Newsflash
Știri

Cel mai dur medic de ţară

de M. V. A. - ian. 30 2015
Cel mai dur medic de ţară
   E greu de înţeles de ce, la un an de la revoluţia ucraineană, în estul vecinului nostru de la nord continuă să moară oameni. Rusia lui Vladimir Putin trimite soldaţi în regiunea Donbasului în „călătorii de afaceri“ (conform declaraţiilor militarilor ruşi). Ucraina îşi apără regiunea minieră cu batalioane în care sunt amestecaţi soldaţi profesionişti, voluntari patrioţi şi naţionalişti radicali. Prinsă la mijloc este populaţia din regiune deasupra căreia zboară, la propriu, armele ucigaşe ale unor războinici demenţi, manipulaţi de egoul şi interesul fostului ofiţer KGB, ajuns preşedinte al Rusiei.
   Ce legătură au toate acestea cu medicina? La începutul săptămânii, un tir rătăcit, venit se pare dinspre poziţiile ucrainene, a lovit un spital din centrul oraşului Donetsk. Au fost răniţi şase oameni: un medic şi cinci pacienţi. Datele trebuie privite cu rezervă deoarece au fost raportate de separatiştii pro-Putin din Donetsk, dar jurnaliştii aflaţi la faţa locului au confirmat că un spital a fost lovit de rachete. Iar Donetskul este mai aproape de Bucureşti decât Parisul.
   În acelaşi timp, Organizaţia mondială a sănătăţii a anunţat că este urgent nevoie de 23 de milioane de dolari pentru a oferi acces la servicii medicale celor peste 5 milioane de locuitori ai zonelor afectate de războiul separatist din estul Ucrainei. Nu e o sumă mare, probabil mult mai puţin decât bugetul anual al administraţiei preşedintelui Rusiei.
   Când un Sir vorbeşte, englezii se opresc. Când acel Sir mai este şi directorul medical al sistemului lor de sănătate (NHS), englezii şi ascultă. Sir Bruce Keogh a avertizat, într-un interviu din cotidianul „The Guardian“, că „dacă NHS continuă să funcţioneze aşa cum o face acum, va fi o luptă grea să rezistăm pentru că modelul serviciilor de sănătate pe care îl practicăm în prezent nu este potrivit viitorului“. Sir Keogh se referă la creşterea progresivă a nevoii de servicii medicale din cauza îmbătrânirii populaţiei. Sistemul britanic de asigurări de sănătate este organizat pe principii oarecum similare celui românesc: practic toată lumea este asigurată, dar nu se plăteşte o contribuţie separată pentru asigurările de sănătate, ci banii pentru sistemul medical se alocă dintr-un coş comun alimentat de o taxă unică.
   Deşi autorităţile de la Londra au anunţat că, începând din 2016, fondurile pentru sănătate vor fi suplimentate cu două miliarde de lire sterline, Sir Keogh constată că NHS „trece printr-o perioadă dificilă, cu presiuni fără precedent“. Prin urmare, la scurt timp după un alt val de reformă, NHS-ul va trece printr-o transformare completă pentru a putea rămâne sustenabil. Există deja o strategie pentru următorii cinci ani al cărei element central este întărirea segmentului ambulatoriu. Specialiştilor din spitale li se va cere să-şi viziteze pacienţii în clinicile medicilor de familie, acolo unde mulţi dintre aceştia vor furniza şi servicii paraclinice şi alte tratamente.
   În prezent, departamentele de urgenţă ale spitalelor din Anglia sunt mult prea aglomerate, timpii de aşteptare fiind cei mai mari înregistraţi vreodată în ultimul deceniu. Din cauza aglomeraţiei, trei din cele zece servicii de ambulanţă din Anglia au fost nevoite să declare alertă critică în această iarnă. NHS are probleme şi cu lipsa de asistente medicale şi cu spitalele de psihiatrie, insuficiente şi ele. În ciuda tuturor dificultăţilor, Sir Keogh este încrezător în viitorul sistemului. Aceasta este de altfel singurul defect al oricărui Sir născut vreodată: optimismul.
   Noul medicament pentru hepatita C produs de Abbvie, recent aprobat, concurează direct cu cel dezvoltat de Gilead. Concurenţa este acerbă şi influenţează chiar pieţele bursiere, acţiunile Gilead pierzând puncte preţioase după ce unul dintre cele mai mari lanţuri farmaceutice din Statele Unite a renunţat la produsul Gilead în favoarea celui Abbvie, din considerente de preţ. Un alt mare lanţ american de farmacii, CVS Health, a anunţat că va continua să favorizeze medicamentul Gilead, în timp ce Prime Therapeutics, cu 25 de milioane de clienţi, va acoperi ambele medicamente. Aceste reacţii influenţează şi deciziile asiguratorilor americani, dar situaţia nu este încă decisă aici. Concurenţa e benefică pentru bugetele de sănătate, deoarece ambii producători implicaţi au redus substanţial preţurile pentru ambele medicamente.
   Rob Marsh este medic de familie într-un mic orăşel din estul Statelor Unite. Doctorul Marsh, ca şi alţi colegi care lucrează în zona rurală, are probleme în a-şi menţine profitabilă clinica. Numărul medicilor de familie cu practică independentă a scăzut în SUA de la 60% în 2000 la 17% astăzi. Scăderea vine din politica agresivă a marilor spitale, de achiziţionare a clinicilor medicilor independenţi.
   Ca să reziste, Rob Marsh a luat măsuri serioase: a cumpărat un camion, unul dintre acele măreţe camioane americane care stăpânesc autostrăzile cu câte 10 benzi, pe care l-a transformat într-o clinică mobilă. Cu el face vizite la domiciliu sau îşi verifică pacienţii internaţi în spitalele din regiune. Mai mult, a reuşit să-şi crească clientela ocupându-se de o categorie populaţională neglijată medical, cea a camionagiilor care petrec zile în şir pe drum şi nu au timp acasă să meargă la un medic de familie. E vorba de peste 20.000 de şoferi anual, foarte încântaţi de serviciile oferite de dr. Marsh, care a şi fost numit „doctorul de ţară al anului 2014“ de o organizaţie profesională. Rob Marsh e un dur: fost medic în forţele speciale americane, fiind decorat pentru participarea activă în conflictul din Somalia. Dar cel mai prestigios cotidian american, „The Washington Post“, nu a publicat un articol despre faptele de pe front ale lui Rob Marsh, ci despre practica sa ca medic de ţară.  

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe