Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - dec. 17 2013
Noutăţi în cercetare

Cum devin patogene bacteriile obişnuite

 

   Un interesant studiu1 publicat astăzi (13 decembrie) în revista PLoS pathogens reuşeşte să demonstreze cât de uşor şi cât de repede poate evolua o bacterie comensală inofensivă într-o bacterie virulentă, înalt patogenă. Forţa care conduce această evoluţie? Răspunsul imun al gazdei. Confruntată continuu cu un mediu ostil (prezenţa macrofagelor), o tulpină obişnuită de Escherichia coli, nevirulentă şi cu patogenitate minimă, a evoluat, în doar 500 de generaţii (30 de zile) către o variantă genetică rezistentă la fagocitoză şi la distrugerea de către macrofage, în paralel cu transformarea într-o tulpină înalt patogenă, care declanşează infecţii la mamifere (fig. 1). Interesant este nu doar că modificările induse de prezenţa celulelor imune au apărut devreme (după circa patru zile), ci şi că ele s-au repetat în toate cele şase serii de studiu independente realizate. Bacteriile care nu au intrat în contact cu macrofagele (lotul de control) şi-au păstrat caracteristicile iniţiale, fără a urma aceeaşi linie evolutivă. Studiul portughez este important nu doar pentru că a confirmat ipoteza evoluţiei tulpinilor înalt patogene din tulpini comensale, ci şi pentru că a demonstrat că o astfel de evoluţie se produce rapid, sub presiunea sistemului imun, în doar câteva sute de generaţii.

 

Oxidul de siliciu creşte riscul de cancer pulmonar...

 

   Revista CA: A Cancer Journal for Clinicians, publicaţia cu cel mai mare factor de impact din întreaga lume (153,459 în 2012), atrage atenţia, printr-un articol2 apărut marţea aceasta (10 decembrie), asupra dovezilor existente privind riscurile pentru sănătate ale oxidului de siliciu (silică) – nu doar prin binecunoscuta deja silicoză, ci şi prin cancerul pulmonar, a cărui apariţie o favorizează. Semnalul tras de profesorul Kyle Steenland, de la Universitatea Emory, şi de Elizabeth Ward, vicepreşedinta Societăţii Americane de Cancer, are la bază trei constatări importante. Întâi, că studiile epidemiologice recente au făcut legătura cantitativă dintre expunerea la compuşi cu siliciu şi cancerul pulmonar. A doua problemă, cel puţin în SUA, o constituie o nouă reglementare propusă de agenţia americană pentru sănătate şi securitate ocupaţională, de a face mai permisivă limita admisă pentru oxidul de siliciu, în condiţiile în care nu mai puţin de două milioane de persoane sunt expuse ocupaţional. Al treilea aspect pe care îl au în vedere cei doi autori se referă la indicaţia utilizării investigaţiei CT cu iradiere redusă ca test de screening pentru cancerul pulmonar la persoanele expuse la oxid de siliciu şi la fumat. Lucrătorii cei mai expuşi sunt sablatorii, minerii, ceramiştii, cei din industria sticlei şi constructorii.

 

...dar poate lipi ţesuturi

   Am găsit interesant un articol3 publicat online miercurea aceasta (10 decembrie) de revista Nature care descrie un adeziv inovator, pe bază de nanoparticule, care ar putea, dacă va intra în uz şi va trece de studiile clinice, să lipească chiar şi ţesuturi, în sala de operaţie. Nu intrăm foarte mult în detalii, însă vom spune doar că grupul parizian a testat soluţia de nanoparticule (oxid de siliciu) lipind două bucăţi secţionate de ficat animal (fig. 2). Posibilele aplicaţii medicale includ, pe lângă chirurgie, şi ingineria tisulară.

 

Medicamente administrate prin lentila de contact

 

   Un grup de la MIT şi Harvard publică în primul număr din 2014 al revistei Biomaterials un studiu4 care descrie prima lentilă de contact ce eliberează controlat un medicament, atunci când este purtată (fig. 3). În cazul de faţă, lentila a fost proiectată pentru eliberarea prelungită de latanoprost, pentru tratamentul glaucomului, iar testele in vitro şi in vivo au arătat o eliberare precoce în doză mare a medicamentului, urmată de eliberarea continuă timp de o lună. La animal, lentila de contact a realizat timp de cel puţin o lună concentraţii de latanoprost comparabile cu cele obţinute prin administrarea de soluţii topice. Autorii – printre care se numără şi Cristina F. Ştefănescu, asistent de cercetare la Spitalul de Copii din Boston, Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard şi Laboratorul profesorului Robert Langer de la Massachusetts Institute of Technology – cred că lentila descrisă în acest studiu ar putea fi, în viitor, utilizată pentru tratamentul glaucomului, dar şi ca o platformă pentru administrarea intraoculară de medicamente.

 
 

Normele privind poluarea aerului trebuie revizuite

 

Nu ar fi exclus ca Uniunea Europeană să reevalueze, în viitorul apropiat, limitele admise privind poluarea aerului. Şi asta deoarece au fost recent publicate, în Lancet, noi rezultate5 obţinute în studiul ESCAPE – o cercetare multicentrică în care au fost incluse 22 de studii de cohortă din Europa privind poluarea aerului, totalizând nu mai puţin de 367.251 de participanţi. Centralizarea datelor (pentru o perioadă de observaţie medie de peste 13 ani) a arătat că riscul de mortalitate (prin cauze naturale) este crescut pentru poluanţii atmosferici cu diametre mai mici de 2–5 µm, şi asta chiar şi atunci când nu au fost luate în calcul decât populaţiile din zone în care concentraţiile poluanţilor nu depăşeau valorile europene medii admise.
După ce discută limitările metodologice ale studiului ESCAPE, autorii unui editorial6 publicat de aceeaşi revistă conchid că este nevoie de intervenţii de sănătate publică şi de mediu, care ar avea potenţialul de a reduce morbiditatea şi mortalitatea în Europa, prin introducerea unor reglementări şi ghiduri mult mai severe în ceea ce priveşte poluarea aerului.

 

Misterele traumatismului cerebral

 

  Încă nu se cunoaşte suficient de bine ce se întâmplă exact, care sunt evenimentele patofiziologice care se produc în traumatismele cerebrale (fig. 4). Încercând să găsească răspunsuri, un grup de la National Institute of Neurological Disorders and Stroke (Bethesda) a dezvoltat un model murin de traumatism cranian uşor, cu craniul închis, care să reproducă unele trăsături ale leziunilor craniocerebrale produse la om. Acest model permite utilizarea pe termen lung a microscopiei intravitale pentru studiul dinamic al leziunii şi al răspunsului organismului. Foarte interesant este că modelul a permis studiul inflamaţiei cerebrale produse în primele 9–12 ore după traumatism, rolul acesteia fiind unul benefic, de păstrare a barierei hemato-encefalice în urma distrugerii traumatice a celulelor gliale. Rezultatele7 au fost publicate duminică, în Nature.

Notă autor:

1. Miskinyte M, Sousa A, Ramiro RS, Moura de Sousa JA, Kotlinowski J, Caramalho I, Magalha˜es S, Soares MP, Gordo I. The genetic basis of Escherichia coli pathoadaptation to macrophages. PLoS Pathog. 2013 Dec 13;9(12): e1003802

2. Steenland K, Ward E. Silica: a lung carcinogen. CA Cancer J Clin. 2013 Dec 10

3. Rose S, Prevoteau A, Elzière P, Hourdet D, Marcellan A, Leibler L. Nanoparticle solutions as adhesives for gels and biological tissues. Nature. 2013 Dec 10

4. Ciolino JB, Stefanescu CF, Ross AE, Salvador-Culla B, Cortez P, Ford EM, Wymbs KA, Sprague SL, Mascoop DR, Rudina SS, Trauger SA, Cade F, Kohane DS. In vivo performance of a drug-eluting contact lens to treat glaucoma for a month. Biomaterials. 2014 Jan;35(1):432-9

5. Beelen R, Raaschou-Nielsen O et al. Effects of long-term exposure to air pollution on natural-cause mortality: an analysis of 22 European cohorts within the multicentre ESCAPE project. Lancet. 2013 Dec 8

6. Langrish JP, Mills NL. Air pollution and mortality in Europe. Lancet. 2013 Dec 8

7. Roth TL, Nayak D, Atanasijevic T, Koretsky AP, Latour LL, McGavern DB. Transcranial amelioration of inflammation and cell death after brain injury. 2013 Dec 8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe