Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Ziua internaţională a persoanelor vârstnice

Viața Medicală
Dr. Sebastian NICOLAU joi, 11 octombrie 2012
   Ca în fiecare an, la 1 octombrie, în baza unei recomandări a Organizaţiei Naţiunilor Unite din urmă cu mai bine de un deceniu, întreaga omenire omagiază seniorii, pe cei care, prin activitatea lor, au asigurat prosperitatea şi dezvoltarea generaţiilor ce le-au succedat. Mai ales acum, când omenirea se zbate în cea mai severă criză economică din ultimele decenii, momentul capătă semnificaţii deosebite. Şi aceasta pentru că forţa de muncă excedentară – milioane de tineri, îndeosebi – creează guvernelor lumii probleme de o complexitate deosebită, greu de rezolvat. La aceasta se adaugă lipsa solidarităţii între generaţii, pentru recăpătarea căreia organismele internaţionale pledează în mod constant.
   În ţara noastră, Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice i s-a acordat, din păcate, prea puţină atenţie. Instituţiile medicale şi sociale au o capacitate redusă de absorbţie a cazurilor sociale – sunt 5,5 milioane de vârstnici, din care mulţi au rămas doar în grija familiilor, cu venituri modeste. Pensiile îngheţate din 2009, apoi amputate şi de curând reîntregite la valoarea acelui an, mărirea punctul de pensie (cel puţin) cu rata inflaţiei existentă doar în paginile legii pensiilor, locurile de odihnă şi tratament în staţiunile balneoclimaterice ajunse un vis prea îndepărtat, accesul din ce în ce mai dificil la asistenţă medicală generează o justificată îngrijorare.
   Nici situaţia medicilor pensionari nu este mai strălu­cită. Supuşi aceleiaşi spirale a preţurilor, cu scăderea permanentă a nivelului de trai, două treimi din cei 15.000 de medici pensionari din România au aceleaşi probleme, zbătându-se între limitele unor venituri lunare modeste, dar şi uitaţi de fostul lor for tutelar – Ministerul Sănătăţii. Dovadă elocventă a acestei afirmaţii este că protocolul de colaborare între Asociaţia Medicilor Pensionari din România şi Ministerul Sănătăţii, cuprinzând garantarea unor modeste drepturi, înaintat decidenţilor în urmă cu aproape un an, zace într-un sertar fără a se fi găsit câteva minute pentru a fi semnat de autorităţile sistemului de sănătate...
   Asociaţia Medicilor Pensionari din România îl are ca patron spiritual pe Apostolul Luca, cel ce doctor a fost în viaţa-i. În calendarul ortodox, sfântul apostol este prăznuit la 18 octombrie. An de an, medicii pensionari îl omagiază cu acest prilej. Vă invităm alături de noi, la 20 octombrie 2012, ora 10, în amfiteatrul mare al Facultăţii de Medicină din Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.