Newsflash
Interviuri

Helmut Brand: „Lupta împotriva corupţiei şi pentru respectarea legislaţiei este esenţială“

de Alexandra NISTOROIU - oct. 17 2014
Helmut Brand: „Lupta împotriva corupţiei şi pentru respectarea legislaţiei este esenţială“
   – Ce impact vor avea alegerile europarlamentare din acest an şi noul mandat al Comisiei Europene asupra viitoarelor politici europene de sănătate?
   Există o fereastră de oportunitate pentru rediscutarea unor oportunităţi ratate, precum aspectele legate de sistemele de informaţie sau de nutriţie şi alcool. Ieşim din criza financiară şi trebuie să găsim o cale de a monitoriza performanţele sistemelor de sănătate: livrează ele ceea ce promit? Sunt cost-eficiente? Asta am vrea să vedem. Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a trimis deja o scrisoare-declaraţie comisarului pe sănătate, în care defineşte trei aspecte prioritare: pregătirea pentru o eventuală pandemie, evaluarea performanţei sistemelor medicale şi revizuirea politicilor privind organismele modificate genetic.

 

   Cum apreciaţi decizia lui Juncker de a transfera responsabilitatea pentru produsele farmaceutice şi dispozitivele medicale de la DG Sanco la întreprinderi şi industrie? Avem de-a face cu un conflict de interese, ţinând cont că atât reglementarea, cât şi promovarea acestor produse vor fi responsabilitatea aceleiaşi instituţii?
   – Este o decizie care mă îngrijorează. Acum patru ani, DG Sanco a preluat responsabilitatea pentru produsele farmaceutice şi dispozitivele medicale, iar acum aceasta se întoarce la DG Entr. Ar trebui să existe o diferenţiere clară între evaluarea şi managementul acestor produse, iar trecerea lor sub aceeaşi umbrelă generează potenţiale probleme. Totuşi, deciziile se iau în şedinţele săptămânale ale Comisiei, la care participă toţi comisarii. Andriukaitis, comisarul desemnat pe sănătate, a spus că „vom lucra împreună şi vom lua decizii comune“. Să vedem dacă va funcţiona, mulţi se îndoiesc de asta. Pe de altă parte, faptul că mutarea a putut fi decisă atât de uşor arată şi că DG Sanco a fost foarte slab în protejarea responsabilităţii pe care o avea.

 

   La alegerile europarlamentare a fost evident euroscepticismul. Cum s-ar putea reflecta el în politicile de sănătate?
   – Cred că în Parlamentul European consecinţele nu au fost atât de severe cum se tem oamenii, pentru că euroscepticii adesea nu participă la dezbateri, nu au format un grup, nu sunt uniţi. Influenţa lor se exercită predominant asupra guvernelor naţionale. Când politicienii văd că publicul este eurosceptic, ar putea adopta poziţii similare pentru a le face pe plac alegătorilor. Şi atunci trebuie să luăm în calcul varianta ca şi alţi parlamentari să devină mai eurosceptici, ca o consecinţă a atmosferei electorale din ţara lor. Ameninţarea pentru sănătate vine mai degrabă din discuţia despre necesitatea unui nou tratat. Nu cred că ar fi o idee bună. Dacă s-ar renegocia articolele privind sănătatea, nu am obţine un mandat mai larg. Şi-acum este destul de limitat, managementul sistemelor de sănătate le revine statelor membre. Dacă, printr-un alt tratat, statele membre ar trebui să dea mai multe prerogative Uniunii Europene la capitolul control financiar, poate vor vrea să limiteze altă zonă şi mi-e teamă că sănătatea ar putea fi o victimă a acestei negocieri.

 

   Dimensiunea epidemiei de Ebola nu se explică prin specificul bolii, ci prin faptul că a lovit ţări cu sisteme de sănătate foarte fragile. Putem vorbi şi de un eşec al cooperării internaţionale, ţinând cont de faptul că reglementările internaţionale privind sănătatea, semnate cu OMS, le cereau statelor mai dezvoltate să sprijine ţările mai puţin dezvoltate să îşi construiască sisteme solide de sănătate?
   – În sine, Ebola nu e uşor transmisibilă, aşa că, într-adevăr, criza a fost generată de fragilitatea sistemelor de sănătate din ţările respective, iar comunitatea internaţională nu a ajutat la crearea unor sisteme sanitare mai puternice în aceste ţări. Dacă ţările europene ar pune laolaltă toţi banii pe care fiecare îi investeşte în sprijin de dezvoltare, ar fi cel mai mare donator al lumii. Dar astăzi fiecare ţară face asta pe cont propriu, ceea ce poate face lucrurile mai dificile. Este uşor să construieşti un spital, e uşor să oferi materiale medicale sau anumite facilităţi, dar e mult mai greu să ajuţi la crearea unor guvernări bune. De fapt, asta lipseşte în aceste ţări. Nu au o guvernare bună pentru sistemele lor de sănătate. Lupta împotriva corupţiei şi pentru respectarea legislaţiei este esenţială aici. Doar aşa s-ar putea asigura performanţa sistemelor de sănătate. Acum facem ce ne cere situaţia, dar nu ştiu dacă va avea vreun efect pe termen lung. „Glonţul magic“ ar fi să lucrăm mai mult la o guvernare mai bună a sănătăţii. E nevoie de o cooperare economică internaţională, de sprijin în consolidarea unui sistem juridic eficient, de educarea unor studenţi din aceste ţări în probleme de bună guvernare.

 

   Cum putem pregăti sistemele europene pentru situaţii de criză precum cea generată de Ebola?
   – Nu vom vedea Ebola aici, în Europa. Vor fi, poate, unul-două cazuri importate, dar sistemele noastre de sănătate vor şti să izoleze corespunzător pacienţii suspecţi, să îi ajute cu medicamentele disponibile. Nu vom avea o epidemie de Ebola în Europa. Pandemiile care ar putea ameninţa Europa sunt ale virusurilor transmise aerian, cu rată de transmitere mare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe