Newsflash

Între ghilimele

de - sept. 19 2013
Între ghilimele

Învăţământul superior românesc înregistrează un nou succes: patru universităţi româneşti au reuşit să intre în QS World University Rankings. Undeva între locul 700 şi 800. Reuşita aparţine Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Universităţii Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Restul facultăţilor din România sunt prea bune pentru a pătrunde în acest top 800. Faţă de anul trecut, toate cele patru menţionate au căzut cu 100 de poziţii. Motivele sunt legate de „scăderea numărului de citări ale lucrărilor academice, scăderea numărului de cadre universitare şi de studenţi internaţionali“. Ţin să-i felicit pentru această performanţă deosebită pe conducătorii celor patru facultăţi şi pe diriguitorii cercetării academice din România. Bravo bă! (M. V. A.)

European Lung Foundation (ELF) şi European Respiratory Society au anunţat că programul Quit smoking with BarÎa (ştiţi cine este BarÎa: echipa aceea de fotbal formidabilă, cu jucătorii ei galactici) a câştigat premiul ELF 2013. Comunitatea medicală laudă iniţiativa clubului spaniol, mulţi dintre cei peste 70.000 de europeni înscrişi reuşind să se lase de fumat. Am totuşi o curiozitate: câţi fotbalişti s-au lăsat de acest viciu? (C. M.)

Din seria studiilor care descoperă America (din avionul de New York), aflăm că înţelepciunea vine cu vârsta. Dincolo de banalitatea absolută a concluziei de fond, cercetarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences nu arată decât că un studiu (sondaj!) cu 47 de participanţi autoselectaţi prin intermediul unui website poate fi, iată, publicat într-o revistă de prestigiu. (A. M.)

Medicina, avocatura şi psihologia sunt profesiile în care se întâlneşte cel mai frecvent afecţiunea numită „workaholism“ – dependenţa de muncă. Studiul, publicat în Evaluation & The Health Professions, mai stabileşte că unul din cinci medici suferă de această tulburare caracterizată prin muncă obsesivă fără senzaţia gratificaţiei, însoţită de insomnii, creştere în greutate, anxietate, depresie sau hipertensiune. Medicii chestionaţi au fost cu toţii americani. Dacă ar fi fost români, cifrele ar fi urcat spre 75%. Cum altfel decât dependent de muncă poate fi etichetat un medic care lucrează pe trei lei în spitale în care se investesc doi bani? (M. V. A.)

Antropologii de la Universitatea Emory au ajuns la concluzia că grija pentru proprii copii este invers proporţională cu mărimea testiculelor şi cu concentraţia serică de testosteron. Concluzia filozofică a  studiului din PNAS este că eforturile de împerechere ar fi în competiţie cu cele parentale. Deşi e clar că grija pentru copiii mici va fi curând tratată de endocrinologi. (A. M.)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe