Newsflash

Endocrinologia românească în Lituania și în lume

Endocrinologia românească în Lituania și în lume
     Rândurile pe care vi le transmit din Lituania, țară membră a Uniunii Europene, le-aș rezuma în câteva cuvinte astfel: perseverență, continuitate în idei, curaj și muncă. Foarte multă muncă.
     Vă scriu cu oarecare mândrie. La 20 mai 2017, la Kaunas, în Lituania, a fost inaugurată Societatea de androgenologie și de tumori suprarenale, care poartă numele unui mare endocrinolog român, profesor și academician – Mihail Coculescu, care s-a stins din viață la 25 martie 2016.
     Apariția unui nume românesc în registrul societăților medicale lituaniene pare neobișnuită, dar nu ar trebui să fie surprinzătoare. Influența profesorului Mihail Coculescu în dezvoltarea endocrinologiei lituaniene a fost de lungă durată – prin elevii săi, studenți lituanieni absolvenți de medicină și specializați în endocrinologie în România sub conducerea lui, prin mai multe vizite în Lituania ca lector la cursuri europene de perfecționare în endocrinologie și prin influența activă, totdeauna prietenoasă, asupra endocrinologilor lituanieni participanți la diverse evenimente europene și internaționale după 1990.
     Între 1970 și 1973, am fost trimiși în România, la București, cinci tineri lituanieni absolvenți de liceu pentru a urma cursurile Facultății de medicină și farmacie (acum Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”) și pentru a ne specializa în endocrinologie. Un pas uimitor, deoarece atunci în Lituania nu exista nici măcar o secție de endocrinologie într-un spital universitar. Conducătorii de la aceea vreme ai țării mele, pe atunci inclusă în Uniunea Sovietică, au considerat că trebuie, pentru populația lituaniană, ca această ramura a medicinei – endocrinologia – să ofere servicii mult mai bune și de o înaltă calitate profesională. România era deja renumită pentru nivelul extraordinar de înalt al endocrinologiei, deci noi am ajuns într-un moment potrivit pentru a învăța o specialitate într-unul din cele mai bune centre din lume. Am fost norocoși. De la bun început am îndrăgit această specialitate miraculoasă, foarte spectaculoasă, cu efecte vizibile ale tratamentului.
     Uneori viața îți oferă surprize plăcute, mai multe deodată. Mare noroc am avut și datorită faptului că, pentru o îndrumare endocrinologică pe parcursul studenției, am fost încredințați tânărului asistent universitar Mihail Coculescu, între altele vorbitor fluent al mai multor limbi străine. Profesorul nostru era foarte tânăr când ne-am întâlnit pentru prima oară. Mult mai târziu, avea să devină conferențiar, profesor universitar și academician.
     De la bun început, profesorul nostru ni s-a părut extraordinar. La prima noastră întâlnire, pe care o țin minte toată viața, Mihail Coculescu ne-a întrebat dacă suntem oameni moderni. După părerea lui de atunci (1970), un om modern trebuia să știe limba engleză, să aibă carnet de conducere și să știe să bată la mașina de scris. Ne-a pus să citim englezește dintr-o carte groasă cu copertă cenușie (cea mai recentă ediție din Textbook of endocrinology de R. Williams). Cu chiu cu vai, am citit. Doctorul Coculescu ne-a lăudat că știm bine engleză și ne-a primit să lucrăm cu el – să cercetam, pentru început, bariera hemato-encefalică pentru anumite substanțe (arginin-vasotocina). Se strânsese deja un grup de lucru, dar la început modul de a lucra mi se părea curios: Mihail Coculescu nu i-a învățat pe studenții lui ce și cum să facă. El făcea la început singur, iar ulterior îi punea pe studenți să lucreze și... mergea bine. Atunci nicicum nu puteam să înțeleg un lucru: se apropia ultimul moment să te duci la masa de seară, dar ei continuau să lucreze. Eu ziceam „La revedere” și plecam, lăsându-i nemâncați. Numai când am început să fac ceva de sine stătător am înțeles că în cercetare rareori reușești să faci totul la timp.
     Nu au fost puține situațiile când cercetările dezvoltate în laboratoarele de la subsolul Institutului de Endocrinologie „C. I. Parhon” au fost prezentate la reuniuni științifice internaționale de către lituanieni, chiar în cazul când acestea aveau loc într-o altă țară socialistă la acea vreme – pentru simplul motiv că medicii români, chiar conducătorii lucrărilor de cercetare, nu primeau viză pentru călătorii în afara țării. Dr. Mihail Coculescu a avut o încredere nemărginită în studenții lui, îi stimula să lucreze corect, cinstit, mult dacă este nevoie, ca să obțină rezultatele dorite.
     După 1990, legăturile științifice cu o parte din cei cinci lituanieni, deveniți medici prin școlarizarea în România, s-au reluat, s-au înmulțit prin evenimentele românești ale Societății Române de Endocrinologie sau ale Societății Române de PsihoNeuroEndocrinologie; participarea lituaniană a devenit una obișnuită. Nu de puține ori, după 1990, cercetătorii români și cei lituanieni și lucrările lor s-au întâlnit la congresele medicale din întreaga lume.
     Mihail Coculescu a fost un medic de renume, cercetător și tutor, profesor, academician, om care a reprezentat România în Europa și în lume. Pentru noi, cei cinci studenți din Lituania, care am fost trimiși să devenim endocrinologi, Mihail Coculescu a fost un adevărat exemplu în viața noastră profesională și sufletească. În același timp, fiind o personalitate cunoscută în toată lumea, la congresele internaționale ne lua de mână și ne introducea celor mai renumiți endocrinologi din lume, pronunțând cu căldură: „din Lituania”.
     Mihail a vizitat Lituania de câteva ori. Pentru prima oară în 1991, la sfârșitul verii. La un moment dat, părea că doarme pe o canapea, când pe ecranul televizorului au apărut conducătorii puciului din Moscova. Mihail de îndată s-a trezit și, văzând mâinile tremurânde ale puciștilor, a pronunțat scurt: „Valus, recunoașterea independenței voastre este foarte aproape”. Așa s-a și întâmplat! Am decis repede că trebuie scurtată vizita în Lituania și, în prima noapte, i-am condus la trenul către București. Nu știam ce se va întâmpla cu Lituania în momentul acela.
     Mai târziu, Mihail a predat de două ori la cursurile europene de endocrinologie organizate în Lituania. Ultima dată, Mihail Coculescu a vizitat Lituania în august 2014, cu soția Lucia, simplu, ca oaspeți ai noștri. Am petrecut mai mult de o săptămână împreună, colindând prin țară. Deși eram în vacanță, mai tot timpul am vorbit despre endocrinologie, iar Mihai m-a îndemnat să public mai mult, să nu las cercetările neterminate. Am discutat și posibilitățile de publicare în Acta endocrinologica (Buc), revistă al cărei editor șef a fost. Până la urmă am și realizat aceste planuri.
     Prin toată activitatea sa, profesorul Mihail Coculescu a fost pentru noi cel care a reușit să facă legătura dintre generația de endocrinologie mai veche (endocrinologia clinică) și endocrinologia modernă (endocrinologia relațiilor complexe, a investigațiilor de hormoni, receptori și gene). Cea mai mare influență a avut-o asupra celor cinci ucenici lituanieni – Valentinas Matulevičius, Alfonsas Buteikis, Danutė Skuodytė, Rytas Ostrauskas și Vaidotas Urbanavičius. Semnatarul acestor rânduri și R. Ostrauskas au ocupat mult timp posturi de conducere în instituții de endocrinologie din Kaunas, iar V. Urbanavičius – la Universitatea din Vilnius. Bineînțeles, mulți alți endocrinologi lituanieni îl cunoșteau pe Mihail. Mulți din întrebările foarte clare și corecte, uneori chiar „ascuțite”, pe care le punea la diferite congrese de endocrinologie europene și mondiale. Mihail suporta cu greu lipsa de activitate și de participare la evenimentele științifice; nu-i plăcea nici modestia exagerată, dar totdeauna îi ajuta pe lituanieni, îi împingea în primele rânduri, contribuind de-a dreptul la „europenizarea” lituanienilor. Niciodată nu a putut suporta „turismul științific”: să mergi la un congres, la o conferință sau la un alt eveniment fără lucrare? Misiune imposibilă la Mihail Coculescu. Și noi, elevii lui, ne-am însușit asta.
     Au trecut mai mult de 40 de ani de prietenie. Prietenie care nu a fost umbrită de niciun fel de nori. Este greu de explicat cum de s-a întâmplat așa ceva. La serbarea a 70 de ani, M. Coculescu ne-a invitat pe noi trei din Lituania – Rytas Ostrauskas, Vaidotas Urbanavičius și pe mine. El ne iubea. Nici nu se știe pentru ce. Pur și simplu, așa, fără condiții. Bineînțeles, și noi îl iubeam.
     Odată am vorbit la telefon. Eu m-am mirat cum de el reușește să trimită așa de mulți elevi să facă cercetare în centrele cele mai bune din lume. Mihail a tăcut un pic și după aceea a spus: „Pe cei mai buni elevi ai mei i-am trimis... în Lituania”.
     La peste 40 de ani de la „descălecarea” lituanienilor în România, suntem la Kaunas, unde, în perioada 4–10 septembrie, a avut loc prima conferință cu participare internațională a nou înființatei Societăți de androgenologie și tumori suprarenale, ce poartă numele „Mihai Coculescu”. Conferința a fost organizată de Academia lituaniană de științe, de Universitatea lituaniană a științelor sănătății și de Universitatea din Vilnius. Reuniunea a fost deschisă de o prelegere susținută în marele amfiteatru al Institutului de endocrinologie din Kaunas de prof. dr. Corin Badiu, de la UMF „Carol Davila” București, despre genetica sindromului adrenogenital. În deschidere, profesorul Badiu a prezentat figura medicului de renume, cercetătorului, tutorului, profesorului, academicianului și omului Mihail Coculescu. A urmat prelegerea științifică, la sfârșitul căreia vorbitorul a fost aplaudat îndelung de auditoriul din sala plină a institutului.
     Uneori, colegii mă întreabă de ce nu continui activitatea începută de dascălul meu. Este evident că Societatea Română de PsihoNeuroEndocrinologie a supraviețuit și continuă cu succes domeniul atât de îndrăgit de Mihail Coculescu. Cred că este o soluție corectă să încercăm o cale mai puțin bătută, în care ne-au adus actualitățile de astăzi: androgenologia și tumorile suprarenale. Apariția acestei societăți noi va deschide posibilitatea frumoasă a unei colaborări internaționale largi. Fără îndoială, participarea lituanienilor și a românilor va fi cea mai importantă. Sperăm să organizăm în fiecare an câte o conferință (în Lituania sau în România), dar vrem să propunem și proiecte comune de cercetare de nivel european.
     Prima conferință europeană a Societății „Mihai Coculescu” a cuprins, înaintea lucrărilor, o vizită prin campusul de clinici al Universității de științe de sănătate din Kaunas, la Institutul de endocrinologie, urmată de o suită de lucrări susținute de dr. Ilinca Gussi (România), prof. dr. Niels Erik Skakkebaek (Danemarca), prof. asoc. dr. Florin Grigorescu (Franța), dr. Christophe Normand (Franța). Noua societate va acorda anual, începând de anul viitor, Premiul „Prof. dr. Mihai Coculescu” pentru cea mai bună cercetare pe segmentul de interes al societății, în valoare de două mii de euro, pentru mobilitate și pregătire într-un centru medical de excelență.
     Evenimentul a continuat cu discuții libere pe drumul spre castelul din Kaunas, unde s-a ajuns la concluzii importante: la realizarea unei largi colaborări europene, propunând o aplicație pentru proiectul european „Orizont 2020”.
     Oaspeții noștri au plecat deja din Kaunas. Și acest oraș minunat, încă plin de verdeață, cu un cer cu mult mai jos decât cel din București, dar fără ploaie în zilele de conferință, stă visător, văzând în viitor evenimente frumoase, cu participarea oamenilor interesați nu numai de rezolvarea problemelor științifice care ne așteaptă, dar și de întâlniri mai numeroase ale reprezentanților din două țări care par nu prea apropiate, dar care au devenit apropiate și prietene prin viața, munca, perseverența și visurile comune, majoritatea realizate, ale câtorva oameni–medici–endocrinologi care au avut fericirea de a lucra cu marele endocrinolog român Mihail Coculescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe