Newsflash

Chirurgia sub lupă

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mai 15 2015
Chirurgia sub lupă
   Cu secole în urmă, medicina era împărţită în două mari categorii: medicina internă şi patologia externă, care cuprindea, printre altele, toate manevrele invazive chirurgicale. Desigur că la acea vreme chirurgia se limita la intervenţii superficiale, cum ar fi deschiderea unui abces sau hemostaza unei plăgi accidentale, şi aceste simple manevre o deosebeau în mod cert de medicina internă, care se ocupa de maladiile organelor aflate în cavităţile organismului. A nu se uita faptul că primii chirurgi erau bărbieri, vezi cazul lui Ambroise Paré. Treptat, diferenţele dintre cele două mari categorii de îndeletniciri medicale s-au estompat oarecum, odată cu extinderea chirurgiei la organele interne. Ulcerul duodenal sau litiaza biliară au devenit apanajul ambelor specializări, de unde şi extinsa colaborare dintre internişti şi chirurgi, colaborare care stă la baza succesului terapeutic până în zilele noastre.
   Cu toate acestea, un aspect continuă să deosebească cele două mari ramuri ale medicinii. E vorba de durata tratamentului, rezultatul lui şi mai ales felul în care se judecă efectele sale în timp. Medicina internă apelează la remedii medicamentoase, care, prin natura lor, au un efect care cere timp, efectele secundare ale unui medicament sunt acceptate, iar rezultatul e uneori parţial şi pe timp limitat, în vreme ce chirurgia repară, de cele mai multe ori definitiv, leziuni care se pretează intervenţiei invazive, iar rezultatul tratamentului devine de cele mai multe ori evident după un mic număr de ore sau zile. Această diferenţă, care nu lasă prea mult loc la dezbateri şi opinii contrare, face ca eficienţa medicului chirurg să fie mult mai uşor de analizat, de cântărit şi de comparat cu cea a colegilor săi de breaslă, mânuitori de bisturiu. De aceea, e foarte explicabil faptul că, în urmă cu mai bine de două decenii, organizaţiile medicale şi de asigurare newyorkeze au hotărât să analizeze, să compare şi să clasifice rezultatele intervenţiilor pe cord deschis ale chirurgilor cardiaci. Cu alte cuvinte, mecanismul a pus la dispoziţia marelui public un instrument extrem de valoros, chiar dacă nu total obiectiv şi corect, care a permis candidatului la o asemenea intervenţie să-şi poată alege chirurgul în funcţie de locul pe care acesta îl ocupa în acel moment în „clasamentul“ profesional.
   Inutil să amintim aici impactul psihologic, emoţional, dar mai ales financiar produs de această revoluţie în politica medicală. Dar, fără discuţie, din acel moment, chirurgul s-a simţit nu numai observat, ci şi analizat, rezultatele sale fiind consemnate şi comparate cu cele ale colegilor. Şi nu e de mirare că urmarea a fost cea aşteptată: o semnificativă îmbunătăţire a rezultatelor intervenţiilor pe cord deschis în cunoscutul oraş american. Specialiştii au numit acest fenomen „efectul Hawthorne“, definit ca situaţia în care un individ îşi îmbunătăţeşte comportamentul atunci când este măsurat, studiat şi făcut public, efect independent de orice alt factor extern.
   Se pare că datorită acestei relativ noi tendinţe de a cuantifica rezultatul tratamentului chirurgical, operatorii, sălile de operaţii şi toţi colaboratorii actului chirurgical au creat un sistem de măsuri care au ca scop îmbunătăţirea rezultatului intervenţiei, nu numai a celui imediat, dar şi a celui pe termen lung. Astfel, marea majoritate a sălilor de operaţii foloseşte ceea ce se numeşte „checklist“ – completarea unui chestionar specifică fiecărui pacient, cu întrebări referitoare la identitatea pacientului, tipul operaţiei, verificarea luării de măsuri în vederea prevenirii complicaţiilor şi incidentelor etc. Literatura de specialitate menţionează faptul că simpla aplicare a acestei măsuri (sunt necesare cam patru-cinci minute pentru completarea formularului, acţiune la care participă şi pacientul încă treaz) reduce în mod semnificativ incidentele şi accidentele legate de operaţie. În plus, se caută tot timpul noi metode de prevenire a infecţiilor postoperatorii, cum ar fi obligativitatea administrării preoperatorii a antibioticelor în acele cazuri în care infecţia plăgii operatorii se consideră ca posibilă, sau introducerea instrumentelor de folosinţă unică etc.
   Dar şi tehnica de anestezie devine un subiect de vie discuţie în literatură, întrucât se pare că actul anestezic influenţează situaţia pacientului luni şi chiar ani după ce pacientul a părăsit sala de operaţie. O serie de studii clinice indică o creştere a procentului de infarct miocardic în primul an după operaţie la pacienţii care au prezentat în timpul intervenţiei chirurgicale perioade relativ lungi de hipotensiune şi de aprofundare nedorită a nivelului anesteziei generale.
   Un alt factor luat în considerare privitor la morbiditatea şi mortalitatea postoperatorii e accesul la un pat pentru un pacient pentru care echipa operatorie găseşte necesar transferul pentru o perioadă de câteva zile de monitorizare şi supraveghere într-o unitate de terapie intensivă. În multe spitale ale lumii „avansate“, mai există situaţii în care numărul limitat de paturi de terapie intensivă duce la anularea unei intervenţii chirurgicale planificate sau îngrădeşte posibilitatea internării într-o asemenea unitate a unui pacient grav care a fost operat în condiţii de urgenţă.
   Şi atunci, cum trebuie analizate şi interpretate rezultatele unui medic operator, din moment ce ele nu depind numai de calitatea sa profesională? Lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ar părea. De exemplu, dehiscenţa unei anastomoze intestinale sau ischemia unui membru după o intervenţie vasculară sunt complicaţii care ţin eminamente de experienţa şi meticulozitatea celui care a operat şi vina pentru acest tip de complicaţii nu poate fi împărţită cu nimeni altcineva. Dar ce se poate spune despre o infecţie postoperatorie a plăgii, atunci când administrarea preoperatorie a antibioticului prescris nu a fost făcută la timp sau în cazul în care schimbarea pansamentului a fost executată neglijent de personalul secţiei de chirurgie?
   Cuantificarea din ultimii ani a rezultatelor actului chirurgical a produs o schimbare profundă în atitudinea opiniei publice şi a fiecărui pacient în parte. În anii uceniciei mele de medic ATI, pacientul se mulţumea cu explicaţiile oferite de chirurg înaintea operaţiei. Iar cei mai „îndrăzneţi“, care doreau un răspuns mai precis la întrebarea despre succesul unei anumite intervenţii, se mulţumeau cu un răspuns evaziv sau chiar acceptau ideea că intervenţia în sine se acompaniază de un număr îndeajuns de mare de insuccese, pentru că aşa e in viaţă, nimic nu e perfect. Astăzi, într-o lume în care totul se măsoară şi se compară, un asemenea răspuns în doi peri are toate şansele să fie primit cu o mare doză de scepticism, iar pacientul poate investiga „piaţa“ şi căuta un operator cu rezultate promiţătoare.
   Oricum am interpreta citatul alăturat, extras dintr-un articol publicat relativ recent în bine-cunoscutul New England Journal of Medicine, el reflectă o nouă şi importantă realitate. În lumea de azi, nu numai succesele au şanse de a fi aduse la cunoştinţa publicului, ci şi acele cazuri în care rezultatul unei intervenţii chirurgicale nu e cel aşteptat. Această nouă situaţie, în care postura operatorului e pusă sub lupă şi analizată după criterii precise şi omologate, cere echipei operatorii un înalt grad de profesionalism şi conştiinciozitate. O asemenea atitudine e benefică nu numai pentru pacient, ci şi pentru echipa operatorie şi pentru spital.
 

„Rezultatul unei intervenţii chirurgicale are mai multe şanse de reuşită atunci când chirurgul se ştie evaluat în cadrul unui sistem obiectiv.“ (John D. Birkmeyer în New England Journal of Medicine, 2010)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe