Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Controlul etichetării suplimentelor alimentare

Viața Medicală
Alexandru NEAGU joi, 10 mai 2012
   Controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare. În Monitorul Oficial nr. 256 din 18 aprilie 2012, a fost publicat Ordinul comun al ministrului sănătăţii, al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1.705/45/29 din 3 aprilie 2012 privind controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare.
   Prin acest act normativ se implementează în mod concret transpunerea în legislaţia naţională a reglementărilor europene adoptate conform Hotărârii Guvernului nr. 723/2011 privind stabilirea cadrului legal necesar pentru aplicarea Regula­mentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 pri­vind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, cu modificările şi com­ple­tările ulterioare, instituindu-se astfel obliga­tivitatea ca toate menţiunile nutriţionale şi de sănă­tate folosite la etichetarea, prezentarea şi publi­cita­tea produselor alimentare să se conformeze acestor norme.
   Nerespectarea condiţiilor de utilizare a men­ţiunilor nutriţionale (prevăzute în Anexa la Regula­ment) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei. De ase­menea, reprezintă contravenţie utilizarea de men­ţiuni nutriţionale care nu sunt prevăzute în Anexa la Regulament, aceste fapte sancţionându-se cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei. Controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contra­venţionale va fi realizată de personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii. Personalul împuternicit al ANPC îndeplineşte controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale pentru înscrierea pe etichetă de date eronate, incomplete sau care nu corespund realităţii, aceste fapte sancţionându-se cu amendă de la 4.000 de lei la 6.000 de lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în condiţii care să o încadreze ca infracţiune, potrivit legii penale.
   Ierarhizarea secţiilor şi compartimentelor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 261/20.03.2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 207 din 28 martie 2012, au fost aduse unele modificări Anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.881/2006 privind ierarhizarea unităţilor spitaliceşti, a secţiilor şi compartimentelor de obstetrică-ginecologie şi neo­natologie. Concret, au fost reclasificate urmă­toarele unităţi sanitare ce au în componenţă secţii şi com­partimente de obstetrică-ginecologie şi neo­­na­to­logie: • Spitalul de Urgenţă Petroşani (jud. Hune­doara) a primit indicele de ierarhizare 2 • Spitalul Municipal de Urgenţă Roman (jud. Neamţ) – indice de ierarhizare 2 • Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman“ Bârlad (jud. Vaslui) a primit indicele de ierarhizare 2 • Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa“ Bucureşti – indice de ierarhizare 2b.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC