

În cursul studiului, nouă femei, cu vârste între 18 și 35 de ani, au luat acest cocteil medicamentos în faza luteală a ciclului lor menstrual, deci înainte de ovulație.

Mai întâi, au fost monitroizate preț de două cicluri menstruale, iar în timpul celui de-al treilea ciclu li s-a administrat tratamentul. Pentru a se verifica dacă ovulația s-a produs sau nu și pentru evaluarea nivelului de hormoni, participantelor li s-au făcut ecografii și teste sangvine.

Rezultatele cercetării, publicate recent în revista BMJ Sexual & Reproductive Health, arată că ovulația a fost perturbată la șase dintre femei. S-a constatat și o creștere cu trei zile a duratei ciclului lor menstrual – cel în cursul căruia a fost administrat tratamentul. Nivelul de progesteron observat a fost mai scăzut.

Cercetătorii spun că rezultatele sunt promițătoare, combinația dintre ulipristal și meloxicam putând întrerupe ovulația, când „riscul de concepție a fost cel mai ridicat”. Cocteilul medicamentos ar putea fi „un candidat promițător pentru o evaluare, în calitate de contraceptiv oral precoital”.

Studii suplimentare sunt însă necesare, pentru depistarea eventualelor efecte secundare ale combinației de substanțe active.

Strategie UE anti-pandemie: accelerarea vaccinării copiilor și noi antivirale

Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% în primele două luni, la nivel global

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe