Newsflash

Suprafiscalizarea "viciului" numit medicaţie

de Alexandru NEAGU - oct. 12 2011
Suprafiscalizarea
   Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/21.09.2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 680/26.09.2011 şi a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011. Acest act normativ vizează tocmai mult contestata taxă „clawback“, reprezentând impunerea unei sarcini fiscale suplimentare în sarcina producătorilor şi comercianţilor de medicamente.
   Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia de a plăti trimestrial o contribuţie pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, precum şi pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, în tratamentul spitalicesc şi pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate prin centrele de dializă, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătăţii (MS).
   Contribuţia trimestrială se datorează pentru valoarea consumului de medicamente realizat după data de 30 septembrie 2011 şi se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente suportate din FNUASS şi din bugetul MS, consum aferent vânzărilor fiecărui plătitor de contribuţie. Acest procent este comunicat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi reprezintă rezultatul dintre diferenţa obţinută între consumul total trimestrial de medicamente suportate din FNUASS şi bugetul MS, şi bugetul trimestrial aprobat iniţial prin legea bugetului de stat, diferenţă raportată la consumul total trimestrial menţionat.
   Până la 30 octombrie 2011, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor au obligaţia să depună la CNAS lista medicamentelor pentru care se datorează contribuţia trimestrială şi să se înregistreze fiscal la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ca plătitori ai contribuţiei. În acelaşi termen, cei care nu sunt persoane juridice române au obligaţia ca, odată cu lista medicamentelor, să depună şi datele de identificare ale reprezentanţilor legali care vor duce la îndeplinire obligaţiile legale reglementate.
   Contribuţia se virează trimestrial, până la data de 25 a celei de-a doua luni următoare încheierii trimestrului pentru care se datorează contribuţia.
   Fiind asimilată obligaţiilor fiscale, ANAF administrează această contribuţie potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, neachitarea în termen atrăgând obligarea la plata dobânzilor şi majorărilor de întârziere aferente.
   Sumele încasate din contribuţie constituie venituri la bugetul FNUASS şi sunt folosite pentru medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală şi pentru servicii medicale.
   Consumul de medicamente care se suportă din bugetul FNUASS şi din bugetul MS se raportează lunar de către farmaciile cu circuit deschis în condiţiile Contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Unităţile sanitare cu paturi şi centrele de dializă care utilizează respectivele medicamente raportează lunar, până la data de 15 a lunii curente pentru luna anterioară, la casele de asigurări de sănătate, pe baza formularelor de raportare aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS.
   Unităţile sanitare cu paturi şi centrele de dializă care utilizează medicamentele vizate, după aprobarea bugetului propriu, raportează caselor de asigurări de sănătate bugetul anual aferent medicamentelor suportate din FNUASS şi din bugetul MS, pentru anul 2011, raportarea trebuind a se face până la 10 octombrie a.c.
   CNAS transmite în format electronic deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora, până la finele lunii următoare expirării trimestrului, consumul centralizat de medicamente înregistrat corespunzător datelor din sistemul de asigurări sociale de sănătate.
   Datele comunicate de CNAS pot fi contestate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora, în termen de zece zile calendaristice din ziua comunicării datelor. Contestaţiile se depun la CNAS şi se soluţionează prin emiterea unui act administrativ, comunicat contestatarilor, în termen de 30 de zile de la data înregistrării acestora, dar introducerea unei contestaţii nu suspendă obligaţia de plată a contribuţiei. Ulterior comunicării actului administrativ sau la expirarea termenului de 30 de zile prevăzut, contestatarul se poate adresa instanţei de contencios administrativ, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
   Odată cu intrarea în vigoare a acestei Ordonanţe de urgenţă, s-au abrogat dispoziţiile art. 270 alin. (1) lit. x), art. 363^1 şi art. 365 alin. (1^1)–(1^3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2011 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial nr. 457 din 30 iunie 2011 (a se vedea articolul publicat la această rubrică în numărul din 29 iulie 2011).
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe