Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Câinii dresați, foarte eficienți în detectarea COVID-19

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 21 mai 2021, ora 16:10

Concluziile unui studiu francez, despre capacitatea câinilor dresaţi de a detecta cu ajutorul mirosului persoanele infectate cu SARS-CoV-2, au fost publicate miercuri, 19 mai.

Capacitatea câinilor de a detecta virusul SARS-CoV-2 în transpirația umană dă rezultate „foarte promițătoare”, arată un studiu francez.

caini dresati fr
Sursă imagine: francebleu.fr

Studiul a fost lansat la inițiativa Școlii Naționale Veterinare din Alfort (EnvA), ca parte a proiectului „Nosaïs-Covid-19” condus de prof. Dominique Grandjean și a unității de cercetare clinică Necker-Cochin a profesorului Jean -Marc Tréluyer, la Asistența-Publică a Spitalelor din Paris (AP-HP), scrie francebleu.fr

Citește și: VIDEO: Virusul SARS-CoV-2, depistat cu ajutorul câinilor special dresați

Desfășurat în perioada 16 martie - 9 aprilie, studiul a comparat două metode de screening pentru COVID-19: testul de referință RT-PCR pe tampon nazofaringian și testul olfactiv canin, au explicat inițiatorii acestui proiect într-un comunicat de presă.

La cercetare au participat puțin peste 300 de voluntari cu vârste cuprinse între 6 și 76 de ani, precum și nouă câini instruiți și pompieri din Franța și Emiratele Arabe Unite. 

„Participanții și-au pus comprese timp de două minute sub axile. Aceste comprese au fost închise în borcane și apoi adulmecate de cel puțin doi câini diferiți”, transmite sursa citată.

Dintre cele 335 de persoane testate pentru COVID-19, între 16 martie și 9 aprilie, cu teste PCR, 109 au fost pozitive. 

Citește și: Câini antrenaţi la Sibiu pentru a detecta COVID-19

Câinii dresaţi pentru a depista virusul SARS-CoV-2 au adulmecat în total 97% dintre compresele cu transpiraţia persoanelor pozitive, de unde rezultă un interval de încredere între 92% şi 99%.  

„Acestea sunt rezultate excelente, comparabile cu cele obținute cu testul de referință. Dar testul cu câini nu este destinat să-l înlocuiască, ci mai degrabă să vizeze persoanele care ar trebui să beneficieze de screening virologic și să faciliteze depistarea în masă”, a precizat prof. Tréluyer pentru AFP. 

Etichete: virusul SARS-CoV-2 caini dresati detectare covid-19 studiu francez

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.