Newsflash
Interviuri

„Regii“ bolilor musculo-scheletice reumatice

de Dr. Aurel F. MARIN - iul. 3 2015
„Regii“ bolilor musculo-scheletice reumatice
Cu prof. dr. Maurizio Cutolo şi prof. dr. Ruxandra Ionescu am avut ocazia să vorbesc cu puţin înainte de congresul Ligii europene împotriva reumatismului (EULAR), organizat luna aceasta la Roma. Profesor la Universitatea din Genova, Maurizio Cutolo şi-a încheiat cu succes mandatul de preşedinte al uneia din cele mai importante organizaţii paneuropene de specialitate, rămânând în continuare în comitetul executiv EULAR, în calitate de fost preşedinte.
La Roma, prof. dr. Ruxandra Ionescu a fost aleasă în funcţia de secretar general al EULAR, o funcţie care îi va permite preşedintei în exerciţiu a Societăţii Române de Reumatologie să contribuie direct la dezvoltarea internaţională a specialităţii, asigurând totodată o vizibilitate foarte bună Şcolii româneşti de reumatologie.
 
 
 
 
 
  Aurel F. Marin: Reumatologia de astăzi este, oare, doar un nume mai interesant dat imunologiei? Mare parte din practica reumatologică se concentrează pe imunologie, pe bolile autoimune.
  Maurizio Cutolo: În cele mai multe cazuri, e invers, foarte mulţi imunologi se concentrează pe reumatologie. Sigur, aşa cum spunea profesorul Yehuda Shoenfeld, un imunolog celebru, totul este imunologie până la proba contrarie.

 

Imunologie, dar nu numai

 

  Aurel F. Marin: Cât de important este pentru un reumatolog să fie pregătit în domeniul imunologiei?
  Maurizio Cutolo: Cred că undeva spre 60% din doctori, în special medicii reumatologi, nu cunosc foarte bine noile medicamente, pe care altfel trebuie să le prescrie. Mai mult, să vă dau un exemplu. I-am întrebat pe reprezentanţii unei companii care produce metotrexat ce este acest medicament, care este structura lui şi cum funcţionează. Nu au ştiut să-mi răspundă şi s-au înroşit la faţă. Au zis că e un medicament oncologic, dar nu au ştiut structura. De ce are efect? De ce este antiproliferant? Metotrexatul este considerat un „medicament-ancoră“ în cancer şi în mai multe boli reumatologice, este folosit frecvent, dar sunt mulţi cei care nu ştiu exact de ce este el prescris. Când şi de ce adaugi acidul folic? Pentru a reduce efectele secundare, dar cum? Aşa că a trebuit să le explic că metotrexatul este acid folic cu două mici modificări, având legate o grupare CH3 şi una NH2. Receptorii sunt aceiaşi cu ai acidului folic şi legarea lor se face competitiv între cele două substanţe. Astfel, în concentraţii mari, metotrexatul blochează producerea unei componente ADN, astfel încât celula nu mai poate prolifera. Medicamentul este deci antiproliferativ, dar în acelaşi timp este şi imunosupresor, deoarece blochează şi proliferarea celulelor imune. Şi avem şi efecte secundare importante, deoarece sunt afectate şi alte tipuri celulare, în special cele cu turnover ridicat – deci apare riscul de anemie, afectarea hepatică etc. Şi atunci, adaugi acid folic, dar, dacă adaugi prea mult, el va intra în competiţie cu metotrexatul. Dacă vor fi prea mulţi pompieri în preajmă, atunci focul nu mai răzbate. Şi acesta este un exemplu pentru o moleculă pe care o cunoaştem de 70 de ani. Imaginaţi-vă cum se poartă discuţia în privinţa medicamentelor biologice, care au interacţiuni complexe, cum ar fi complexul CD86/B7, care blochează interacţiunea CTLA4Ig cu CD28 şi CD86. Da, aveţi dreptate, trebuie să cunoşti măcar mecanismele imune implicate în tratamentul pe care îl prescrii, pentru că astfel eviţi insuccesul şi efectele secundare. Imunologia este importantă şi pentru diagnostic, dispunem acum de kituri sofisticate şi trebuie să ştii ce anticorpi cauţi. Dar imunologia nu poate trata boli din domeniul medicinii interne.
  Ruxandra Ionescu: Dar reumatologii ştiu mult mai multă imunologie decât alţi specialişti. Au început şi cardiologii să înveţe imunologie, dar le este foarte greu. La fel şi oncologii, gastroenterologii... Imunologia este implicată în orice specialitate.
  Maurizio Cutolo: Să nu uităm nici dermatologii.
  Aurel F. Marin: Cât e de important atunci să stăpâneşti şi domeniul medicinii interne?
  Maurizio Cutolo: Este fundamental. Ca reumatologi, ne mândrim cu faptul că intrăm în dialog cu toţi ceilalţi specialişti: dermatologul, pneumologul, cardiologul, gastroenterologul etc. Pregătirea unui bun reumatolog durează destul de mult, dar apoi el va putea aborda orice boală cu simptome articulare.
  Ruxandra Ionescu: Să nu uităm că toate afecţiunile reumatologice inflamatorii sunt boli sistemice. De aceea avem nevoie de cunoştinţe solide de medicină internă.

 

Inflamaţia şi cancerul

 

  Aurel F. Marin: Aţi publicat, de curând, un editorial în care discutaţi legătura dintre bolile inflamatorii şi cancer. Reumatologul are deci o presiune suplimentară, aceea de a trata inflamaţia înainte ca aceasta să progreseze spre o altă patologie.
  Maurizio Cutolo: Mai multe afecţiuni reumatologice extraarticulare pot evolua, în absenţa tratamentului, către boli mult mai grave. În sindromul Sjögren, de pildă, inflamaţia parotidelor poate evolua către limfom la 40% din cazurile tratate incorect. La fel, în scleroza sistemică, riscul de cancer pulmonar este foarte mare. Dacă tratezi corect şi blochezi progresia fibrozei şi a angiogenezei, poţi să reduci riscul de cancer.
  Aurel F. Marin: E adevărat, dar tratamentul trebuie să fie precoce.
  Maurizio Cutolo: Într-adevăr.
  Aurel F. Marin: Şi, ca să tratezi precoce, trebuie să diagnostichezi precoce.
  Maurizio Cutolo: Aşa este.
  Aurel F. Marin: Şi atunci, colaboraţi cu medicii de familie? Ei trebuie să fie conştienţi de importanţa acestor diagnostice precoce.
  Maurizio Cutolo: Da. Problema este că medicii de familie nu au timp să vină la congresele noastre. Ei ar beneficia mult dacă ar primi DVD-uri sau stick-uri USB pe care să găsească subiectele cele mai importante pentru practica lor: relaţia cancer–inflamaţie, utilizarea estrogenilor, administrarea glucocorticoizilor, vitamina D şi riscul de boală etc. Dacă vor asculta sau citi aceste informaţii, vor fi la curent cu noutăţile ştiinţifice, fără un efort prea mare.
  Maurizio Cutolo: Este foarte important, când tratezi un pacient, să-l asculţi cu atenţie şi să vezi ce acuze are. Uneori, afli foarte mult dacă laşi pacientul să vorbească.
  Aurel F. Marin: Câtă încredere trebuie să aibă practicianul în acuzele subiective?
  Maurizio Cutolo: Foarte multă. Pacientul observă toate micile schimbări. Uneori, pacientul vine cu soţul sau cu soţia şi îţi dai seama relativ uşor că inventează o boală pentru a-şi impresiona partenerul. Ce vreau să spun este că trebuie, desigur, să fim foarte atenţi la cele relatate de pacient şi, cu cât eşti mai experimentat, cu atât discerni mai bine lucrurile relevante.

 

Regii bolilor musculo-scheletice reumatice

 

  Aurel F. Marin: România se confruntă, de mai multă vreme, cu emigrarea medicilor. Care este situaţia în privinţa reumatologiei?
  Ruxandra Ionescu: Avem în jur de trei sute de reumatologi, iar numărul lor este în creştere. Tinerii sunt foarte interesaţi de reumatologie, la examenul de rezidenţiat, iar, în plus, noi încercăm să adoptăm o curriculă europeană pentru această specialitate. Este foarte important să armonizăm pregătirea specialiştilor şi EULAR joacă, în acest sens, un rol esenţial.
  Maurizio Cutolo: EULAR ajută toate ţările europene în privinţa educaţiei. Am avut onoarea de a conduce comitetul pentru educaţie şi trebuie spus că educaţia este unul dintre stâlpii pe care s-a ridicat organizaţia. Mai mult, manualele elaborate de EULAR au fost traduse în chineză şi chiar în coreeană, la cererea societăţilor din ţările respective. La cursurile online pe care le organizăm, cu durata de şase luni – un an, avem anual patru mii de participanţi, nu doar din ţările europene, ci şi din state ca India, de exemplu.
  Ruxandra Ionescu: Armonizarea curriculei, la nivel internaţional, este foarte importantă.
  Maurizio Cutolo: De altfel, mulţi dintre medicii români care au participat la aceste cursuri online au obţinut scoruri foarte bune. Aceasta este baza pentru armonizarea practicii noastre în Europa. Doar aşa vom putea ajunge să acţionăm la fel în Marea Britanie, în Spania sau în Italia. Nu poţi realiza asta fără o platformă comună, iar EULAR furnizează tocmai această platformă. Am fost unul dintre suporterii iniţiativei de acum cinci ani, de pildă, de a realiza cursuri de ecografie în ţările estice. Ecografia, în mâinile noastre, înseamnă putere. Gastroenterologii s-au întărit atunci când au învăţat să facă gastroscopii. La fel, cardiologii au devenit mai importanţi odată ce au stăpânit tehnicile imagistice avansate. Reumatologii au ecografia, capilaroscopia şi alte metode de diagnostic şi, cu aceste instrumente, sunt „regii“ bolilor musculo-scheletice reumatice.
  Ruxandra Ionescu: Noi am reuşit, în România, să introducem ecografia musculo-scheletică în curricula de pregătire în specialitate. Toţi tinerii noştri ştiu acum ecografie şi capilaroscopie. În clinica pe care o conduc, sunt specialişti care realizează capilaroscopia, ecografia, imagistica prin rezonanţă magnetică, electromiografia sau densitometria.

 

Epigenetică vs. genetică

 

  Aurel F. Marin: Vorbind de diagnostic, introduceţi şi testele genetice? Tendinţa este de a avansa spre medicina personalizată, iar cu tratamentele biologice veţi dori să ştiţi ce pacienţi răspund la aceste tratamente.
  Maurizio Cutolo: Backgroundul genetic este important. Dar imaginaţi-vă că aveţi un frate geamăn, care de un număr de ani trăieşte în Statele Unite, să zicem. Aveţi acelaşi bagaj genetic. Dar genele, cum ştiţi, pot fi activate sau inactivate.
  Aurel F. Marin: Ok, vorbim despre epigenetică.
  Maurizio Cutolo: Epigenetica este mult mai importantă decât genetica propriu-zisă. Gândiţi-vă că aţi avea două tufe de trandafiri: depinde de cum le trataţi, cum le modulaţi evoluţia. Epigenetica este importantă, iar micro-ARN-urile non-codante pot fi utilizate pentru a prezice diversele modificări epigenetice.
  Aurel F. Marin: Deci veţi conta pe markeri de micro-ARN?
  Maurizio Cutolo: Da, avem deja câteva modele similare în cancer şi în bolile cronice.

 

Medicamentele biosimilare

 

  Aurel F. Marin: Au apărut numeroase tratamente biologice în bolile reumatologice. Cât de important este ca medicii să ceară introducerea lor în sistemul de sănătate? Şi cum credeţi că se va schimba situaţia actuală, în care accesul la tratament este limitat financiar, odată cu trecerea mai largă la medicamente biosimilare, mai ieftine?
  Ruxandra Ionescu: În opinia mea, biosimilarele sunt viitorul, pentru că toate companiile importante au biosimilare în portofoliu. Odată cu expirarea licenţei de protecţie a medicamentelor biologice, vor apărea biosimilare. Astfel va creşte disponibilitatea tratamentelor, dat fiind că preţul biosimilarelor este mai scăzut. În prezent, în România, medicamentele biosimilare sunt cu doar 20% mai ieftine decât biologicele originale, dar sunt şi ţări în care diferenţa aceasta este chiar mai mare de 50%.

 

Cele trei laturi ale prevenţiei

 

  Aurel F. Marin: Ce rol joacă prevenţia în reumatologie şi cum ar trebui realizată?
  Maurizio Cutolo: În primul rând, selectaţi părinţi buni! (râde) Aceasta este prevenţia cea mai bună. Desigur, acum poate să pară o glumă, dar aceasta este tendinţa. În prezent, de pildă, sunt disponibile analize ADN. Poţi lua un spermatozoid şi un ovocit şi să spui că părinţii au gene foarte bune. Sau, dimpotrivă, că există risc de diabet, Alzheimer, ateroscleroză etc. Evaluarea este deja posibilă.
  Aurel F. Marin: Dar sunt multe probleme etice în privinţa eugeniei...
  Maurizio Cutolo: Aşa este. Practic, sunt trei aspecte importante. Întâi, activitatea fizică, foarte importantă la orice vârstă. Dacă trebuie să ajungi la etajul al treilea, urcă pe scări, nu lua liftul. Ai de cumpărat ceva? Mergi pe jos, dacă nu este foarte departe. Poate părea amuzant, dar e important. Organismul nostru are nevoie de mişcare. Al doilea aspect se referă la calitatea hranei. Dacă mănânci prea multe grăsimi sau prăjeli, poţi să introduci în organism substanţe carcinogene. Procesarea alimentelor, aditivii care fac posibil consumul unor alimente la trei ani de la preparare sunt o problemă. Vrei căpşuni roşii? Ei adaugă colorant roşu... Dieta mediteraneană este şi rămâne cea mai bună din lume, chiar şi chinezii au început să o copieze. Şi, ca italian, mă bucură acest lucru, deoarece aceasta este industria italiană cea mai profitabilă, exportul de alimente. (râde) Al treilea aspect important este calitatea vieţii, stilul de viaţă. Nu fuma, nu exagera cu consumul de alcool şi nu utiliza tot felul de hormoni. Fiţi atenţi, pentru că estrogenii, de pildă, trebuie să fie în concentraţia corectă, la vârsta adecvată. Dacă nu respecţi aceste reguli, hormonii fac ce vor ei. Şi, pe termen lung, rezultatele sunt exact pe dos decât cele dorite. Ştim, în prezent, că prevenţia osteoporozei nu are nicio legătură cu administrarea de estrogeni, care este periculoasă; toate studiile clinice americane cu estrogeni postmenopauză au fost oprite din motive de siguranţă, erau prea periculoase.

 

Cunoaşte-ţi duşmanul!

 

  Maurizio Cutolo: La aceste lucruri s-ar mai putea adăuga şi alte recomandări. Folosiţi cât mai puţine medicamente cu putinţă sau optimizaţi utilizarea acestora. Dacă, de pildă, ai trei probleme pe care le tratezi separat, fără a realiza că ele sunt legate între ele, rişti să iei unele medicamente degeaba. Tratează o problemă şi vezi ce se întâmplă, dar nu utiliza trei medicamente diferite pentru trei manifestări diferite ale aceleiaşi boli. Şi nu masca niciodată durerea. Poate că o să vi se pară ciudat ce spun, dar durerea este cel mai bun simptom pe care îl avem. Mă bucur dacă am o durere, pentru că înţeleg care şi unde este problema. Nu o maschez niciodată. Desigur, excludem din discuţie fibromialgia. Dar, altfel, durerea poate fi semn al unei infecţii, al unei afecţiuni vasculare etc. Dacă tratez doar durerea, boala se va agrava, pentru că am mascat semnele de boală. Cu opioidele, tot mai utilizate acum, practic blocăm de-a dreptul creierul şi percepţia durerii la nivel cerebral. Cu antialgice, putem ucide pacientul. Dar, odată stabilit diagnosticul, oricare ar fi acela, utilizează tot ce poţi pentru a creşte calitatea vieţii. Dar asta după ce afli care e problema cu care te confrunţi. Cunoaşte-ţi întâi duşmanul! Managementul durerii este o problemă. Pe vremuri, în artrita reumatoidă, foloseam tot felul de combinaţii de antialgice. Acum însă, administrăm metotrexat şi tratamente biologice potente. Blocăm cauzele, iar durerea dispare.

 

De la ignoranţă la rezolvări corecte

 

  Maurizio Cutolo: Dacă am reprezenta, pe acelaşi grafic, cu linii diferite, calitatea vieţii, progresia bolii, respectiv leziunile articulare, am vedea că utilizarea medicaţiei antiinflamatoare ameliorează calitatea vieţii, dar este un dezastru pentru progresia bolii şi pentru leziunile articulare. De ce? Ajungi să ai pacienţi cu probleme posturale grave, care nu mai simt dureri. Prin abordarea modernă, avem pacienţi care nu doar că nu mai simt durerea, dar îşi păstrează şi mobilitatea articulară. Nemaimascând durerea, putem trata cauzele bolii şi, indirect, şi durerea. Când am început să practic reumatologia, am fost foarte impresionat de faptul că aproape că nu era pacient care să nu aibă deformări articulare. Soluţia, pe vreme aceea? Chirurgia! Sufereai de tunel carpian? Chirurgie! Şi, după şase luni, simptomele reveneau. A, poate că ar fi mai bine să mergeţi la reumatolog. Putem spune acum că era vorba de o uriaşă ignoranţă, cu abordări complet greşite. De la mascarea problemei, am ajuns astăzi la rezolvarea problemei. Acum, când am pacienţi cu artrită reumatoidă diagnosticaţi precoce, îi asigur că în doar câteva săptămâni vor scăpa de probleme. Imaginile „de groază“ cu manifestările de acum câteva decenii ale bolii sunt istorie.
  Aurel F. Marin: Deci prevenţia complicaţiilor se face prin managementul corect al bolii.

 

Colaborări pe termen lung

 

  Aurel F. Marin: Anul trecut, UMF „Carol Davila“ v-a acordat titlul de doctor honoris causa. Cum au evoluat, după acel episod, relaţiile dintre Universitatea din Genova şi UMF Bucureşti?
  Maurizio Cutolo: Episodul de anul trecut nu a fost nici începutul şi nici sfârşitul poveştii noastre. Prietenia mea cu România nu a început cu Ruxandra Ionescu, ci cu Horaţiu Boloşiu.
  Ruxandra Ionescu: Cu mai mult de zece ani în urmă.
  Maurizio Cutolo: Ţin minte că profesorul Boloşiu m-a invitat în România şi am fost impresionat atunci când România a reuşit să obţină o finanţare europeană de mai multe milioane de euro pentru a organiza un program de pregătire pentru tinerii reumatologi. Nu s-a întâmplat în Italia, dar s-a întâmplat în România. Am fost convins atunci că reumatologia se va dezvolta în ţara dv. şi am decis să ajut şi eu. Cooperarea noastră a început deci cu şapte ani înainte de a primi acest titlu de onoare. De ce? Pentru că reumatologii români s-au dovedit foarte capabili, foarte interesaţi să progreseze. Şi au progresat! Am fost onorat să primesc titlul acordat anul trecut, dar colaborarea noastră există de ani buni, şi la cote înalte.
  Ruxandra Ionescu: Profesorul Cutolo a fost, de altfel, invitat şi la workshopul pe care îl organizăm începând din 2003; ne-a sprijinit mult în demersul nostru de dezvoltare a reumatologiei româneşti şi de integrare în reumatologia europeană. Distincţia acordată de universitatea noastră a fost o recunoaştere a implicării sale. În plus, colaborăm cu profesorul Cutolo şi în proiecte de cercetare, am încheiat unul pe tema vitaminei D, iar în prezent suntem implicaţi într-o cercetare vizând glucocorticosteroizii, finanţată prin programul Orizont 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe