Avem la dispoziţie tot mai puţine opţiuni
pentru a trata câteva dintre cele mai obişnuite infecţii alimentare sau
provenite de la animale, arată cel mai recent raport emis de Autoritatea
europeană pentru siguranţa alimentelor (EFSA) şi de Centrul european pentru
prevenirea şi controlul bolilor (ECDC). Datele au fost obţinute în anul 2013 de
la cele 28 de state ale UE. Astfel, în izolatele de Salmonella recoltate de la oameni, s-a înregistrat frecvent
rezistenţă crescută la antimicrobienele obişnuite (ampicilină, sulfonamide,
tetraciclină), în vreme ce tulpinile rămân în general sensibile la cefalosporinele
de generaţia a treia. Acelaşi lucru este valabil pentru tulpinile de Salmonella şi de E. coli izolate de la păsări de curte, porci, bovine vii, respectiv
din carnea provenită de la aceste animale. Salmonella
recoltată de la curcani şi păsări de curte a prezentat rezistenţă înaltă şi
foarte înaltă la fluorochinolone. Rezistenţa multi-drog rămâne la cote înalte,
iar răspândirea izolatelor de acest tip continuă să fie un motiv de
îngrijorare. Austria, Danemarca, Franţa, Irlanda, Lituania, România, Slovenia şi
Spania au raportat prezenţa unor izolate de Salmonella
spp. rezistente la om la şapte sau toate cele opt clase antimicrobiene. Tot
pentru România, proporţia tulpinilor de Salmonella
spp. umane rezistente la sulfonamide este de 52,5%, la amoxicilină – 30,8%,
la tetracicline – 25%, în vreme ce Salmonella
typhi este şi mai dificil de tratat: ampicilină – rezistenţă de 78%,
sulfonamide – 60%, iar tetracicline – 49%. Salmonella
Ifantis a prezentat rezistenţă foarte crescută la ampicilină (63,6%) şi
crescută la ciprofloxacin – 55%. Cât priveşte Salmonella recoltată din carne, rezistenţa clinică la combinaţia de
ciprofloxacin şi cefotaxim a fost rară, un singur izolat de S. Kentucky fiind depistat rezistent, şi
acela provenind din România. Tot noi suntem singura ţară care a raportat
izolate multirezistente (16,4%) pentru S.
enteridis, în carnea de pui. Stăm bine la capitolul „curcani“: izolatele deSalmonella spp. recoltate din carnea
de curcan românesc sunt sensibile la toate antibioticele.
O proporţie mare şi foarte mare de Campylobacter recoltat de la om prezintă
rezistenţă crescută la ciprofloxacin şi tetracicline; rezistenţa la eritromicină
a fost scăzută spre moderată, totuşi, mai ridicată pentru România şi Italia.
77% este procentul românesc de C. jejuni uman rezistent la ciprofloxacin şi 57%
la tetracicline. De asemenea, în unele ţări s-a înregistrat o rezistenţă foarte
mare a Campylobacter la
fluorochinolone, ceea ce reduce semnificativ plaja de opţiuni terapeutice. O
rezistenţă crescută spre foarte mare a fost raportată la tratamentul cu
ciprofloxacin, acid nalidixic şi tetracicline pentru izolatele de Campylobacter recoltate din carnea de
pui, de la porci şi bovine, în vreme ce bacteria rămâne sensibilă la
eritromicină şi gentamicină.