Newsflash
Știri

A încetat din viață acad. Laurențiu M. Popescu

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - aug. 14 2015
A încetat din viață acad. Laurențiu M. Popescu
  Academicianul Laurențiu M. Popescu a încetat din viață la 3 august 2015, la București. Laurențiu Mircea Popescu a condus echipa de cercetători de la Institutul „Victor Babeș“ care a comunicat descoperirea unor noi celule interstițiale – denumite inițial „celule Popescu“, ulterior telocite – în anul 2005.
     Părintele telocitelor s-a născut la 15 aprilie 1944, la Câmpulung, și a absolvit Facultatea de Medicină din București ca șef de promoție, în 1967. A obținut doctoratul în științe medicale în 1971, continuând apoi studiile postuniversitare la Universitatea din Leiden (1977) și la Bethesda, Maryland (1981). L. M. Popescu a fost profesor de medicină celulară și moleculară la Catedra de biologie celulară și histologie a UMF „Carol Davila“ București (din 1991) și rector al universității în perioada 1992–2004. Din 1993 a condus neîntrerupt Institutul Național de Patologie „Victor Babeș“ București.
     A fost membru al Academiei Române din 1995, titularizat în 2001. În perioada 2003–2014, a fost președintele secției de științe medicale a Academiei Române. A fost președintele Academiei de Științe Medicale în perioada 2006–2011. A obținut titluri onorifice de la zece universități din Italia, Ungaria, China și România. A primit numeroase distincții, printre care medalia de aur – Universitatea „René Descartes“ Paris (1998), medalia de merit a International Society for Heart Research (2001), medalia de aur a Academiei Internaționale „Albert Schweitzer“ (2002), medalia de aur a International Academy of Cardiovascular Sciences (2012).
     Laurențiu M. Popescu a înființat (1997) și condus Journal of Cellular and Molecular Medicine, revista științifică din România cu cel mai mare factor de impact (5,9 în 2009), preluată ulterior de Wiley, sub aceeași conducere editorială.
     Activitatea de cercetare desfășurată și coordonată de Laurențiu Mircea Popescu a avut rezultate recunoscute pe plan național și internațional. Astfel, folosind metode citochimice, ultrastructurale și de microanaliză cu raze X, a demonstrat în premieră mondială rolul fundamental al reticulului sarcoplasmic în reglarea dependentă de calciu a contracției musculaturii netede. Contribuțiile sale au vizat și contracția mușchiului cardiac și mecanismele de apărare imună. Investigațiile histologice asupra leziunilor miocardice din ischemia cardiacă l-au condus la indicarea deschizătorilor de canale de potasiu ca o posibilă profilaxie a leziunilor produse de ischemia/reperfuzia miocardică. În ultimul deceniu de viață, cercetările s-au concentrat asupra descrierii structurii și localizării telocitelor, cu colaborări internaționale în Italia, Germania și China, pentru identificarea funcțiilor acestor celule.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Redacția săptămânalului „Viața medicală“ a aflat cu regret de trecerea la cele veșnice a acad. Laurențiu M. Popescu, personalitate de frunte a medicinii românești. Cercetările pe care le-a desfășurat și condus de-a lungul prodigioasei sale cariere științifice se înscriu la loc de cinste în istoria medicinii românești și constituie un model pentru tinerii medici români interesați de cercetarea științifică.
Colaborarea dintre acad. Laurențiu M. Popescu și săptămânalul nostru s-a materializat nu doar prin coordonarea științifică a rubricii „In vitro“, ci și printr-o serie de interviuri și articole realizate în exclusivitate pentru cititorii noștri, cu domnia sa și cu invitați de prestigiu de peste hotare. În 2011, săptămânalul nostru i-a decernat Premiul de excelență și Trofeul de cristal, în cadrul Galei „Viața medicală“.
Prin pierderea suferită, comunitatea academică medicală este mai săracă. Contribuțiile sale științifice vor rămâne însă înscrise în istorie și pentru acestea îi vom păstra o vie amintire. Transmitem condoleanțe familiei.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe