Newsflash

O nouă revoluție sexuală?

de Dr. Martin S. MARTIN - mai 31 2017
O nouă revoluție sexuală?
     O schimbare ireversibilă și de mari proporții a survenit în societatea americană în anii ʼ60 prin așa-numita „revoluție sexuală”,facilitată de introducerea medicației anticoncepționale, de cărțile și filmele care au promovat eliberarea femeii,de mișcarea hippie și de factori sociali. Printre cei mai importanți factorii sociali se regăsesc: prosperitatea americană de după cel de-al Doilea Război Mondial, mișcarea feministă, accesul femeilor la universități și desființarea dependenței materiale a femeilor și a maternității de soți și de actul căsătoriei.
    După părerea unor comentatori, societatea contemporană este în pragul celei de-a doua revoluții sexuale, de data aceasta sub forma unor alternative la forma clasică de căsătorie. Cele mai cunoscute abateri de la principiile căsătoriei clasice, aceea dintre un bărbat și o femeie, au fost, până nu demult, bigamia și poligamia, adică uniunea unui bărbat cu mai multe soții (poliginia) sau a unei femei cu mai mulți soți (poliandria). Bigamia a fost declarată ilegală în Statele Unite în anul 1862, prin actul semnat de președintele Abraham Lincoln. Dar poligamia persistă în nuclee izolate pe teritoriul SUA, cel mai frecvent în grupuri de religie mormonă, așa cum persistă în alte țări asiatice și africane, majoritatea de religie islamică.
    O variantă nouă de căsătorie de grup,în care nu mai există limitarea de un soț sau o soție, cu mai mulți parteneri, se face din ce în ce mai simțită în societatea americană. Pentru a evita intrarea în zone de ilegalitate, noua variantă a primit numele de poliamor (polyamory), denumire introdusă în anul 1990 de Oberon Zell-Ravenheart, adept al neopaganismului.
    Combinațiile de soți și soții în ce privește tipurile de căsătorii nemonogamice sunt numeroase, unii chiar împărțindu-le în relații poliamorice, polifamilii, cupluri care practică schimbările de parteneri (swingers), căsătoriile deschise,grupuri de masculi homosexuali și alte forme. La rândul lor, relațiile poliamorice pot fi de tip polifidelitate, grupuri poliamorice ierarhice (cu relații interne primare și secundare), sau grup poliamoric solo, în care un individ, care trăiește singur, întreține multiple relații cu alți parteneri, care știu unii de alții.
   Elisabeth Sheff consideră că sunt între 1,2 și 2,4 milioane de americani implicați în relații poliamorice și tot ea estimează că sunt aproape zece milioane de cetățeni SUA căsătoriți care au și iubiți-satelit. Site-ul bustle.com publică o statistică, potrivit căreia, adulții, într-o proporție de 5%, au relații nemonogamice, în timp ce, potrivitmultiamory.com, rata infidelității matrimoniale este de 16%, iar 4% pentru cei care au căsătorii deschise.
    Îndepărtarea de monogamie este favorizată de câțiva factori, între care: modificarea concepției despre rolul căsătoriei, scăderea influenței religioase în viața socială, multiplicarea producțiilor cinematografice și a literaturii care abordează variantele „moderne” ale relației „de dragoste” și permisivismul social introdus de schimbarea educației și de noua legislație care a confirmat dreptul constituțional la căsătoriile homosexuale. După Robert P. George, profesor de filozofie la universitatea Princeton și autor de studii sociale, în generația contemporană conceptul de căsătorie a fost sărăcit de conținut, despuiat de cele mai multe din înțelesurile lui (procreație, viață în comun, educarea copiilor, transmiterea valorilor noilor generații) și a ajuns să fie echivalat numai cu componenta de relație sexuală.
   Același Robert P. George a condus un grup de studii care a elaborat în anul 2006 cele zece principii ale căsătoriei (Principiile de la Princeton). Textul final a fost înmânat președintelui George W. Bush, cu intenția de a antrena guvernul într-o campanie de educare pentru salvarea căsătoriei tradiționale. Frumoasa intenție va rămâne, mai mult ca sigur, fără niciun rezultat, pentru că direcțiile, bune sau rele, ale evoluției societăților umane nu pot fi oprite sau modificate de aparatul birocratic al executivului. Iar lumea americană contemporană va mai adăuga încă o ciudățenie provocatoare – amorul multiplu și deschis –, de care un număr dintre membrii săi se vor folosi până ce se vor plictisi de el și îl vor abandona pentru cine știe ce altceva: zoofilie, incest, roboți sexuali, dragoste virtuală?

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe