Newsflash
SPECIALITĂȚI

Strategii pentru resurse umane

de Dr. Marius I. UNGUREANU - iun. 6 2016
Strategii pentru resurse umane
     Unul din punctele de pe agenda Adunării mondiale a sănătății, care se desfășoară zilele acestea la Geneva, este discutarea strategiei globale pen­tru resurse umane în sănătate 2030. Strategia1 are în spate un drum sinuos din punct de vedere decizional și al consultării. Discuția a început la al treilea forum global privind resursele umane în sănătate, în cadrul căruia a fost elaborată declarația politică Recife (după locul de desfășurare a Forumului), continuată de o decizie a boardului Global Health Workforce Alliance. În 2014, la a 67-a Adunare mondială a sănătății, prin rezoluția 67.24 se solicita directorului general OMS dezvoltarea și prezentarea unei strategii privind resursele umane în sănătate, care să fie supusă atenției la reuniunea din aceste zile. Forma ajunsă pe agenda întâlnirii a beneficiat în ultimii doi ani de contribuții din partea a mai mult de două sute de experți din toate regiunile lumii. Forma care a rezultat a fost supusă dezbaterii în februarie 2015, primind astfel un feedback larg din partea statelor membre ONU, precum și în cadrul unor consultări tehnice.
     Strategia globală pentru resurse umane în sănătate (SGRUS) 2030 încearcă să vină ca un răspuns la două provocări curente: obiectivele de dezvoltare durabilă și asigurările universale de sănătate2. SGRUS 2030 se adresează în primul rând factorilor de decizie din statele membre ONU și entităților care se ocupă de planificarea forței de muncă în sănătate în statele membre. Pe lângă acestea, documentul este extrem de relevant și pentru ceilalți actori din domeniul forței de muncă în sănătate – angajatori, organizații profesionale, instituții de educație și cercetare, societatea civilă etc.
     În contextul schimbării de paradigmă prin care resursa umană în sănătate nu mai trebuie privită ca un cost, ci ca o investiție, și contribuind la atingerea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă (asigurarea de vieți sănătoase și promovarea stării de bine pentru toți, la toate vârstele), SGRUS 2030 are patru obiective: optimizarea resursei umane existente; anticiparea nevoilor de resurse umane până în anul 2030; consolidarea capacității individuale și instituționale pentru a putea realiza politicile de resurse umane în sănătate și planificarea forței de muncă în sănătate; consolidarea datelor, dovezilor și cunoștințelor disponibile pentru luarea de decizii cost-eficiente.
     Banca Mondială estimează crearea până în anul 2030 a 40 de milioane de noi locuri de muncă în sectorul de sănătate. Cu toate acestea, un studiu OMS arată un deficit proiectat de resurse umane de 18 milioane de persoane în raport cu nevoile. Desigur, cele mai mari dezechilibre, per ansamblu, se regăsesc în țările cu venituri scăzute, însă asta nu înseamnă că țările cu venituri medii (categorie în care se încadrează și România) sunt lipsite de riscuri. România nu este ferită de aceste pericole iminente, cu atât mai mult cu cât momentan ne confruntăm cu un deficit generalizat de resurse umane în sănătate și dezechilibre majore ale distribuției personalului medical (la nivel de specialități și județe). Prin viziunea abordată, SGRUS poate și trebuie să fie unul din punctele de plecare în fundamentarea opțiunilor de politici de resurse umane în sănătate din România.

Notă autor:

1. WHO. Global strategy on human resources for health: Workforce 2030. Draft for the 69th World Health Assembly. WHO, Geneva. 2016 May

2. Campbell J. Global strategy on human resources for health: Workforce 2030. EU Joint Action on Health Workforce Planning & Forecasting, Belgium.
2016 May 4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe