În perioada 10–13 aprilie a.c., Bucureştiul va deveni centrul de interes al lumii psihiatrice, găzduind Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie (WPA), eveniment la care „Viaţa medicală“ este partener media principal. Prof. dr. Eliot Sorel, copreşedinte al comitetului ştiinţific al congresului, discută despre cele mai importante teme ce vor fi dezbătute, în interviul realizat de dr. Maria Dragotă.

"> Congres cu rol catalitic - Viața Medicală
Interviuri

Congres cu rol catalitic

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 20 2013
Congres cu rol catalitic

În perioada 10–13 aprilie a.c., Bucureştiul va deveni centrul de interes al lumii psihiatrice, găzduind Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie (WPA), eveniment la care „Viaţa medicală“ este partener media principal. Prof. dr. Eliot Sorel, copreşedinte al comitetului ştiinţific al congresului, discută despre cele mai importante teme ce vor fi dezbătute, în interviul realizat de dr. Maria Dragotă.

Palatul Parlamentului din Capitală va găzdui, în premieră pentru România, în perioada 10–13 aprilie a.c., Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie(WPA), eveniment la care „Viaţa medicală“ este partener media principal. Organizatori: WPA, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar, în parteneriat cu Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. Despre tematica şi semnificaţia acestei reuniuni am discutat cu prof. dr. Eliot Sorel, copreşedinte al comitetului ştiinţific al congresului.

 

   Pentru prima oară, Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie va avea loc la Bucureşti. Domnule profesor, care au fost criteriile alegerii capitalei României?
   – Tradiţia excelentă a medicinii şi ştiinţei, relaţii colegiale excepţionale între specialiştii români şi cei ai WPA, proiecte de colaborare desfăşurate în anii precedenţi, capabilitatea organizatorică, precum şi sediile necesare. Bucureşti este un oraş frumos, iar ospitalitatea şi cultura română nu prea sunt cunoscute de colegii noştri din lume.
   Consideraţi tema principală a congresului – integrarea medicinii primare, a sănătăţii mintale şi a sănătăţii publice – semnificativă pentru România şi ţările din estul Europei?
   – Este o provocare pentru îmbunătăţirea tuturor sistemelor sanitare din lume, nu numai ale celor din Europa Centrală, de Sud-Est şi Eurasia.
   Există elemente integrative de acest fel care s-ar putea transfera, din experienţa din SUA, României şi ţărilor din Europa Centrală şi de Est?
   – Da, desigur. Exemple de acest fel sunt noile modele în curs de dezvoltare, Collaborative & Integrated Care în contextul Medical Home şi Accountable Care Organizations, ca şi al noii legi promulgate de preşedintele Obama, Affordable Care Act. Am realizat o analiză comparativă a acestei legi, proiect dezvoltat şi prezentat, la Clubul Cosmos din Washington, în colaborare cu dr. Harvey Fineberg, preşedintele Institutului de Medicină al Academiei de Ştiinţe a SUA, dr. Karen Davis, preşedinte Commonwealth Fund, New York, dr. David Satcher, preşedinte Satcher Health Leadership Institute, Atlanta, Georgia şi dr. Henry Aaron, Institutul Brookings din Washington.
   Aţi fost, de-a lungul deceniilor de după 1989, constant implicat în dezvoltările psihiatriei şi sănătăţii mintale din România...
   – Îmi face o deosebită plăcere să contribui la încadrarea patriei natale în Uniunea Europeană şi în alianţa euroatlantică, în domeniile ştiinţific, educaţional, economic şi cultural. Câteva mostre de astfel de proiecte au fost „România la Smithsonian“, festival folcloric la Washington, în 1999; „Psihiatria română în secolul XXI“, volum editat împreună cu bunul coleg şi prieten prof. dr. Dan Prelipceanu, având contribuţii ştiinţifice de la majoritatea colegilor de vârf din România, publicat sub egida WPA şi lansat la Congresul WPA din Florenţa, în 2004; Congresul internaţional „Sănătate – alimentaţie – bunăstare“, organizat în oraşul meu natal, Fălticeni, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu“, recent renovat.
   În calitate de copreşedinte al comitetului ştiinţific al congresului, care sunt cele mai importante subiecte ce vor fi abordate?
   – Îi invit pe cititori să viziteze site-ul congresului: www.wpa2013bucharest.org. Vor descoperi teme şi proiecte fără precedent, de la geniul uman la sisteme sanitare, de la sănătatea publică la rolul integrativ al tehnologiei informatice şi al comunicării, de la prevenţie la tratamente şi de la formare la politica sănătăţii, cu o paletă de experţi de prestigiu şi colegi de seamă din peste 40 de ţări ale lumii, precum şi tineri colegi, care vor participa pentru prima dată la un astfel de eveniment.
   Prof. dr. Dan Prelipceanu, copreşedinte al comitetul de organizare a congresului, a mărturisit că includerea problematicii tehnologiei informaţiei şi comunicării  în sănătatea mintală vă aparţine şi că aţi ţinut foarte mult să dezvoltaţi această abordare. De ce? Ce beneficii poate aduce?
   – Atuurile tehnologiei informaţiei şi comunicării sunt operaţionale şi catalitice pentru abordarea fragmentării care domină sistemele sanitare contemporane şi pentru a realiza noi modele colaborative şi integrative, eficiente, de performanţă şi de îmbunătăţire a calităţii şi a accesului la serviciile sanitare atât de necesare indivizilor, familiilor şi naţiunilor.
   Tendinţele actuale sunt de adoptare şi aplicare a conceptului de psihiatrie comunitară. Pe scurt, ce implică el? Se vorbeşte de psihiatrie pentru toţi de către toţi, dar ce înseamnă concret aceasta?
   – Congresul nostru fără precedent prezintă în ansamblu atât o nouă misiune şi o altă viziune, cât şi o provocare pentru secolul 21, plecând de la modelul secolului trecut, al specialităţilor şi specialiştilor, către un nou model colaborativ şi integrativ între medicii de familie, psihiatrie şi sănătate publică. Ţinta este de a răspunde în mod creativ şi inovativ provocării bolilor netransmisibile, care domină povara bolilor globale în toate ţările lumii, fie ele dezvoltate sau în curs de dezvoltare; de a elabora şi perfecţiona metode noi de cercetare ştiinţifică integrativă, nu doar a organelor – creier, inimă etc. –, ci şi a sistemelor sanitare; de a-i implica pe cei mai buni şi talentaţi tineri nu numai în cercetările medicale ştiinţifice de bază la nivelul individului, ci şi în cele axate pe aspectele sănătăţii populaţiei, sistemelor sanitare şi politicii sănătăţii, la nivel local, naţional şi mondial.
   Ce se aşteaptă de la congresul WPA de la Bucureşti?
   – Toate cele mai sus-menţionate sunt deziderate pentru acest congres, de a juca un rol catalitic, stimulând noile viziuni şi misiuni ale medicinii şi sănătăţii publice a secolului 21.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe