Newsflash
Interviuri

Patologia ascunsă care afectează fertilitatea

de Monica GEORGESCU - apr. 11 2017
Patologia ascunsă care afectează fertilitatea
     Endometrioza este o boală cronică, progresivă, de multe ori debilitantă, despre care se crede că ar afecta una din zece femei de vârstă reproductivă. Endometrioza este o afecțiune ginecologică care implică dezvoltarea de țesut endometrial în afara uterului, în zone imprevizibile: pe ovare, peritoneu, vezica urinară, intestine etc. Endometrioza rămâne o boală misterioasă, în pofida progreselor pe care le-a înregistrat medicina în ultimele decenii, etiopatologia acestei boli fiind în mare măsură în continuare necunoscută. De asemenea, este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.
   Nici datele legate de incidența acestei patologii în rândul femeilor de vârstă reproductivă nu sunt clare. Asta deoarece boala se poate prezenta cu dureri puternice (mai ales în timpul menstruației, dar nu numai), dar prezentarea clinică poate merge până la forme complet asimptomatice. Din acest motiv, se consideră că multe femei care suferă de endometrioză nu ajung să fie diagnosticate. De altfel, în unele situații, au fost identificate leziuni de endometrioză la paciente asimptomatice, cu ocazia altor intervenții chirurgicale.
   Am discutat mai multe despre această patologie și despre mecanismele prin care aceasta afectează fertilitatea cu prof. dr. Radu Vlădăreanu, șeful clinicii de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgență „Elias” București, prof. dr. Elvira Brătilă, șefa clinicii de obstetrică-ginecologie din Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu” București și conf. dr. Simona Vlădăreanu, șefa clinicii de neonatologie din Spitalul „Elias”, echipa care a pus bazele Societății Est-Europene de Endometrioză și Infertilitate, care va organiza și prima conferință de endometrioză din România, la Iași, în perioada 11–13 mai.

 

Endometrioza și fertilitatea

 

   De ce este endometrioza o patologie care necesită atenție deosebită?
   Radu Vlădăreanu: Pentru că este una dintre patologiile cu impact foarte puternic asupra femeii fertile, active. Este o boală de multe ori invalidantă, care necesită o abordare terapeutică modernă.
   Elvira Brătilă: Când vorbim despre endometrioză, nu putem avea date de prevalență exacte decât la un subgrup de populație, mai exact la pacientele cu infertilitate, pentru că ele sunt frecvent supuse testelor care diagnostichează endometrioza. În acest subgrup, incidența endometriozei este în jur de 40–50%.
   Cum afectează endometrioza fertilitatea?
   Radu Vlădăreanu: Endometrioza este una din cauzele majore de infertilitate. Aproximativ 50% din pacientele infertile au endometrioză. Legătura dintre infertilitate și endometrioză este într-o continuă dezbatere. Nu poți să spui exact care din cele patru stadii ale endometriozei este legat de infertilitate, cel mai probabil este o asociere de factori, însă endometrioza este unul din factorii importanți care afectează fertilitatea. Mecanismele prin care fertilitatea este afectată țin de ovocitoza imperfectă, de alterarea celulelor germinale feminine – ovocitele.
   Elvira Brătilă: Este afectată atât ovulația, cât și calitatea ovocitului. De asemenea, este afectată mobilitatea spermei pe traiectul trompei uterine, implantarea embrionului, până la afectarea anatomiei anexiale, astfel încât, prin distorsionarea anatomiei tubare, pacienta devine infertilă.
   Radu Vlădăreanu: Cu alte cuvinte, mecanismele sunt multiple. În toate etapele obținerii sarcinii, au fost găsite dovezi ale dereglărilor provocate de endometrioză.

 

   Afectarea fertilității se produce mai frecvent în stadiile mai severe ale endometriozei sau și în cele incipiente?
   Radu Vlădăreanu: În toate stadiile, dar mecanismele diferă. În stadiile severe, anatomia este atât de perturbată, încât mecanic devine imposibil pentru o femeie să conceapă.
   Elvira Brătilă: Există o legătură între infertilitate și endometrioză, indiferent de stadiu. Problema este că endometrioza este o boală cronică evolutivă. Chiar dacă la un moment dat tratezi toate leziunile, pot apărea unele noi în timp. Iar, dacă pacienta nu urmărește obținerea unei sarcini după finalizarea tratamentului și în timp apar alte leziuni, ea va trebui supusă unei alte intervenții chirurgicale, care îi va afecta și mai mult rezerva ovariană și fertilitatea.

 

Opțiuni terapeutice

 

    Ce tratamente sunt disponibile?
    Radu Vlădăreanu: La acest capitol, trebuie să subliniem că nu există tratament etiopatogenic al endometriozei. Toate tratamentele existente în prezent se adresează simptomatologiei. Nu avem tratament etiologic direct, să poți afirma: „asta este cauza”, iar tratamentul să se adreseze acelei cauze.
   Elvira Brătilă: Există tratament medical și chirurgical al endometriozei. Însă, în general, nu se merge pe o singură linie terapeutică, cele două tipuri de tratament se asociază. Depinde de stadiu, de vârsta pacientei, dacă aceasta își dorește să procreeze în momentul diagnosticării sau vrea să amâne momentul. Tratamentul se modulează în funcție de caz, de stadiul bolii, de simptomatologia pacientei. Tratamentul chirurgical este în general adresat leziunilor de endometrioză simptomatice. Practic, dacă pacienta este simptomatică, o poți trata chirurgical. Dacă este asimptomatică, nu te apuci să excizezi toate leziunile, pentru că poate să aibă endometrioză profundă, care afectează peretele rectal. Și dacă ai vrea să excizezi astfel de leziuni, de multe ori este necesară rezecția de rect. Nu poți să supui o pacientă asimptomatică la o procedură invalidantă. Tratezi endometrioza simptomatică, o tratezi și la pacienta cu infertilitate, dar și în acest caz vizezi leziunile de endometrioză care afectează funcția ovariană, care sunt legate de simptomatologia pacientei și care cresc rata de fertilitate. Principalul obiectiv al tratamentului chirurgical este prezervarea rezervei ovariene. Degeaba excizezi toate leziunile dacă pacienta pierde mult din ovar și nu va mai putea rămâne însărcinată.

 

   Care este rolul tratamentului cu agoniști de hormon eliberator de gonadotropine (GnRH-a)?
   Elvira Brătilă: Tratamentul cu GnRH-a se poate administra atât preoperator, cât și postoperator. Dacă se recomandă postoperator și pacienta dorește să obțină o sarcină, după acest tratament poți să începi unul din procedeele de stimulare ovariană, urmat de un procedeu de reproducere umană asistată. Dar asta dacă pacienta dorește să obțină o sarcină. Tratamentul cu agoniști nu este un tratament obligatoriu în endometrioză. Există mai multe tipuri de tratamente medicale pe care le avem la îndemână: progestative, agoniști sau antagoniști de GnRH, antiinflamatoare pentru simptomatologie. Tratamentul îl modulezi în funcție de caz, nu trebuie mers neapărat pe GnRH-a.
   Radu Vlădăreanu: Ce mai trebuie spus despre acest tratament este că nu se poate lua pe termen lung – șase luni este durata maximă indicată ca urmare a simptomelor de menopauză pe care le induce. Calitatea vieții este deci afectată, sub aspectul reacțiilor respective. Este, în schimb, ameliorată simptomatologia algică.

 

Șanse și riscuri

 

   Care sunt șansele unei femei de a rămâne însărcinată fără tratament?
   Radu Vlădăreanu: Fără tratament medico-chirurgical în endometrioză, șansele de a rămâne însărcinată sunt reduse. Cu o rezolvare terapeutică, creștem șansele. Ajutăm apoi prin stimulare ovariană.

 

   Care sunt riscurile sarcinii la o pacientă cu endometrioză?
   Radu Vlădăreanu: Dacă trece de primul trimestru, sarcina evoluează normal. Endometrioza este inhibată de hormonii secretați de placentă. După naștere, sunt situații în care simptomatologia este diminuată și starea generală a pacientei este mai bună, dar cu risc de revenire.
   Elvira Brătilă: Fiind o boală cronică, poate să reapară simptomatologia. De obicei, la un an sau doi după naștere, chiar și pacientele cu stadiu avansat de endometrioză sunt asimptomatice. Apoi, încet-încet, simptomatologia reapare. Practic, sarcina este tratamentul ideal al endometriozei, dacă poate fi obținută.

 

Diagnosticul precoce al endometriozei

 

   Care ar fi principalele idei de reținut pentru un public medical mai larg, legat de această patologie?
   Elvira Brătilă: Aș dori să subliniez importanța diagnosticului precoce. Consider că este important să diagnostichezi endometrioza atunci când leziunile sunt minime. Dacă boala este diagnosticată în stadiile incipiente, pacienta poate fi ținută sub tratament medical până când își dorește să procreeze. De asemenea, tratamentul trebuie să aibă în vedere întotdeauna prezervarea rezervei ovariene. Scopul principal nu este să excizezi toate leziunile endometriozice. Trebuie găsit un echilibru: pacienta trebuie să devină asimptomatică după intervenție, iar rezerva ovariană trebuie prezervată. Acestea sunt principalele principii terapeutice.

 

   Cum se poate pune un diagnostic precoce în acest caz?
  Elvira Brătilă: După cum știți, diagnosticul de endometrioză se pune intraoperator. Însă, dacă există suspiciunea clinică de endometrioză la o pacientă tânără, care acuză dismenoree, ei i se poate recomanda tratament medicamentos fără a se efectua o intervenție chirurgicală care să identifice clar leziunea de endometrioză. Astfel, îmbunătățești calitatea vieții pacientei, previi apariția de noi leziuni și evoluția celor existente. La acest moment, toate ghidurile recomandă trecerea pacientei pe tratament medicamentos chiar dacă nu există un diagnostic intraoperator și histopatologic al leziunii de endometrioză. Pentru diagnostic, s-a introdus laparoscopia transvaginală, mult mai puțin invazivă, dar care însă nu oferă aceeași posibilitate de a trata leziunile descoperite. De asemenea, s-a introdus ideea de test diagnostic. Pacientei i se oferă tratament medicamentos – cu progestative sau anticoncepționale – iar dacă simptomatologia se ameliorează, avem un test diagnostic și se poate continua tratamentul. Apoi, contează foarte mult situația pacientei. Dacă aceasta dorește să procreeze, atunci faci laparoscopie și investigațiile pentru testarea fertilității. Dacă nu vrea copii încă, nu se efectuează la acel moment laparoscopia. Se inițiază un tratament medicamentos, care poate fi administrat până când aceasta dorește să procreeze. Dacă avem o pacientă tânără cu chist endometriozic, iar acesta este tratat laparoscopic, pacienta trebuie informată că, până la momentul în care va dori să conceapă, pot apărea alte leziuni. Deci tratamentul medicamentos este o soluție mai bună față de tratamentul chirurgical repetat al leziunilor care pot apărea.

 

Tratamentul și sarcina

 

    Ce trebuie să facă o femeie diagnosticată cu endometrioză, aflată sub tratament medicamentos, care își dorește să procreeze?
   Elvira Brătilă: Tratamentul este oprit. De regulă, cuplul este lăsat un an de zile pentru a avea timp să procreeze natural. Dacă într-un an de zile nu se obține o sarcină, atunci încep investigațiile pentru infertilitate. Dacă, în acest interval, apare simptomatologia, se poate efectua laparoscopia. Dacă pacienta care își dorește să procreeze este trecută de vârsta de 37 de ani, se recomandă în primul rând o analiză de apreciere a rezervei ovariene – dozarea hormonului anti-Müllerian. În funcție de nivelul acestui hormon, pacienta poate încerca să rămână însărcinată pe cale naturală sau i se recomandă diverse tehnici de reproducere umană asistată.

 

Perspectiva neonatologului

 

   Care este perspectiva medicului neonatolog asupra acestei patologii?
   Simona Vlădăreanu: Legat de endometrioză, noi nu ne confruntăm direct cu această patologie, ci cu o sarcină care a fost deja obținută, adesea prin diferite metode de fertilizare in vitro. În acest caz, este mai mult vorba despre felul în care o sarcină obținută prin tehnici de reproducere asistată poate avea un impact asupra sănătății fătului și, ulterior, a copilului rezultat. Problemele pe care ni le punem sunt deci referitoare la acești nou-născuți: dacă există sau nu diferențe între acești copii și cei obținuți prin concepție naturală. În România, s-au născut mulți copii din sarcini obținute prin fertilizare in vitro. La prima vedere, există mici diferențe în patologia neonatală la această categorie de copii, în sensul că par a fi puțin mai sensibili. Găsim o patologie respiratorie mai frecventă, o adaptare mai dificilă la momentul nașterii. Din datele obținute din literatura de specialitate, acești copii par a fi mai predispuși la anumite patologii, uneori apare o frecvență mai crescută a anumitor malformații congenitale, alteori o predispoziție mai accentuată către o patologie tumorală, în special boli hematologice. Dar explicația pentru acestea nu stă în tehnicile de fertilizare utilizate, ci mai degrabă în medicația pe care o primește femeia care își dorește obținerea sarcinii, mai ales în lunile anterioare concepției – așa-numita medicație de stimulare. De asemenea, unele studii au indicat că anumite medii de cultură pot duce la afectarea indicilor antropometrici la acești copii. Unele medii de cultură duc la nașterea unor copii cu o greutate mult mai mare față de vârsta de gestație. Dar cea mai importantă constatare este că aceste cupluri care nu pot obține o naștere naturală au o stare de sănătate care poate influența la rândul său sănătatea copilului. Poate exista deci o componentă genetică pentru aceste probleme identificate la copii obținuți prin FIV. De fapt, OMS clasifică infertilitatea cuplului în rândul dizabilităților. La început, s-a considerat că FIV poate duce la o afectare a acestor copii, dar studiile recente încep să aducă la lumină detalii pe care cercetătorii nu le-au luat în seamă până acum.

 

Corelații și cauzalitate

 

   Există o prevalență mai crescută a nașterilor premature în rândul femeilor care au apelat la tehnici FIV?
   Simona Vlădăreanu: Da, există, dar această prevalență mai mare a prematurității vine dintr-o precauție exagerată – atât a cuplului, cât și a obstetricianului – să nu se întâmple ceva la naștere dacă aceasta este lăsată să se desfășoare natural până la termen. De regulă, acești copii se nasc prin cezariană programată, în jur de 38 de săptămâni sau puțin mai înainte, ceea ce face ca o proporție mai mare din acești copii să fie considerați prematuri. Dar este o alegere mai mult decât o tendință naturală. Desigur, aici intervine și vârsta mamei, care de obicei depășește 40 de ani. Femeile de această vârstă nu mai pot fi supuse unui travaliu, care ar fi riscant atât pentru ea, cât și pentru copil. O altă particularitate a sarcinilor obținute prin tehnici de reproducere asistată este că sunt frecvent sarcini multiple. Se poate practica o embrioreducție pentru a reduce numărul de feți, dar această tehnică este controversată și poate să nu fie agreată. Multe sarcini fiind multiple, intervine deci posibilitatea de naștere prematură și patologia nou-născutului prematur. Statisticile sunt influențate de aceste particularități ale sarcinilor obținute prin tehnici de reproducere asistată. Mai există o posibilitate: pentru a evita embrioreducția, se poate apela la implantarea unor blastociști de ziua a treia sau a cincea. De regulă se pun doi sau trei, din aceștia unul urmând a se prinde, ceilalți intrând în involuție. Se ridică întrebarea: în ce măsură această situație influențează sănătatea ulterioară a fătului rămas? Acestvanishing twin syndrome se poate întâmpla și în cazul sarcinilor gemelare obținute pe cale naturală, cu aceleași consecințe. Desigur, este mult mai frecvent în cazul sarcinilor obținute prin FIV.

 

Societatea de Endometrioză și Infertilitate

 

     De ce ați considerat oportună înființarea Societății Est-Europene de Endometrioză și Infertilitate?
    Elvira Brătilă: Având în vedere că nu există o linie comună de tratament al endometriozei și că acesta se adaptează de la caz la caz, o societate care să organizeze manifestări științifice pentru medici ni s-a părut oportună. Ne-am propus să aducem date noi despre diagnosticul și tratamentul endometriozei și, în același timp, să lansăm campanii pentru consilierea pacientelor, deoarece endometrioza, atunci când este simptomatică, afectează calitatea vieții din punct de vedere social, sexual.
   Radu Vlădăreanu: De asemenea, ne-am dorit să aducem la zi ghidurile internaționale, să le aducem la cunoștința colegilor și să le permitem să interacționeze cu medici care tratează această boală la standarde mai înalte, în centrele de excelență europene.
   Elvira Brătilă: Trebuie menționat că în țară mai există societăți de endometrioză, dar acestea nu sunt active din punct de vedere științific. Societatea înființată de prof. dr. Radu Vlădăreanu organizează acum prima conferință de endometrioză din România. Rolul unei societăți este de a actualiza cunoștințele medicilor și pacienților. Ne dorim și să realizăm un portal web pentru consilierea pacientelor cu endometrioză. Vrem ca acestea să știe unde să se îndrepte pentru a putea trata afecțiunea și ce să ceară de la medic în ceea ce privește tratamentul endometriozei. De foarte multe ori, paciente foarte tinere sunt operate pentru un chist endometriozic și ori li se scoate ovarul, ori li se face ovarectomie parțială, ceea ce afectează foarte mult rezerva ovariană. Iar, în momentul când aceste femei vor să procreeze, rezerva lor ovariană este epuizată. După conferința de la Iași, care are loc între 11 și 13 mai și va fi organizată de prof. dr. Mircea Onofriescu, prof. dr. Radu Vlădăreanu și de mine, în cadrul conferinței „Noi perspective în obstetrică și ginecologie”, vrem să lansăm un ghid de diagnostic și tratament în endometrioză la nivelul anului 2017. Toate ghidurile trebuie aduse la zi cu cele mai noi recomandări în practica clinică. La conferință vor participa colegi din toate centrele universitare din țară, deci acest ghid va fi elaborat cu ajutorul colegilor din toată țara care au experiență în tratamentul endometriozei.

 

Prima conferință de endometrioză

 

    Radu Vlădăreanu: Manifestarea de la Iași va fi mixtă, cu abordări de infertilitate, ultrasonografie și boală endometriozică. Toate aceste trei teme se întrepătrund. Avem mulți invitați din Israel, care vor veni cu teme interesante.
   Elvira Brătilă: Avem și un workshop care va include o transmisie live din Franța, de la Rouen. Dr. Horațiu Roman va opera în direct două cazuri dificile de endometrioză profundă cu afectarea nervilor pelvici. Pentru finalul conferinței, plănuim o discuție interactivă pe baza unor cazuri clinice. Vrem să dezbatem conduita și modul de abordare a cazurilor pe care le vom prezenta, din perspectiva colegilor noștri. Astfel, vrem să aflăm la ce nivel ne aflăm în acest moment și ce putem îmbunătăți legat de mijloacele de diagnostic și tratament al endometriozei. Vrem să identificăm modul în care societatea poate veni în sprijinul medicilor din România.

 

    Care vor fi cele mai importante subiecte abordate în cadrul conferinței?
   Elvira Brătilă: Vom trece prin toate subiectele care vizează această patologie. Vom porni de la etiogenie și mecanismele de apariție a durerii în endometrioză, vom trece apoi la mijloacele de diagnostic pe care le avem în acest moment la îndemână pentru diversele forme de endometrioză. Vom ajunge apoi cu discuția la tratamentul medical sau chirurgical, vom vorbi despre indicațiile tratamentului chirurgical. Apoi, prof. dr. Mircea Onofriescu va vorbi despre rata de obținere a sarcinii după tratamentul endometriozei.

 

    Care considerați că este aspectul la care ar trebui lucrat mai mult în momentul de față? Partea de diagnostic, de tratament?
   Elvira Brătilă: Ambele necesită intervenție, și partea de diagnostic, și cea de tratament. În mod normal, leziunile pot fi identificate laparoscopic, însă este nevoie de un ochi antrenat. În ceea ce privește metodele imagistice, avem la îndemână ecografia, imagistica prin rezonanță magnetică – iar aici există niște tehnici speciale, cu gel introdus intravaginal și intrarectal pentru a pune în evidență anumite localizări ale endometriozei. Dacă imagistica nu este făcută corect și țintit, boala nu este depistată, deși pacienta este simptomatică, iar suspiciunea de endometrioză există. Deci și aici este nevoie de un ochi antrenat.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe