Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Săptămâna Mondială a Glaucomului, marcată între 7 și 13 martie

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 9 martie 2021, ora 15:49

Săptămâna Mondială a Glaucomului este o inițiativă globală a World Glaucoma Association, creată pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestei boli.

Anul acesta, săptămâna dedicată conștientizării glaucomului este între 7 și 13 martie. Potrivit site-ului oficial, www.worldglaucomaweek.org, tema din 2021 reflectă speranța că, prin intermediul testărilor regulate, oamenii vor continua să vadă lumea din jurul lor: plină de frumusețe și aventură. 

logo saptamana mondiala a glaucomului

The world is bright, save your sight!” (în traducere, „Viața este luminoasă, protejează-ți vederea!”) este motto-ul sub care este marcată săptămâna mondială dedicată conștientizării glaucomului.

Printr-o serie de activități și evenimente de la nivel mondial, pacienții și furnizorii de servicii medicale de oftalmologie, oficialii din domeniul Sănătății și populația generală sunt invitați să contribuie la menținerea sănătății vederii. Scopul campaniei este de a alerta pe toată lumea și de a îndemna oamenii să își facă controale regulate la medicul oftalmolog (pentru verificarea nervului optic), pentru ca glaucomul să fie detectat cât mai devreme posibil.

Eliminarea orbirii cauzate de glaucom

Pentru a elimina orbirea, există câteva probleme care trebuie aduse în discuție, spun experții. De obicei, glaucomul nu alarmează pacienții până când este într-o formă avansată, dar leziunile pe care le cauzează la nivelul vederii ar putea deveni ireversibile.

Din fericire pentru mulți pacienți, tratamentul poate stopa progresul leziunilor. Asta înseamnă că un diagnostic pus devreme contribuie la salvarea a cât mai mult din vederea pacientului și sunt riscuri mai mici ca persoana să orbească.

„Cea mai bună metodă de a preveni sau reduce pierderea acuității vizuale asociată cu glaucomul este diagnosticul din timp al bolii, cu ajutorul controalelor oftalmologice regulate”, se arată pe site-ul Societății Române de Glaucom.

Diagnosticul pentru glaucom nu implică investigații neplăcute, dar este primul pas în detectarea din timp a bolii și în prevenirea evoluției acesteia spre un punct ireversibil, spun membrii Societății Române de Glaucom.

Testele de verificare a vederii nu implică durere sau disconfort și permit medicului oftalmolog să detecteze glaucomul încă din primele faze și astfel să ajute pacientul să evite consecințele ireversibile ale bolii:

  • Testarea acuității vizuale
  • Testarea câmpului vizual
  • Dilatarea pupilei
  • Tonometrie. 
Infografic glaucom
Sursa foto:https://www.worldglaucomaweek.org/media-kit/

 

 

Etichete: glaucom Societatea Română de Glaucom tratament glaucom studiu glaucom saptamana mondiala a glaucomului

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.