Newsflash
Știri

Amnistie cu dedicaţie?

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 25 2015
Amnistie cu dedicaţie?
Mult trâmbiţata amnistie fiscală pentru contribuabilii mici, persoane care au desfăşurat activităţi liberale, a ajuns într-o nouă etapă: proiectul de act normativ a fost postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice miercuri, 13 mai. Astfel, se vor anula diferenţele de obligaţii fiscale stabilite de ANAF prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unor activităţi ca activităţi dependente, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015.
Măsura vizează în special persoanele fizice autorizate (PFA), liber profesioniştii (farmacişti, medici, arhitecţi, experţi contabili, consultanţi fiscali, evaluatori, executori judecătoreşti, avocaţi etc.) şi persoanele care lucrează pe bază de contract de drepturi de autor.
Din datele comunicate de ANAF (prezentate în expunerea de motive), pentru una din categorii – farmacişti –, reiese că organele fiscale au efectuat reconsiderări pentru veniturile realizate din desfăşurarea ca activitate independentă a profesiei libere de farmacist obţinute în perioada 2011–2014 de farmaciştii colaboratori ai societăţii verificate, ca fiind venituri din activităţi dependente. În urma controalelor, inspectorii ANAF au constatat că, pe parcursul anilor 2010 şi 2011, calitatea salariaţilor din farmacii a fost schimbată, prin retragerea din ReviSal şi încheierea de contracte de prestări servicii cu Persoane Fizice Independente (PFI) pe numele foştilor salariaţi, în condiţiile în care, spun ei, „farmaciştii nu întrunesc niciunul din criteriile care să configureze caracterul independent al activităţii“.
Ca urmare a măsurii de reconsiderare/reîncadrare, practic, un farmacist care obţinea 3.000 de lei lunar ajungea să plătească undeva la un miliard de lei vechi (taxe, dobânzi lunare şi penalităţi). Şi asta, în condiţiile în care, până acum, regimul acestor contribuabili era diferit de cel al unui angajat prin ReviSal (cu contract de muncă). După 1 iunie, nu vor mai exista diferenţe între PFI şi angajat, din punctul de vedere al taxelor.
Surse din zona farmaciştilor spun că mulţi dintre farmaciştii marilor lanţuri de farmacii (chiar şi o parte a celor din farmaciile independente) lucrează ca PFI. De exemplu, lanţul de farmacii Catena, afirmă sursele noastre, se află în această situaţie.
Întrebare firească: este posibil ca unele lanţuri mari de farmacii să fie avantajate de această amnistie, în defavoarea altora?
Nu de alta, dar, nu demult (15 aprilie), a existat o intervenţie în Parlamentul României a unui deputat PNL (Horia Cristian), prin care solicita un răspuns ministrului finanţelor publice, cu privire la „situaţia creată prin controlul abuziv al ANAF asupra farmaciilor Catena, privind modul de exercitare a profesiei de farmacist (…)“. Interpelarea este fundamentată pe o petiţie a lanţului de farmacii Catena, care consideră că acest act este unul discriminatoriu, pentru că „acest control [controlul ANAF menţionat mai sus] s-a axat, din informaţiile noastre, doar asupra farmaciilor Catena“. Şi iată cum, la aproape o lună de la acest moment, apare propunerea de amnistie fiscală.
 
Up-date. În articol s-a strecurat o regretabilă eroare, care ulterior a fost eliminată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe