Newsflash

Mortalitatea infantilă și ideologia națională

de - nov. 17 2016
Mortalitatea infantilă și ideologia națională
     La sfârșitul secolului XIX, în România, mortalitatea infantilă era la cote alarmante. Dr. Sion nota că, în perioada 1871-1895, din numărul anual al morților, „între 40 și 49% sunt copii de până la cinci ani“. Dacă se calculează mortalitatea până la zece ani, atunci acest indice de obicei trece de 50%. Altfel spus, în ultimele decenii din secolul al XIX-lea, unul din doi copii nu atingea vârsta de 10 ani. Moartea copiilor era o realitate cotidiană trăită, nu cu aceeași intensitate, e drept, de toată lumea: de la familia țăranului cel mai umil până la familia regală.
     Acest fenomen atrage atenția corpului medical la cumpăna dintre veacuri, dar nu neapărat ca problemă în sine, ci ca o formă gravă a mortalității generale, care la rândul ei este un simptom al degradării rasei autohtone. Raportorul temei congresului din 1902 – doctorul N. C. Thomescu, medic primar la spitalul de copii din București – așază mortalitatea infantilă alături de celelalte mari „cauze ce seceră și degenerează rasa noastră: alcoolismul, impaludismul, pelagra și tuberculoza“; tot el oferă imaginea-simbol a copiilor pentru ideologia națională a epocii: aceștia devin pentru stat „acea parte a populațiunii de care depinde viitorul scumpei noastre patrii, care astăzi îi dă brațele de muncă, mâine îi va oferi piepturi solide de apărare și întotdeauna capete luminate pentru a o ilustra și conduce spre calea progresului și civilizațiunei, către idealul nostru, al tuturor.“ În această variantă, care este și cea mai răspândită, copiii sunt corpul social viitor, sunt patria in nuce [...] Or, mortalitatea mare a copiilor de astăzi nu înseamnă decât distrugerea patriei de mâine. Ce poate fi mai degenerativ de atât?

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe