Newsflash

Orașele sanctuar

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 30 2015
Orașele sanctuar
Cu multe zile înainte de sărbătorirea din acest an a Zilei Independenței, autoritățile americane au intensificat măsurile de securitate și au avertizat populația că au informații despre atacuri teroriste plănuite să întunece data de 4 iulie, cerând sprijinul tuturor.  Rezultatul a fost că niciun act terorist nu s-a petrecut pe întreg teritoriul Statelor Unite, spre bucuria generală. Dar, ca în fiecare an, aniversarea zilei de naștere a Statelor Unite a fost însoțită de accidente, violențe și crime. Și tot ca în ultimii ani, orașul Chicago s-a plasat în fruntea listei, cu 10 omoruri și 55 de răniți. Între victimele crimelor din orașul vânturilor, a fost și un băiețel de numai șapte ani.
Crima care a emoționat întreaga națiune americană a fost uciderea tinerei femei Kate Steinle, care a fost împușcată de un imigrant ilegal, pe când se plimba, însoțită de tatăl ei, pe un dig din San Francisco în așteptarea focurilor de artificii. Asasinul, Juan Francisco Lopez Sanchez revenise pentru a șasea oară în Statele Unite, după ce fusese deportat de cinci ori pentru diverse acte ilegale. La ultima revenire, s-a îndreptat către orașul San Francisco pentru un motiv bine definit: acesta este unul dintre orașele americane sanctuar, unde imigranții ilegali sunt ascunși și protejați, chiar dacă sunt condamnați pentru delicte și crime federale. Arma crimei a fost un pistol furat de Sanchez de la un agent federal. Sanchez fusese arestat pentru droguri în luna martie a acestui an, dar – după ce a executat o pedeapsă de câteva săptămâni – a fost eliberat de poliția locală, fără a fi predat Departamentului de imigrație.
Termenul de imigranți ilegali este incorect. Străinii care intră în Statele Unite trecând granițele fraudulos, nu sunt imigranți, ci cetățeni ai altor state, care au comis delictul de a intra și de a rămâne în țară fără acte legale și fără viză. Majoritatea provin din Mexic, America Centrală și China și mult mai puțini din Asia nechineză, Europa și Africa. Numărul lor nu este cunoscut cu exactitate, dar este estimat la 15–20 de milioane. În fiecare zi pătrund în țară, în special prin traversarea graniței din sud, circa 1.200 de noi cetățeni străini. Cei mai mulți vin în căutare de lucru și pentru un venit mai mare decât în țările lor de origine. Dar unii sunt agenți teroriști, criminali, delincvenți, demenți, indivizi antisociali și mulți dintre aceștia din urmă nu au nicio intenție să lucreze și să-și câștige existența din venituri cinstite.
72.000 de străini ilegali sunt arestați în fiecare an pentru posesie sau comerț de droguri. Din populația închisorilor americane, 25% sunt străini ilegali (ponderea acestora în populația generală este de 5–6%). Arestările pentru omor, în medie 1.200–1.500 pe an, sunt în 95% din cazuri arestări de străini ilegali. Deși au fost condamnați la deportare pentru diverse delicte, 400.000 de ilegali se află încă în Statele Unite; dintre ei, 169 au fost condamnați pentru omor. Fără a socoti cheltuielile sociale (ajutor social, asistență medicală, învățământ pentru copii), cheltuielile anuale pentru ilegali sunt de 113 miliarde de dolari.
Grupuri largi de oameni se opun aplicării legilor de imigrație, creează opoziție, organizează grupuri de acțiune care facilitează imigrația ilegală și care folosesc toate mijloacele de subminare posibile pentru a împiedica forțele de ordine federale ale departamentului de imigrație să rețină, judece și deporteze ilegalii care au încălcat legea. Între organizațiile de acest fel, care acordă sprijin material, legal și logistic străinilor ilegali, sunt Consiliul național La Raza, Fondul americano-mexican pentru asistență juridică și educație, Liga uniunii cetățenilor latino-americani și altele. Cei care participă sunt extremiști de stânga, care favorizează permisivismul extrem, politicieni care caută suportul electoral al minorităților, foști imigranți naturalizați, activiști antilegalitate, oficiali care disprețuiesc legea și sunt nepăsători față de consecințele sociale ale imigrației ilegale și mulți alții. Nu arareori, forțele de ordine ale unui stat refuză deliberat colaborarea cu agențiile federale de imigrație.
În Israelul antic, șase cetăți-orașe menționate în Vechiul Testament (Golan, Ramoth, Bosor, Kedesh, Schechem și Hebron) aveau rolul de a da adăpost celor urmăriți de apropiații unor victime, care căutau uciderea pentru răzbunare, deși cei în cauză nu făptuiseră o crimă și omorul fusese neintenționat sau accidental. Termenul de sanctuar,derivat din latinul sanctus, se referă la inviolabilitatea locurilor sfinte (templu, altar), asupra cărora se răsfrânge puterea protectoare a entității divine. Acest exemplu a fost folosit de cei care au creat refugii pentru imigranții ilegali din Statele Unite, începând cu anii ’70. Dar, în timp ce anticele orașe sanctuar aveau o justificare morală, noile sanctuare sunt forme mai mult sau mai puțin deghizate de opoziție față de codul juridic și față de constituție. Ele sunt imorale în concepție și antiamericane prin acțiuni.
Mai multe orașe americane au instituit politica de „protecție a imigranților ilegali“, creând regimul de teritoriu-sanctuar, în care acțiunea autorităților federale este împiedicată. Aceasta se face prin ordine și regulamente scrise din partea autorităților de stat sau de oraș, sau – în cele mai multe cazuri – prin aplicarea unei strategii tacite de boicotare a agențiilor federale, chiar în cazul unor străini cu condamnări. În orașele sanctuar, străinii primesc carnete de conducere, sunt îndrumați la birourile de asistență socială, sunt ajutați să treacă prin hățișul legislativ și nu sunt raportați departamentului de imigrație. În anul 2013 erau peste o sută de astfel de orașe, azi au trecut de două sute.
Sunt multiple efecte negative ale unor astfel de politici locale, bazate pe o caritate rău înțeleasă și pe o opoziție de tip ideologic la legislația uniunii. Cel mai nociv dintre ele este tolerarea unor criminali în societate, cu periclitarea vieții cetățenilor, așa cum dovedește ultima crimă din San Francisco. Statele Unite ale Americii, a căror formă de guvernământ a fost și este republica constituțională, au suferit în ultimii ani modificări sociale majore, la care au contribuit politicienii, cetățenii, tribunalele și judecătorii, activiștii cu diverse agende și multiplele organizații „progresiste“. Între aceste modificări sunt și toleranța excesivă pentru imigrația ilegală, acordarea de înlesniri, ajutor și protecție unor străini ilegali și nulificarea actelor de justiție și a acțiunilor de deportare a străinilor periculoși. Ceea ce nu face altceva decât să atragă și mai mulți străini ilegali.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe