Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE

Examenul grilă și examenul moral

Viața Medicală
Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE marţi, 5 decembrie 2017
     Mult zgomot pentru nimic? „Cu regret informăm opinia publică faptul că în urmă cu o oră am descoperit o eroare în sistemul de validare/evaluare a grilelor de concurs la examenul de rezidențiat la medicină desfășurat în București. În acest moment, cercetăm să identificăm unde s-a produs eroarea, magnitudinea și natura acesteia și căutăm să luăm măsuri pentru corecție și ca pe viitor să excludem posibilitatea repetării unei erori similare și, eventual, chiar și de altă natură.
    Suntem conștienți că în spatele examenului fiecărui medic înscris la examenul de rezidențiat sunt zile lungi de muncă obositoare și speranțe de viață și carieră împlinite. Nu ne permitem să compromitem prin erori de organizare idealurile concurenților și șansele lor la cariera pe care și-au dorit-o și pentru care s-au pregătit. Ne angajăm să corectăm eventualele erori în mod corect pentru toți cei implicați și transparent pentru fiecare concurent afectat în parte.
    Încă o dată, ne cerem scuze pentru inconvenientele create prin această eroare. Vom menține o comunicare continuă și deschisă cu cei implicați și cu societatea, până la soluționarea tuturor problemelor care derivă din această greșeală asumată.” Semnat ministrul sănătății.
    Acesta ar fi fost examenul moral pentru ministrul sau Ministerul Sănătății. Ar fi existat șansa să își arate vulnerabilitatea înainte ca alții să o facă. Să arate că le pasă de niște actuali și viitori medici dintr-o Românie care pare să aibă o aderență tot mai mică la această categorie profesională.
   Medicii, ar fi putut înțelege următoarele: că sunt importanți (chiar și pentru sistemul ăsta al nostru), că erorile trebuie identificate rapid, recunoscute, apoi corectate eventualele consecințe ale acestora și în cele din urmă eliminate posibilitățile ca erori similare să aibă loc în viitor. Ce lecție frumoasă pentru viitorul unui medic, fie el din România sau de oriunde! Ar mai fi înțeles că profesorilor le pasă de ei și de viitorul lor. Că ne îndreptăm către o societate normală în care bunul simt, respectul față de om, profesie și instituție primează în fața mușamalizării și ridicatului din umeri, ori a zădărniciei în lupta împotriva erorilor umane ori tehnologice.
    Ar fi dat mult mai puțină apă la moara celor care abia așteaptă un nou motiv de victimizare în contextul României moderne, fie ea roșie sau de altă culoare. Ar fi fost nobil, elegant, moral. Opusul la indiferent, confuz și, pe alocuri… umoral.
   Poate că a fost mult zgomot pentru nimic. Un punct în plus sau minus la câțiva participanți, așa cum a declarat rectorul UMF „Carol Davila” din București. Totuși, un punct care ar fi putut anula șansa cuiva la cariera mult visată. Și, consecutiv, să-i dea altuia șansa la o carieră mai puțin meritată în contextul concursului. Un vis frânt poate că nu este chiar nimic. Și nici încrederea pierdută în echitate, profesionalism sau un viitor în România medicală nu e chiar puțin lucru.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.