Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Îmbătrânirea precoce

     Subalimentația (țăranilor români de la început de secol XX) are în primul rând consecințe patologice care conduc la imensa morbiditate și mortalitate rurală, dar și la ceea ce doctorul Nicolae Lupu (1906) numește „îmbătrânirea precoce“ pe care o descrie astfel: „Femeile la 30 ani au față de 50 și vlaga tot aceeași; bărbații au fața trasă, galbenă, zbârcită și pământoasă. Acela care a zugrăvit flăcăi români rumeni și musculoși în timpurile prezente a făcut un rău serviciu țării. Majoritatea sunt debili și statisticile medicilor recrutori o dovedesc cu prisosință. De la asemenea organisme decăzute, vine și progenitura putredă, și, de la aceste amândouă cauze, mortalitatea mare și slaba rezistență a adulților și copiilor“.

 

 

Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.