Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Bolnavului. Mesajul papei Francisc

de Dorina Novac - feb. 11 2020
Ziua Mondială a Bolnavului. Mesajul papei Francisc

Marcată, în fiecare an, la 11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavului este dedicată celor aflați în suferință, dar și lucrătorilor sanitari și voluntarilor. Astfel, în această zi, oamenii din întreaga lume se roagă pentru cei care suferă de anumite afecțiuni.

Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Lucrătorilor Sanitari. Sărbătorită pentru prima dată în 1993, această zi are scopul de a atrage atenția asupra necesității de a oferi bolnavilor sprijin și afecțiune.

Ziua Mondială a Bolnavilor coincide cu aniversarea Fecioarei Maria de la Lourdes, fiind unul din cele mai mediatizate evenimente din istoria moderna a Bisericii romano-catolice.

În acest an este marcată cea de-a XXVIII-a ediție a Zilei Mondiale a Bolnavului și are următoarea temă, lansată de Papa Francisc și preluată din Evanghelia după Matei: „Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă!”.

Zi de rugăciune pentru bolnavi

„În cea de-a 28-a Zi mondială a bolnavului, Isus adresează invitația sa celor bolnavi și asupriți, celor săraci care știu că depind în totalitate de Dumnezeu și care, răniți fiind de povara încercării, au nevoie de vindecare. Celui care simte angoasă din cauza propriei situații de fragilitate, durere și slăbiciune, Isus Cristos nu-i impune legi, dar îi oferă milostivirea sa, adică persoana sa refăcătoare. Isus se uită la omenirea rănită. El are ochi care văd, care își dau seama, pentru că privesc în adâncime, nu aleargă indiferenți, dar se opresc și primesc omul întreg, pe orice om în condiția sănătății lui, fără să elimine pe nimeni, invitând pe fiecare să intre în viața sa pentru a face experiența blândeții”, se arată în mesajul papei Francisc.

Scopul acestei zile este de a sensibiliza oamenii, precum și instituțiile sanitare și chiar societatea civilă cu privire la necesitatea de a asigura asistență celor bolnavi și de a-i ajuta, prin spijin și atenție, să se vindece.

„Mă adresez, de aceea, instituțiilor sanitare și guvernelor tuturor țărilor pentru ca, luând în considerare aspectul economic, să nu neglijeze dreptatea socială. Îmi exprim urarea ca, prin conjugarea principiilor solidarității și subsidiarității, să se coopereze pentru ca toți să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate pentru salvgardarea și recuperarea sănătății. Mulțumesc din inimă voluntarilor care se pun în slujirea bolnavilor, mergând în nu puține cazuri la suplinirea carențelor structurale și oglindind, prin gesturi de blândețe și de apropiere, chipul lui Cristos, Bunul Samaritean”, trasnmite papa Francisc.

În România, Ziua Mondială a Bolnavului este marcată de comunităţile romano-catolice şi greco-catolice prin slujbe religioase şi rugăciuni care au loc în biserici.


Notă autor:

Sursă imagine: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe