Newsflash
Știri

Când americanii nu mai suportă

de M. V. A. - iun. 12 2014
Când americanii nu mai suportă

Refuzul vaccinării în SUA

 

Birourile mai multor oficiali guvernamentali se zgâlţâie întotdeauna când consiliul editorial al celei mai importante instituţii media americane, „The Washington Post“, publică un editorial. Scrise într-un stil sobru, bazate pe fapte şi cu un mesaj foarte clar, aceste luări de poziţie abordează cel mai des chestiuni de politică internă sau externă. Nu lipsesc şi subiecte legate de politicile de sănătate ale guvernului, mai ales în ultimii ani marcaţi de implementarea Obamacare. Dar foarte rar consiliul editorial al Washington Post semnează un text (editorial) care să aibă drept subiect principal o boală. S-a întâmplat însă săptămâna trecută, sub titlul: „Pe măsură ce cazurile de rujeolă cresc, facem un apel tăios pentru vaccinări“.
Ce a alarmat prestigiosul consiliu editorial a fost anunţul făcut de Centrul american pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor care constată că numărul diagnosticelor de rujeolă în Statele Unite a depăşit deja în acest an numărul total al cazurilor de rujeolă din oricare an al ultimelor două decenii. Ultima epidemie de rujeolă a izbucnit în SUA la începutul anilor ’90, soldându-se cu peste 100 de victime, fiind provocată de lipsa vaccinării copiilor din familii sărace sau neasigurate medical. Epidemia de atunci a dus la stabilirea unui program federal special pentru imunizarea copiilor din aceste familii. Cele mai multe din cazurile diagnosticate în acest an au fost aduse de călători din Filipine, ţară care trece printr-o epidemie de rujeolă.
Dar „unii părinţi care nu au încredere în vaccinuri au decis să nu-şi imunizeze copiii“, scrie „Washington Post“ pe un ton voit moderat. Deşi, chiar din gestul publicării acestui editorial se înţelege că există o îngrijorare importantă în Statele Unite în privinţa creşterii refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

 

Peste 470 de cazuri pe zi

 

Cel mai aglomerat departament de urgenţe din New York este cel al Lincoln Medical and Mental Health Center, care a primit anul trecut 173.000 de cazuri, adică un uimitor număr de 474 de cazuri pe zi. Pacienţii se prezintă cu o gamă largă de patologii: de la plăgi prin împuşcare, până la crize de astm sau de hipertensiune. Centrul este unul dintre puţinele locuri unde mulţi dintre americanii neasiguraţi se pot prezenta la doctor fără să fie nevoiţi să achite o notă de plată astronomică.
Primăria oraşului New York, împreună cu una dintre agenţiile sale de profil, a decis să finanţeze extinderea departamentului pentru a-i dubla capacitatea până la 106 paturi. Investiţia a costat 24 milioane de dolari. Preţul mediu al fiecărui caz tratat aici este de 500 de dolari, din care pacienţii plătesc doar o mică parte, fiind redirecţionaţi către programul de asigurări de stat Medicaid. Spitalul tratează 15% din toate urgenţele newyorkeze care se prezintă într-un spital public.
Personalul departamentului este format, conform „New York Times“, din 244 de persoane, dintre care 34 de medici, 40 de rezidenţi şi 170 de asistente medicale. Ei sunt împărţiţi în trei echipe diferite, fiecare cu propriul spaţiu de lucru şi propriii pacienţi. Departamentul este condus de patru ani de dr. Fernando Jara, născut în Ecuador, dar emigrat în SUA încă de la trei ani. Dr. Jara este absolvent al Universităţii Fordham şi al Albert Einstein College of Medicine, are trei copii şi face frecvent gărzi de 12 ore alături de rezidenţii săi.

 

Noi tranzacţii pe piaţa farma

 

Dacă preluarea AstraZeneca de către Pfizer pare să fi eşuat, britanicii de la GSK continuă să-şi întărească portofoliul semnând o colaborare în valoare de 350 de milioane de dolari cu Adaptimmune, o companie britanică de biotehnologie. Adaptimmune a obţinut rezultate încurajatoare în privinţa unor noi medicamente pentru tratamentul melanomului, mielomului multiplu şi a cancerului ovarian.
Tot 350 de milioane de dolari este preţul plătit de elveţienii de la Roche pentru compania americană de secvenţiere genetică Genia Technologies. Roche este liderul mondial pe piaţa farmaceutică a terapiilor folosite în cancer şi este interesat să-şi întărească divizia de diagnostic. Unul dintre caracteristicile Genia este faptul că, spre deosebire de competitorii de pe piaţă, foloseşte semiconductori electrici pentru secvenţierea ADN-ului, nu mult mai scumpii senzori optici. Această tehnologie, menţionează Reuters, ar urma să scadă preţul secvenţierilor, crescându-le în acelaşi timp viteza şi sensibilitatea.  

 

Prea scumpe

 

Într-o declaraţie atipică pentru funcţia pe care o ocupă, dr. Richard Pazdur, şeful biroului pentru produse oncologice şi hematologice al FDA (omologul american al Agenţiei Naţionale a Medicamentului din România), a afirmat că „este evident că nu putem continua cu escaladarea preţurilor medicamentelor. Acesta nu este anunţul unei noi reglementări sau o intenţie profundă a FDA. Este pur şi simplu realitatea“, a continuat extrem de precaut Pazdur în timpul unei conferinţe a Societăţii Americane de Oncologie Clinică.
În Statele Unite a început o dezbatere la nivel naţional în privinţa preţului corect al unor tratamente care ajung să depăşească şi 100.000 de dolari pe an, în condiţiile în care venitul mediu anual al unei gospodării americane este de 52.000 de dolari. Procesul de aprobare a medicamentelor de FDA nu ia în calcul şi relaţia dintre costul acestora şi eficienţa lor. Experţii americani propun ca, pentru terapiile cu o eficienţă înaltă deja dovedită, FDA să micşoreze perioada de aprobare, astfel urmând să scadă şi preţul noii terapii performante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe