Newsflash

Umanismul aşteptat

de Dr. M. Gh. CĂLIN - feb. 13 2013
Umanismul aşteptat
   În ultimii ani, marile progrese ştiinţifice şi tehnologice, precum şi evoluţiile rapide din sferele geopolitică şi economică au lăsat în urmă nerezolvate ori au găsit rezolvări inadecvate unor probleme sensibile din spaţiul social. În acelaşi spaţiu s-au amplificat ori s-au acutizat însă simptome opozabile chiar domeniului care le dezvoltă şi capătă amploarea până la care discreditează ori blochează chiar sistemul de care depind. În această privinţă, se întrevede apariţia unor conflicte şi evoluţii nedorite mai ales în urma deprecierii, pervertirii şi chiar abandonării unor valori şi norme umaniste din varii domenii, valori şi norme care ori nu au fost înlocuite de nimic, ori au fost ocupate cu false rezolvări şi deturnări spre direcţii şi perspective străine ori potrivnice.
   În urmă cu două decenii, încă se vorbea cu mare consideraţie despre arta medicală, care avea şi unele subdomenii importante – arta chirurgicală, arta oftalmologică, arta stomatologică ş.a. – susţinute de medici apreciaţi drept mari talente, de diagnostician, practician, clinician etc. Dintot­deauna bolnavul a dorit să aibă o raportare cât mai apropiată faţă de medicul său, iar medicii au ştiut mereu că acest lucru poate fi utilizat în avantajul bolnavului. Până la punctul din care gândirea rece şi exactă, pragmatismul, rigoarea şi calculul şanselor trebuie să prevaleze asupra abordărilor sentimentale sau, uneori, asupra orgoliilor, capriciilor ori falselor acte eroice. În urmă cu două decenii, această piatră unghiulară, punct de balans între partea raţional-tehnică a medicinii şi partea ei sentimentală, duioasă şi umanistă, încă acorda un foarte mare spaţiu de acţiune puterii de apropiere fizică şi psihică a bolnavului de medic şi obţinea rezultatele cele mai bune, la standardele perioadei respective. Examenul fizic minuţios şi repetat la toate nivelurile de competenţă, observaţia clinică ridicată, aşa cum arătam, la nivel de artă, controalele periodice riguroase ulterioare, dispensarizarea şi campaniile profilactice ţintite ori extinse au asigurat pentru mult timp un conţinut umanist foarte important tuturor specialităţilor şi normelor medicale. Distanţa necesară realizării perspectivei pentru obiectivizarea actului medical se asigura printr-o conduită de oarecare solemnitate în practicarea medicinii, pe care atât medicii, cât şi bolnavii o considerau firească, iar cei care ar fi avut rezerve faţă de astfel de conduită o acceptau ca pe un păcat fără prea mare gravitate.
   De atunci, criza umanismului a acoperit – s-ar putea spune că fără excepţie – toate treptele existenţei şi a influenţat cu o perseverenţă constantă şi real perceptibilă şi branşa medicală, cu domeniile sale conexe. Intensa tehnologizare adusă de epoca postindustrială, prevalenţa testelor paraclinice, standar­dizarea normelor terapeutice, constrângerile juridice, rigiditatea şi pragmatismul economico-financiar, supradoza de informaţii la care este expus corpul medical, criteriile de performanţă impuse din raţiuni diverse ajung să distanţeze pe medic de bolnav şi trec activitatea medicală, încet-încet, dinspre palierul umanist şi umanitar către cel tehnic şi comercial. Orice spirit de bună-credinţă va respinge tentaţia unora de a afirma că medicina este pe cale să devină sau chiar a devenit o banală afacere, dar nu va putea să nu constate că gesturile umaniste şi umanitare din unităţile medicale sunt puţine ori au dispărut, că medicii au renunţat la solemnitatea actului medical dar au adoptat indiferenţa, incuria şi graba, pentru a obţine distanţarea necesară unei intervenţii tera­peutice, şi că marea dorinţă a bolnavilor, de a fi trataţi ca oameni, nu ca probleme, este pe cale de a fi acoperită cu soluţii discuta­bile. Sigur, există soluţiile pe care medicina psiho­somatică le ţine la dispoziţia practicienilor; medicina psihiatrică şi psihologia pot avea, de asemenea, contribuţii semnificative în cazurile dedicate competenţei acestora, dar astăzi bolnavul tânjeşte după o mângâiere, o strângere de mână, o vorbă de încurajare, un zâmbet binevoitor din partea celor care luptă pentru sănătatea sa. În multe dintre spitalele noastre, sub acest as­pect, a venit în ajutor clerul unor confesiuni, s-au acordat spaţii şi terenuri pentru amenajarea unor capele ori biserici, pe­reţii saloanelor şi ai cabinetelor unor doctori gem de icoane şi crucifixe şi nu este de mirare să vezi prin spitale vlădici în misiune, dar acestea nu pot acoperi deficitul de umanism din sănătate.
   Recent, un ordin ministerial simplifică şi lărgeşte accesul vizitatorilor în spitale şi poate fi un prim gest semnificativ prin care cei aflaţi în suferinţă să nu se simtă părăsiţi chiar de toată lumea. Dar dacă nu se asigură măcar minime spaţii dedicate, reguli specifice şi supraveghere, ne putem aştepta la o babilonie sau măcar la situaţii complicate, ce se vor suprapune peste cele nerezolvate încă în spitalele noastre. În alt plan însă, dacă această decizie a ministerului poate reprezenta o primă etapă dintr-un proces prin care să fie readuse zâmbetul şi seninătatea pe feţele şi în sufletul medicilor, în folosul celor care le apreciază ajutorul şi grija în fiecare zi, rămânem aşteptând cu interes următoarele reglementari.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe