Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Sechele AVC: muzica vocală ajută la recuperarea vorbirii

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 14 iulie 2021, ora 17:30

Un studiu al Universității din Helsinki, publicat pe site-ul Society for Neuroscience, arată că ascultarea cotidiană a muzicii vocale îi ajută pe pacienți să-și recapete vorbirea, după un accident vascular cerebral.

Printre sechelele unui AVC se numără afazia, o tulburare care necesită un proces îndelungat și anevoios de reeducare, cu rezultate variabile, arată publicația Top Santé. Cei care ascultă muzică vocală zilnic își recuperează mai rapid capacitatea de a vorbi, arată cercetarea finlandeză.

avc-terapie

Vocal versus instrumental

În cadrul cercetării, au fost comparate efectele ascultării muzicii vocale cu cele ale muzicii instrumentale și ale diverselor audio-book-uri, asupra pacienților care au suferit un AVC acut. Specialiștii au urmărit efectele muzicii asupra recuperării limbajului, pe parcusul a trei luni.

Pentru prima dată, am putut demonstra că efectele pozitive ale muzicii vocale sunt legate de plasticitatea structurală și funcțională a rețelei limbajului. Aceasta lărgește înțelegerea noastră asupra mecanismelor de acțiune ale metodelor de reeducare neurologică, bazate pe muzică”, arată oamenii de știință.

Amintiri redobândite

În 2019, cercetători ai patru universități britanice au publicat un studiu, arătând că, după un AVC, pacienții melomani își recăpătau mai ușor funcțiile cognitive și amintirile.

Imediat după externare și în timpul convalescenței, anumiți pacienți au ascultat muzică de meditație, o oră în fiecare zi, timp 8 săptămâni. Dincolo de buna dispoziție adusă de muzică, pacienții au declarat că melodiile le stimulau activitatea mentală și scoteau la suprafață amintiri uitate.

Autorul principal al studiului, Satu Bayla, de la Institutul de Sănătate și Bunăstare al Universității din Glasgow, arăta că numeroase persoane afectate de AVC sufereau de depresie și de anxietate, cu influență negativă asupra procesului de recuperare. Faptul că ei se concentrau pe deplin în timpul audiției îi ajuta să scape de gândurile și sentimentele negative și să-și amelioreze capacitatea de a-și reaminti informații pierdute.

Etichete: studiu finlandez terapie muzica vocala pacienti avc recuperare vorbire

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.