Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

CCR: OUG privind obligativitatea măștii în spațiile publice e neconstituțională

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 16 februarie 2022, ora 11:52

Curtea Constituţională a României a constatat că e neconstituţională Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, prin care se instituia obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice.

Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, informează Agerpres.

masca-covid

Ordonanța respectivă este neconstituțională pentru că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

CCR a fost sesizată de un student, care a fost amendat pentru că nu purta mască în spațiul public, informează Europa Liberă România.

Potrivit CCR, actele normative anterioare şi ulterioare OUG 192/2020 rămân în vigoare.

Ordonanța respectivă mai prevedea, printre altele, că:

* pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite.

* pe durata stării de alertă, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat la Digi 24 că amenzile date până acum celor care nu au purtat mască nu vor putea fi anulate în baza deciziei CCR, care va produce consecințe doar de la data intrării ei în vigoare.

În replică, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Guvernul va lua o hotărâre în conformitate, de îndată ce va apărea motivarea deciziei Curții, informează Agerpres

Etichete: decizie curtea constitutionala oug neconstitutionala purtarea mastii in spatii publice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC