Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

ADHD – un concept în schimbare

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 18 septembrie 2009

La începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului trecut, se vorbea despre o anomalie de comportament a copiilor agitaţi psihomotor, denumită apoi, mai specific, leziune cerebrală minimă. Primele două formulări ale diagnosticului s-au dovedit neinspirate pentru prima, instabilitatea psihomotorie nu era specifică, fără nicio precizare privind substratul neurologic, iar cealaltă, care de data aceasta era centrată pe anatomie şi marcând diferenţierea de encefalopatii, leziune cerebrală minimă, nu lămurea contextul clinic. (...)

  Pentru a cuprinde, într-o formulare mai corectă ambele aspecte, sindromul hiperkinetic i-a satisfăcut pe neuropsihiatri francofoni. Ulterior, pe lângă hiperkinezie (hiperactivitate), care a trecut pe planul doi, s-a pus în evidenţă deficitul de atenţie care împiedică învăţarea şi dezvoltarea ulterioară din copilărie. Pentru aceste motive, boala a fost definită ca tulburare de atenţie şi hiperactivitate. Acronimul format în nomenclatura engleză: ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) a început să fie aplicat în ultimii ani şi adulţilor care prezintă modificări de comportament ce sugerează persistenţ a tulburărilor specifice din copilărie. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.