Newsflash

Un caz dintr-un milion

de Valeriu PANAIT - aug. 24 2015
Un caz dintr-un milion
     Doctorul răspunde la un apel telefonic: e momentul acela când stăm cu urechile ciulite pentru a putea prinde firul conversației ca să ne dăm seama ce vom primi. Tonul vocii sugerează că următorul caz va fi grav. Ne așteptam la un „stop“ dar nu: „Hai sus, avem accident rutier cu aproximativ 30 de victime pe A2 la kilometrul 56. Sunt și morți. E un autocar răsturnat“, se aude vocea mereu calmă a lui Doc care parcă ne anunță o lipotimie.
     Sărim în mașină, girofarurile se aprind, sirena începe să urle și, până să ne punem centurile, suntem deja în pasajul Victoria. În partea din spate a ambulanței de tip C, scenariile încep să se înfiripe. Nici Nicoleta, cu ani de experiență în salvare, nu mai primise un asemenea caz până acum. Fiecare din noi ne gândim la ce vom găsi acolo. Toate știrile cu autocare răsturnate îmi trec prin minte gândindu-mă la cum ar trebui să procedez.
     Ieșim pe autostradă gonind așa cum nu cred că mașina asta a mai gonit vreodată. Nico începe să pregătească seruri, perfuzoare, fiole, seringi, bandaje și tot ceea ce scenariul ce tocmai se derulează în mintea ei îi indică. Instinctiv mă gândesc la gulere cervicale. Fuck! La vedere sunt doar trei: două de adult și unul de copil. Ce dracuʼ să faci cu trei gulere la 30 de oameni? Mă întorc spre partea din spate a ambulaței și scot tot ceea ce consider că poate fi de folos, enumerând cu o voce suficient de tare încât să fiu auzit și de Nico: atele, placă spinală, vacuum, alte atele, o geantă cu gulere cervicale. O da... am găsit comoara lui Aladin. Doctorul ne anunțase că la accident sunt deja prezente 7 PA-uri*. Fac repede un calcul: minim trei gulere în fiecare înseamnă 21, la care adaug cele 11 gulere care formau comoara mea. E bine, ne descurcăm.
     Fiecare denivelare a autostrăzii o resimt ca pe un crater. George gonește cu peste 160 km/h depășind pe rând PA-uri, UTIM-uri și alte ambulanțe. Prin geamul îngust văd profilul lui Doc și autostrada înșirată ca o ghirlandă de girofaruri într-un pom de Crăciun. Vocea calmă ne aruncă încă o informație: accidentul este pe sensul celălalt, va trebui să mergem până la Lehliu și să ne întoarcem încă 6 km.
     Trecem în viteză pe lângă un nod al ghirlandei, zeci de luminițe albastre și roșii pe care le văd prin geamul mat al ușilor din spate. E locul accidentului pe sensul celălalt. Pun repede mâna pe casca de protecție folosită în cazul accidentelor cu victime încarcerate și o reglez pentru a fi sigur că-mi vine. Mă întind și îi dau și Nicoletei o cască, deși nu mi-a cerut-o încă. Simt din zgâlțâielile ambulanței că am ieșit de pe autostradă și ne întoarcem pe sensul celălalt. Încă un sprint, apoi frânare bruscă. Am ajuns.
     Se deschide ușa și doctorul ne instruiește scurt: „Calm! Rămâneți aproape de mine“. Înhăț un snop de gulere, trusa de urgență și cu casca pe cap pășesc în infern. Haos! Toată lumea strigă ordine și nimeni nu înțelege nimic. Prind frânturi de discuții în trecere și înmagazinez informații: „a adormit la volan“, „nu sunt urme de frânare“, „sunt ucraineni“, „sunt mulți copii“, „în mașinile civile sosite la fața locului sunt copii băgați la căldură“, „un copil cu amputație a plecat deja spre Lehliu cu un B“,„doi morți, unul încarcerat“.
     Doctorul nu ezită o secundă. Se repede în șanț spre autocar pentru a vedea dacă se mai poate face ceva pentru victima încarcerată, spunându-i Nicoletei să ne aștepte sus, pe marginea autostrăzii. Îmi face semn să-i dau casca mea și mă execut fără să comentez. Îmi cere și lanterna și intră aplecându-se prin parbrizul spart. Iese repede. „Nu avem ce face aici. Hai sus să vedem cum îi împărțim“. Escaladăm malul șanțului ținându-ne de buruieni și mergem spre ambulanțele cu uși deschise în care se aflau câte trei victime. Doc se asigură că nu sunt în stare critică și ne continuăm drumul. Dar mă pierd de el.
     Pun aproape din mers un guler unui bărbat ce tocmai era urcat într-o ambulanță de la Călărași. Lângă mine, un domn cărunt în uniformă de pompier. Pare șef. Mă aud întrebând: „Câți erau în autocar?“ Deși nu mă așteptam, primesc răspunsul imediat: „În fișă sunt trecuți 52 de pasageri și doi șoferi“. Îl zăresc pe Doc și încerc să fug spre el. Mă oprește o doamnă doctor cu câte un telefon la fiecare ureche și mă întreabă aproape țipând: „Câți erau în autocar? Sunt cu dl Arafat în telefon“. Repet ca un reportofon tot ce am înregistrat: „54 persoane, 52 pasageri și 2 șoferi“, apoi întrebările încep să curgă: „Câți sunt morți?“, „Câți sunt copii?“, „Unde sunt toți, că la prima numărătoare lipsesc mulți?“. Redau mecanic informațiile înregistrate și îl văd din nou pe Doc. Mă duc spre el și reportofonul redă din nou informațiile. „Ok“, zice și mă trimite să duc vreo patru băieți de pe PA-uri la copiii aflați în mașinile civile. În prima sunt trei, în a doua doi, în a treia sunt o familie, mama, tata, fiica. Sunt speriați, nu vor să se despartă.
     Nico apare lângă mine și o întreb în grabă: „Îi ducem la noi?“. „Hai!“ Le punem gulere și ne croim drum cu ei prin iad spre porțile raiului 205 (indicativul mașinii noastre). Îi urcăm și Nico îi evaluează rapid. Copil, 11 ani, TC minor și contuzie de umăr drept; bărbat, 37 de ani, TC cu hematom, multiple escoriații, acuză dureri la nivelul coloanei; femeie, 35 de ani, plagă tăiată la nivelul pleoapei ochiului stâng, multiple escoriații la nivelul membrelor. Spre norocul nostru mama știe engleză. Ne va fi ușor. Prindem linii, punem ser și îi pregătim de plecare. Îl văd pe Doc prin mulțime și parcă îl văd pe Moise despărțind apele. Doar el poate impune atât de mult respect și poate pune la punct recalcitranții cu o singură privire. Vine spre noi și se asigură că victimele sunt stabile. Cineva strigă să ducem bărbatul într-un PA, dar fetița începe să plângă și mama să se agite. Vor să rămână împreună. În cele din urmă se despart cu promisiunea că vor fi duși la același spital.
     Mai dau repede o tură căutându-l din nou pe Doc. Ajung lângă o fată decedată. Lângă ea, o siluetă înmpietrită în genunchi. Probabil mama, sau sora, sau poate doar o altă pasageră. În lumina lanternei îi văd lacrimile pe obraji. 
     Aud vocea doctorului vorbind cu cineva și mă întorc. Sar în mașină și ne pregătim de plecare. Gonim spre București cu PA-ul în care se afla tatăl după noi. Simt că scădem puțin ritmul: PA-ul nu poate ține pasul și o lăsăm mai ușor.  
     Verific perfuzoarele și văd că al mamei nu mai curge. Mișc ușor branula, dar degeaba. O anunț pe Nico. Scoatem branula, fac stază cu o mână în timp ce cu cealaltă scot din buzunar o altă branulă și o întind Nicoletei. Am trăit să o văd și pe asta. Linie prinsă din prima, la 150 km/h. „Bravo Nico!“, dar nu cred că mă aude.
     Drumul la întoarcere pare mult mai scurt. Intrăm în Bucureștiul care răsună de sunetul sirenelor. Deja primesc mesaje de la cunoscuți: „Ești de gardă?“, „Ce s-a întâmplat?“. Nu răspund, nu am timp. Îi lipesc fetiței două fețe zâmbitoare pe mânuța dreaptă să o mai înveselesc (ce inspirat am fost să le iau azi cu mine). Are niște ochi verzi superbi și seamănă la fizionomie cu Teo a mea. Mama zâmbește. Cred că începe să realizeze că au scăpat ușor.
     Suntem a doua masină ajunsă la Floreasca și intrăm în UPU. Triajul vrea să îi despartă și să ne trimită cu mama și fiica la „Grigore Alexandrescu“, iar pe tata să îl păstreze. Din nou respectul pe care Doc îl impune își face efectul și se găsește loc pentru toți trei. Au paturi unul lângă altul la monitorizare. Îi mutăm repede, îi fac cu ochiul fetiței care îmi zâmbește și ies din salon.
Valeriu Panait și Nicoleta Turcu
 
         Nico strigă la mine zâmbind: „Du‑te și spune-i doctorului că îl așteptăm la morgă!“. Îmi pică fisa cam greu, dar pică până la urmă: „Domnule Doctor, vă așteptăm în spate, unde este morga“. Îi spun Domnule Doctor. Nu îi pot spune nici Șefuʼ, nici Doctore și nici în alt fel. Îl respect prea mult. De fapt, este mai mult decât respect. Îl așteptăm vreo 30 de minute cu o cafea și mai schimbăm câteva vorbe cu PA-ul care venise după noi uitându-ne cum un alt echipaj curață sângele din ambulanță cu mopul și furtunul.
     Ne întoarcem în centrală unde ne despărțim. Doc îmi întinde mâna dreaptă în timp ce cu stânga mă bate pe umăr. E ora 5. Rămân cu Nico și cu George până la finalul gărzii, dar nu mai primim niciun caz. Suntem menajați. E 8,15 și eu nu mă pot urni din curtea Salvării. Parcă a fost un vis. Parcă nu am fost eu cel care a avut șansa să fiu primit, chiar dacă doar pentru o noapte, în echipajul ăsta minunat. Parcă îl văd în fața mea pe Doc făcând ordine în haos. Da, am fost acolo. Acum îmi dau seama că am avut acel caz dintr-un milion, picătura aia de apă vie care aprinde în ochii doctorului nostru o licărire aparte și care poate schimba destinul unui voluntar ce și-a descoperit un pic mai târziu rostul în viață. Urmează să mă evaluez, să văd ce am făcut bine, unde am greșit. Dar mai întâi, trebuie să mă odihnesc. Chiar am nevoie de odihnă, după ce am trecut prin infern.

 

 

* Prim ajutor fără capacitate de evacuare a victimei 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe