Ce înseamnă să ai fler? Ca dascăl, să descoperi vocaţia celor mai buni studenţi şi să-i îndrumi pe calea potrivită. Ca proaspăt absolvent de facultate, să-ţi alegi maeştrii care te-ar putea călăuzi. Cercetător – să inovezi, să cauţi drumuri nebătute, pe care să le explorezi şi să mai pui o piatră la edificiul cunoaşterii umane. „Succesul unei cariere ştiinţifice este adesea clarviziunea, arta de a alege drumul care ţi se potriveşte, condimentate, exact atât cât trebuie, cu ambiţie şi încredere în sine“, afirmă dl prof. dr. Radu Iftimovici, argumentând cu itinerariul profesional al lui George Emil Palade, în cadrul rubricii dedicate centenarului savantului laureat al Premiului Nobel.

"> ARTA DE A DESCHIDE PORŢILE ÎNTRU POSTERITATE - Viața Medicală
Istoria Medicinei

ARTA DE A DESCHIDE PORŢILE ÎNTRU POSTERITATE

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - nov. 1 2012
ARTA DE A DESCHIDE PORŢILE ÎNTRU POSTERITATE

Ce înseamnă să ai fler? Ca dascăl, să descoperi vocaţia celor mai buni studenţi şi să-i îndrumi pe calea potrivită. Ca proaspăt absolvent de facultate, să-ţi alegi maeştrii care te-ar putea călăuzi. Cercetător – să inovezi, să cauţi drumuri nebătute, pe care să le explorezi şi să mai pui o piatră la edificiul cunoaşterii umane. „Succesul unei cariere ştiinţifice este adesea clarviziunea, arta de a alege drumul care ţi se potriveşte, condimentate, exact atât cât trebuie, cu ambiţie şi încredere în sine“, afirmă dl prof. dr. Radu Iftimovici, argumentând cu itinerariul profesional al lui George Emil Palade, în cadrul rubricii dedicate centenarului savantului laureat al Premiului Nobel.

Cazul George Emil Palade

 

   Acum 100 de ani (19 noiembrie 1912), se năştea, la Iaşi, cel mai onorat om de ştiinţă român. Am ales în mod special cu­vân­tul onorat, pentru că, în afară de ma­rea sa valoare intrinsecă, Palade a erupt în conştiinţa publică prin Premiul Nobel luat în 1974. Cum se ştie, acest prestigios premiu deschide poarta unui paradis al nemuritorilor, chit că, în ultimii ani, mai ales cel pentru pace nu e o cheie pentru respectiva poartă, ci un brânci care o scoate din ţâţâni.
   Am meditat, pe cât m-au ţinut puterile minţii, la drumul prin viaţă şi prin hăţişurile necunoscutului ale acestui campion de tir, care, fără greş, a ştiut să-şi lovească ţintele propuse exact în punctul 10.
   În anii 1991, 1992 şi 1995, când am avut fericita ocazie să mă aflu în preajma sa, la Cellular and Molecular Medicine din San Diego, California (institut care azi îi poartă numele, aflat în plutonul fruntaş al performanţelor), am purtat lungi discuţii asupra drumului său în ştiinţă. M-a interesat nu numai evenimentul (descoperirea şi urmările ei) sau contextul istoric care l-a generat, ci şi modul în care acest iscusit timonier a ştiut să vadă cu ochii minţii ţărmul unde şi-a propus să ajungă, chiar dacă au fost momente în care s-a simţit prizonierul sargaselor.
   Spre deosebire de acei tineri care titubează în căutarea cărării spre desăvârşire, Palade a ştiut dintr-un început ce vrea. O asemenea claritate a ţintei e rară. În serile când pufăitul ţigării şi norii de fum pe care-i isca prietenul său Cuti Juvara se mai risipeau, talentatul chirurg mi-a povestit că, încă din primii ani de medicină, Palade i-a spus că el n-o să practice niciodată arta lui Hipocrate. Mai exact concretul artei lui Hipocrate.
   Efervescenţa minţii sale, jocul de iele al unor idei care căutau să se constituie în sisteme deschise, vorba amicului Bertalanffy, refuzul dogmei şi al suficienţei schematice erau vădite la acest june, intrat primul la examenul de admitere de la medicină, în 1930. „Măi, să fie al dracului! Cine o fi grozavul acesta de la Buzău? Zece pe linie? Chiar aşa?“, şi-a zis Cuti Juvara. „Mă duc să-l cunosc.“ (Aşa a avut loc prima întâlnire dintre cei doi prieteni de-o viaţă, pe care colegii i-au numit ulterior Castor şi Polux – povestită mie cu vreo doi ani înainte ca abilul chirurg să treacă peste Styx).
   Palade confirmă: „Hotărârea de a mă dedica cercetării fundamentale a fost dictată de două motive. Mai întâi mă tulbura ideea că există o diferenţă, aproape o prăpastie între ce ştiam eu ca medic şi speranţele pe care bolnavii şi le puneau în mine. Perspectiva de a deveni medic într-un cabinet sau într-un spital mă nemulţumea. Suficienţa, schematismul şi plafonarea cărei îi cădeau victimă cei mai mulţi dintre colegi m-ar fi împins fără îndoială spre blazare, spre ratarea adevăratei mele chemări care era incursiunea spre necunoscut. Aventura ştiinţifică, dacă vrei. Mă interesa să pătrund în profunzimea fenomenelor biologice. Să lucrez acolo unde bântuie îndoielile, unde se naşte ştiinţa. (16)
   „Palade are un creier gen Iorga“, aprecia Cuti. Memoria sa (de elefant!) devenise subiect de uimire publică. „Traversam Bucureştiul, în drum spre Spitalul Pantelimon, şi-i spuneam: „Firmele, Gigi!“, iar el citea, din fuga motocicletei, firmele negustorilor. Ajunşi la destinaţie, îşi deşerta sacul. Tot ce scria pe acele firme era recitat exact, în ordinea strictă a intrării în neuroni. Întrebat a doua şi chiar a treia zi, recitalul se repeta fără greş“.
   Orice tânăr are nevoie de modele. În ciuda faptului că era apreciat de N. Gh. Lupu, Amza Jianu şi, mai ales, de Matei Balş, Palade şi-a ales maeştrii din preclinic: Fr. J. Rainer, Gr. T. Popa şi André Boivin, biochimistul francez adus de Cantacuzino atât la catedră, cât şi la institutul său. Aşa se face că a primit cu entuziasm propunerea „biologului complet“, care a fost Rainer, să facă teza de final în medicina omului despre structura rinichiului la delfin. „Dragă – i-a spus Rainer – în teza ta trebuie să răspunzi la o întrebare care-mi dă insomnii: din ce cauză, în cursul evoluţiei filogenetice, rinichiul acestui mamifer marin a devenit multilobular, asemănător unui ciorchine de strugure?“. Nu ştiu dacă insomniile lui Rainer s-au potolit, dar ale lui Palade au durat aproape şase ani, adică aproximativ încă o facultate. Asta pentru că, în timp ce toţi colegii săi de an şi-au terminat tezele în 1936 (de obicei cu lucrări „cuminţi“, în care erau expuse şi poate rezolvate 10–15 cazuri clinice), Palade şi-a „târâit“ teza încă patru ani de la absolvire (şase de când a primit subiectul), spre disperarea părinţilor şi a prietenilor, care aproape că-şi pierduseră speranţa de a-l vedea doctor. Şi totuşi, în 1940, după mai multe incursiuni pe mare în căutare de delfini, Palade şi-a depus la decanat teza, probabil cea mai vastă, mai documentată şi mai originală lucrare de acest gen făcută vreodată la această facultate. N-a reuşit să răspundă decât parţial întrebării de tip lamarckist, care-l chinuia pe maestrul său, dar, oricum, „adâncirile“ în histologie şi citologie prevesteau apariţia unui morfofiziolog de talie (1).
   Este de precizat că Palade nu datorează, ca învăţăcel în ale medicinii, nimic vreunei şcoli de peste hotare. Danielopolu (care, de altfel, i-a fost profesor) avea obiceiul să repete celor care se lăudau cu studiile sau stagiile pariziene, vieneze etc.: „Eu, domnilor, sunt produsul pur al Şcolii româneşti de medicină“. Palade a fost la fel. Nu Institutul Rockefeller, Albert Claude sau Herbert Gasser (cu care a colaborat) l-au modelat, ci Rainer, Gr. T. Popa, N. Gh. Lupu şi André Boivin. În clipa în care Palade intra la Rockefeller (1947), era un om de ştiinţă format. Nu o dovedise încă prin lucrări de răsunet, dar fondul şi cunoştinţele pe care le avea îi garantau o rapidă audienţă.
   „Cine a auzit de organul lui Jacobson?“ a întrebat provocator Gasser (neuromorfolog premiat Nobel în 1944), în timpul unei mese festive decorate cu cel puţin 30 de tineri cercetători rockefellerieni. Tăcere totală. Şi totuşi, o mână ridicată, ca la şcoală. A românului. „Ia zi, băiete!“. „Este o formaţiune tubulară care leagă zona palatină de septumul nazal. Organul permite unor animale, cum sunt erbivorele (omul nu-l are), să aibă senzaţia olfactivă a nutreţului pe care-l rumegă.“ „De unde naiba o mai ştii şi pe asta?“, s-a mirat Gasser. „Din cărţi“, a răspuns Palade.
   Prin anii ’53–54, Gasser, care în acel timp era directorul Institutului Rockefeller, era nelipsit din laboratorul de microscopie electronică condus de Palade (după numai cinci ani de când sosise la New York). „«Poţi să recunoşti ce structură e asta?» m-a întrebat într-o zi. M-am uitat şi i-am răspuns: «Sigur că da. Este o arteriolă cu fibrele musculare tăiate longitudinal». Aceasta crea impresia că e vorba de o organizare epitelială. Chiar şi Keith Porter şdescoperitor, în 1952, al reticulului endoplasmic, cel care, alături de A. Claude, inaugurase, în perioada 1936–1949, tehnicile elementare de ultracentrifugare şi examinare la microscopul electronic a componentelor citoplasmei, n.n.ţ, ezita să-i dea un răspuns, derutat de aspectul secţiunii. Pe măsură ce timpul trecea, H. Gasser dobândea o deplină încredere în mine. În fine, la cei 65 de ani ai săi, către sfârşitul carierei, Gasser trăia sentimentul benefic al lui finis corona opus. Dragele lui fibre C (fibrele durerii), a căror existenţă o intuise cu ocazia studiilor sale de neurofiziologie (hai să le zicem oarbe în comparaţie cu probele palpabile pe care i le ofeream în microfotografiile electronice), existau, se vedeau. Ele nu posedau o teacă de mielină, ci drumuiau de-a lungul nervilor, ascunse în nişte plicaturi (un fel de buzunare) ale celulei Schwann. Eu i-am sugerat lui Gasser să le numească mezaxoni şi aşa le-a rămas numele.“
   Nu e greu de înţeles că flerul acestui „teribil câine de vânătoare“, care a fost Palade, i-a şoptit continuu: „Omule, nu lăsa din mână microscopul electronic, rămâi neclintit în această fascinantă lume a microstructurilor, în care prea puţini ştiu să pătrundă şi cu atât mai puţini sunt cei capabili să interpreteze ceea ce văd“.
   Atunci, la începutul anilor ’50, tehnica de microscopie electronică aplicabilă preparatelor biologice era în mare suferinţă. O adaptare mecanică de la cea folosită în fizică şi în tehnică s-a dovedit un fiasco (imediat după 1931, cei ce inventaseră microscopul electronic, fizicienii germani Max Knoll şi Ernst Ruska, îl propuneau doar pentru descoperirea unor ultramicro­defecte din structura metalelor). Primele ultramicrografii ale unor preparate biologice au stârnit consternare: erau neclare, puterea de rezoluţie defectuoasă, iar comparaţia dintre structurile vizibile la microscopul de lumină care mărea de 1.000–2.000 de ori, la cele augmentate de 10.000–20.000 de ori, foarte dificil de făcut. Palade a înţeles rapid că, dacă va reuşi să îmbunătăţească tehnica de prelucrare a preparatelor, va deveni un Cristofor Columb al continentului infrastructurii vii. Teribil de intuitiv, a sesizat un defect al fixatorului folosit: tetraoxidul de osmiu (OsO4) pe care-l utilizau cele doar câteva laboratoare de microscopie electronică ce existau în lume în acea perioadă (1950–1954). Defectul era un pH acid, ce altera structura preparatului. O simplă „tamponare“ a OsO4 la pH normal al ţesuturilor vii (±7) a clarificat imaginile ca şi cum „o mână benefică“ ar fi şters un geam aburit, lăsând să se vadă peisajul unei lumi aflate până atunci în ceaţă (2). A urmat un adevărat boom. Fixatorul Palade (numit ca atare) a fost adoptat de către toţi cei care până atunci se căzniseră să discearnă „măcar ceva“ din alcătuirile intime ale celulei animale şi vegetale.
   Curând, Palade a impus şi o altă invenţie de tehnică electronooptică, care a făcut ocolul lumii, inspirată din modul în care mama savantului prepara toamna dulceţurile moldoveneşti. Albert Claude şi echipa sa de la Rockefeller, inclusiv Palade, se străduiau să separe diferitele organite din citoplasmă prin ultrecentrifugare în ser fiziologic la cca 10.000–25.000 de turaţii pe minut. La asemenea viteze, organitele se spărgeau, astfel încât studiile ulterioare la microscopul electronic nu arătau, adesea, decât rupturi (fragmente), a căror morfologie era greu de interpretat. „Le-am povestit colegilor mei de laborator, George H. Hogeboom şi Walter C. Schneider – mi-a destăinuit Palade –, la fel de tineri şi entuziaşti ca mine, tehnica (pe care mama o învăţase de la bunica) preparării de dulceţuri de caise, piersici şi cireşe. Gospodinele plasau, din vremuri străvechi, fructele într-o soluţie hiperconcentrată de zahăr (sucroză). Acele fructe se păstrau peste iarnă întregi, fără o zbârcitură. Ce-ar fi, le-am zis, să centrifugăm şi noi celulele animale, nu într-o soluţie de ser fiziologic, ci într-una hipersaturată în sucroză?“ Intuiţie de geniu (geniile descoperă totdeauna nu numai calea directă spre obiectiv, dar şi cea mai simplă). Ultracentrifugarea în gradient de sucroză a fost a doua explozie mondială în tehnica de microscopie electronică, după fixatorul Palade.
   Marile descoperiri semnate de G. Em. Palade între 1952 şi 1955, respectiv existenţa şi morfologia reticulului endoplasmic (lucrări cu K. Porter) (3), prezenţa pe membrana reticulului a ribozomilor (numiţi o vreme „granulele lui Palade“) (4), dubla membrană şi cristalele mitocondriale burate de oxizomi (5), au fost posibile în mare măsură datorită tehnicilor de microscopie electronică propuse de el în aceeaşi perioadă.
   „Prezenţa, în 1953, a lui Sanford (Sandy) Palay în laboratorul nostru de la Rockefeller şvenit de la Universitatea din Clevelandţ – mi-a precizat în continuare Palade – s-a datorat faimei pe care ne-o câştigasem datorită lucrărilor de ultracentrifugare în gradient de sucroză şi a celor care introduceau fixatorul cu tetraoxid de osmiu tamponat. Sandy nu era un «învăţăcel», ci un cercetător cunoscut în domeniul morfologiei microscopice a ţesutului nervos. Am hotărât să investigăm o veche enigmă: structura electronooptică a corpilor descrişi de Franz Nissl (1860–1919), acei corpi care dădeau citoplasmei neuronului aspectul unei «blăni de leopard» («tigroidul lui Nissl»)“
   Aşa a intrat G. Em. Palade în morfoneurofiziologia nervoasă, domeniu în care, în anii următori, aduce contribuţii de esenţă: alături de Sandy Palay, a demonstrat că acele pete care dădeau unor neuroni aspectul de blană de leopard („elementele cromatofile“, cum le numea Gh. Marinescu) sunt aglomerări de cisterne ale reticulului endoplasmic, burate de poliribozomi (6). Foarte curând, continuând „disecţia“ electronooptică a celulelor nervoase, Palade şi Palay au putut prezenta în premieră aspectul butonului sinaptic, filmul călătoriei veziculelor transcitotice (containere încărcate cu substanţe neurotransmiţătoare de tipul acetilcolinei sau noradrenalinei în cazul sistemului nervos simpatic) către membrana presinaptică, în fine, descărcarea acestor microcontainere în spaţiul intersinaptic. Era o ilustrare şi în acelaşi timp o explicaţie a ciudăţeniei transmiterii influxului nervos prin contiguitate (teoria Rámon y Cajal) şi nu prin continuitate, cum a susţinut Camillo Golgi, care vedea reţeaua nervoasă ca pe o ţesătură de fibre continue, asemenea pânzei de păianjen, a fibrelor electrice, ce deservesc tramvaiele unui oraş (7). Era acum de înţeles „transmiterea în salturi“ a influxului nervos, alternativ, prin medii solide (neurofibrile) şi prin mediu lichid (secreţia şi receptarea postsinaptică a neurotransmiţă­torilor). Bruno Ceccarelli, Richard Schaller, Thomas Südhof, Pietro de Camilli, Alessandro Mauro şi alţi cercetători care au luminat ulterior „zonele obscure“ ale sinapsei i-au recunoscut pe Palade şi Palay drept iniţiatorii şi primii exploratori de succes ai domeniului.
   „Te vei duce la congresele de neurofiziologie în orice parte a lumii şi te vei dedica de aici înainte acestei discipline ştiinţifice!“, a decretat marele şef Herbert Gasser. „Într-adevăr, Gasser a investit în mine mult suflet, prezentându-mă diferiţilor neurologi care vizitau Institutul Rockefeller drept o mare speranţă a domeniului“, a continuat Palade. „Eu însă m-am legat de catarg ca Ulise; în acest caz, sirenele, cu dulcele lor cântec, erau zecile de cititori de reviste şi tratate. Nu, mi-am zis. Oricât de îmbărbătătoare vor fi fost aceste laude, nu ăsta trebuia să fie drumul meu în ştiinţă“. Dar care? Acela al cercetărilor cu largă semnificaţie biologică. „Mi-am dat seama că, dacă aş fi continuat în neurologia infrastructurală, studiind ca superspe­cialist doar o singură celulă, fie ea chiar nobilul neuron, orizontul mi s-ar fi îngustat. Succesul viitor (să nu fim ipocriţi, fiecare şi-l doreşte) consta, în mod sigur, în descoperiri de mare generalitate valabile atât în regnul animal, cât şi în cel vegetal. De ce să mă recunoască doar confraţii mei medici şi nu şi botaniştii, agronomii, farmacologii şi farmaciştii?… Aşa se face că, spre marea dezamăgire a lui H. Gasser, m-am întors (de fapt nu abandonasem complet) la investigarea organitelor citoplasmatice şi a rolului jucat de acestea în economia celulei animale şi vegetale.“
   Iată, mes chères amis, ce înseamnă să ai fler! Fiindcă după 1953–1954 au urmat, într-adevăr, cercetări adresate atât botaniştilor – cu Ruth Sanger, despre structura cloroplaştilor (8) –, cât şi citologilor din toate domeniile, zoologi, medici umani şi veterinari, farmacologi etc. Aceasta deoarece toţi erau deopotrivă interesaţi de rolul jucat de ribozomi, de structura intimă şi de funcţiile reticulului endoplasmic – lucrări cu K. Porter (9) sau de unul singur (10) – ori de alcătuirea şi rolul jucat de mitocondrii în economia celulară (11).
   Palade a înţeles că, după 1955, nicio explicaţie de funcţional nu se poate reduce la morfologic, că orice deducţie fiziologică bazată doar pe aşa-zisa „alcătuire specifică“, oricât de „intimă“ ar fi, nu reprezintă decât o ipoteză vulnerabilă. Şi a cizelat astfel o altă cheie pentru a deschide poarta celebrităţii: asocierea biochi­miştilor. L-a vânat, din reviste, pe Philip Siekevitz (1918–2009), care lucrase la Harvard cu renumitul profesor Paul Zamecnik, iar acum (1954) era la Universitatea din Wisconsin. Zamecnik şi Siekevitz erau pionierii unui domeniu pasionant: biosinteza proteinelor. „E exact omul de care am nevoie“, şi-a zis. Colaborarea Palade–Siekewitz din perioada 1955–1964 (12), ca şi confecţionarea de către inventivul ieşeano-buzoiano-new­yorkez a unei noi chei, studiul cu izotopi radioactivi a generării, călătoriei prin celulă şi eliminării enzimelor în spaţiul intercelular – în colaborare cu fizicianul francez Lucien L. Caro (13) – a pus în valoare importanţa ribozomilor (acele small particulate components of the cytoplasm), pe care îi descoperise în 1953.
   Aşa se face că mai toate lucrările dedicate ulterior cunoscutului „vectorial transport“ al proteinelor şi endoteliilor vasculare îi citează pe G. Em. Palade şi pe discipolii săi români Nicolae şi Maya Simionescu, drept precursori ai domeniului (14).
   Membranologia (cu pădurea ei vastă de receptori), studiul joncţiunilor celulare – cu Marlyn Farquhar (15) –, rolul corpuscurilor endoteliali Weibel-Palade în procesul coagulării sângelui ş.a. sunt alte câteva chei alese cu inteligenţă întru persistenţa în posteritatea ştiinţifică.
   Dar, cum scopul meu nu a fost un inventar biografic şi cu atât mai puţin o incursiune cu virtuţi exhaustive, îi rog pe cititori să ob­ser­ve că succesul unei carierei ştiinţifice este adesea clarvizi­unea, arta de a alege drumul ce ţi se potriveşte, condimentate, exact atât cât trebuie, cu ambiţie şi încredere de sine.

Notă autor:

Bibliografie

1. Palade GE. Tubul urinar al delfinului. Teză med. chir. Facultatea de Medicină, Bucureşti, 1940

2. Palade GE. A study of fixation for electron microscopy. J Exp Med. 1952 Mar;95(3):285-98

3. Palade GE, Porter KR. Studies on the endoplasmic reticulum. I. Its identification in cells in situ. J Exp Med. 1954 Dec 1;100(6):641-56

4. Palade GE. A small particulate component of the cytoplasm.
J Biophys Biochem Cytol. 1955 Jan;1(1):59-68

5. Palade GE. The fine structure of mitochondria. Anat Rec. 1952 Nov;114(3):427-51

6. Palay SL, Palade GE. The fine structure of neurons. J Biophys Biochem Cytol. 1955 Jan;1(1):69-88

7. Palade GE. Electron microscope observations of interneuronal and neuromuscular synapses, Anat. Rec. 1954;118(2): 335-6

8. Sager R, Palade GE. Chloroplast structure in green and yellow strains of Chlamydomonas. Exp Cell Res. 1954 Nov;7(2):584-8

9. Porter KR, Palade GE. Studies on the endoplasmic reticulum. III. Its form and distribution in striated muscle cells. J Biophys Biochem Cytol. 1957 Mar 25;3(2):269-300

10. Palade GE. Studies on the endoplasmic reticulum. II. Simple dispositions in cells in situ. J Biophys Biochem Cytol.
1955 Nov 25;1(6):567-82

11. Palade GE. Electron microscopy of mitochondria and other cytoplasmic structures. Intern. Symp. of Enzymes, Detroit, 1955

12. Palade GE, Siekevitz P. Correlated structural and chemical analysis of microsomes. Federation Proc. 1955; 14(1):262

13. Caro LG, Palade GE. Protein synthesis, storage, and discharge in the pancreatic exocrine cell. An autoradiographic study. J Cell Biol.
1964 Mar;20:473-95

14. Palade GE. Intracellular aspects of the process of protein secretion. Nobel Lecture, 1975

15. Farquhar MG, Palade GE. Junctional complexes in various epithelia. J Cell Biol. 1963 May;17:375-412

16. Iftimovici R. George Emil Palade. Spovedania unui învingător.
Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2007

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe