Newsflash

Limitele ştiinţei

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - apr. 18 2014
Limitele ştiinţei
   De când mă ştiu medic, am priceput simplul fapt că medicina e o combinaţie de artă şi ştiinţă. Am fost de acord cu această axiomă, iar certitudinea mea a căpătat dimensiuni din ce în ce mai viguroase pe măsură ce am înaintat în vârstă şi am progresat în meserie. Şi, cu toate acestea, trebuie să recunosc că anumite aspecte culese din viaţa mea profesională au avut darul, de-a lungul vremii, să zdruncine ceva din puternica mea credinţă în această măreaţă colaborare dintre probele obiective exprimate în studii perfect plănuite şi senzaţia pe care o are medicul în faţa pacientului, acea senzaţie care pune deoparte stricta evidenţă şi aduce pe primul plan o decizie bazată pe intuiţie şi experienţă personală.
   În urmă cu mai bine de 30 ani, în timpul stagiului efectuat la Toronto General Hospital, am primit o splendidă confirmare a noţiunii de ştiinţă amestecată cu artă în tratamentul pacientului. Acolo am fost învăţat că un medic poate aduce, în apărarea părerii sale, în aceeaşi măsură citarea unui studiu perfect efectuat, dar şi o concluzie bazată pe o serie de cazuri, tratate personal, cazuri care au oferit medicului acea certitudine ce justifică luarea unor măsuri „obligatorii“, suplimentare faţă de ceea ce numim noi azi evidence-based medicine.
   Dar numai de curând m-am lovit de citatul de mai sus. Născut din „pana“ celui mai distins savant al secolului XX, cel care a pus bazele a ceea ce cunoaştem noi astăzi despre univers, care a ajuns la nişte concluzii validate pentru a nu ştiu câta oară, în urmă cu câteva săptămâni, de înregistrările telescopului plasat la Polul Sud, venit – spun – de la maestrul dovezilor ştiinţifice, citatul alăturat reprezintă pentru medicul clinician un puternic sprijin în permanenta sa activitate de îmbinare a experienţei cu datele ştiinţifice din literatura de specialitate. Nu fiecare lucru poate fi descris (şi, adaug eu, dovedit) din punct de vedere ştiinţific, spune Einstein. Iar eu desprind din această frază ideea că sistemul nostru nervos e dihotomic. Pe de o parte, el caută acea bază obiectivă care să-i permită a trage concluzii valabile, corecte, de necontestat. Iar pe de altă parte...
   De la Hipocrate, Avicenna şi Rambam*, noi, medicii, suntem în permanentă căutare de probe, de reguli. Generaţii de medici au pus la punct ghiduri şi protocoale cu scopul de a oferi colegului practicant un drum, o direcţie dovedită corectă, totul în slujba intereselor pacientului tratat. Dar, în acelaşi timp, marii maeştri în documentare şi concluzii corecte nu uită să menţioneze un fapt de care noi, clinicienii, ne lovim nu o dată în practica de zi cu zi: protocoalele şi ghidurile acoperă doar 90% din situaţiile pentru care oferă o soluţie. Şi atunci, întrebarea soseşte neinvitată: ce se întâmplă în celelalte 10% din cazuri? Cum ne descurcăm în situaţia în care preceptele definitiv dovedite ca fiind corecte nu ajută şi starea pacientului nu urmează direcţia aşteptată?
   Povaţa lui Einstein e cea care trebuie să ne ofere soluţia. Gestalt-ul nemţesc (creierul e un organ holistic, dar paralel, cu tendinţe de organizare intrinsecă), acea senzaţie oferită de celălalt aspect al funcţiei sistemului nostru nervos, ne oferă posibilitatea de a găsi un alt drum, nu cel al descrierii unei simfonii ca o succesiune de unde de presiune, ci cel bazat pe un element nepalpabil, greu de dovedit, dar existent.
   Două fapte din biografia lui Einstein dovedesc că acest universal recunoscut savant, a cărui carieră s-a bazat de la bun început pe fapte dovedite ştiinţific, a ştiut să-şi asculte gândurile şi să ia decizii bazate pe intuiţie. Venirea lui Hitler la putere, în ianuarie 1933, l-a găsit pe Einstein în Statele Unite. La acea oră, nimeni nu putea şti în ce măsură nazismul urma să treacă la represiuni extreme împotriva evreilor germani. A nu se uita, Einstein era deja, din anul 1921, laureat al Premiului Nobel, pentru descoperirea efectului fotoelectric, deci era deja o personalitate de prestanţă în lumea ştiinţifică. La acea dată era practic imposibil de crezut că un savant de talia lui Einstein ar putea deveni victima unui sistem totalitar, dar impus unui popor care a dovedit în toată istoria sa că respectă pe cei mai de seamă savanţi şi creatori. Şi, cu toate acestea, la numai o lună de la venirea lui Hitler, Einstein hotărăşte să nu se mai întoarcă în Germania şi se stabileşte definitiv în Statele Unite. În anul 1952, spre sfârşitul vieţii savantului (decedat în 1955 din cauza rupturii unui anevrism de aortă abdominală, la vârsta de 76 de ani), David Ben Gurion, primul-ministru al Israelului, îi propune lui Albert Einstein să se stabilească în Ţara Sfântă şi să accepte poziţia de preşedinte al statului. Einstein refuză, deşi nimeni nu ar fi contestat dreptul acestui om de a sta în fruntea statului de-abia creat. Refuzul său, prezentat ambasadorului Israelului în Statele Unite, nu include niciun motiv obiectiv, ci doar exprimă faptul că fusese profund mişcat de propunere, dar şi întristat şi ruşinat („saddened and ashamed“) de neputinţa de a accepta propunerea. La baza refuzului se afla, cred eu, senzaţia savantului de incompatibilitate între lunga sa carieră ştiinţifică şi îndeplinirea unei funcţii pentru care nu era pregătit din punct de vedere spiritual.
   Personal, sunt convins de corectitudinea citatului din Einstein. Cine doreşte să savureze o simfonie beethoveniană va trebui să se lase condus de simţuri, de gestalt, şi să pună deoparte orice încercare de a obiectiviza propriile sale senzaţii. Însă fiecare dintre noi va trebui să se întrebe care sunt limitele efectului pozitiv al intuiţiei şi experienţei personale şi în ce măsură posedăm noi, medicii, dreptul de a pune în funcţiune aceste două elemente pentru a trata un pacient, chiar atunci când probele ştiinţifice nu oferă o soluţie eficientă.

 

*Maimonide

„Ar fi posibil de descris fiecare lucru din punct de vedere ştiinţific, dar o asemenea atitudine n-ar avea sens. Ar fi ca şi cum ai descrie o simfonie a lui Beethoven ca o variaţie a presiunii unei unde.“ (Albert Einstein, 1928)

 


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe