Newsflash
Știri

Cum s-a schimbat poluarea atmosferică de la începutul pandemiei

de Dr. Laura Davidescu - nov. 10 2020
Cum s-a schimbat poluarea atmosferică de la începutul pandemiei

Philips și rețeaua independentă Airly anunță extinderea numărului de senzori de monitorizare a poluării atmosferice, în cadrul campaniei “România respiră”.

Philips și Airly continuă demersul de informare publică referitor la impactul poluării atmosferice în țara noastră printr-o a doua ediție a campaniei “România respiră”, care se desfășoară între 9 noiembrie și 31 decembrie 2020.

Astfel, de la începutul lui 2020 Airly s-a extins cu 78 de senzori, ajungând la 115 în prezent și intenționează să extindă rețeaua în cât mai multe orașe din țară, pentru a crește gradul de conștientizare privind calitatea aerului și perioadele de poluare. Pentru detalii despre campanie, puteți accesa pagina dedicate, www.romaniarespira.ro.

În 2020 a scăzut numărul zilelor cu aer poluat

Impact poluare pandemieConform datelor Airly, în București, între 2018 și 2019, numărul mediu de zile cu un nivel de particule în suspensie PM2.5 care depășea normele acceptate de Organizația Mondială a Sănătății a fost de 130, în timp ce între 2019 și septembrie 2020, a fost de aproape 98 de zile.

Senzorii oferă informații despre nivelul particulelor în suspensie, PM 10, PM 2.5 și PM1, în timp real și gratuit, din zona în care sunt instalați, pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau în aplicația Airly pentru smartphone.

Cele mai poluate regiuni din taraÎn perioada stării de urgență, de la începutul pandemiei, în martie și până în iunie 2020, nivelul de poluare a fost semnificativ redus în zonele cu trafic ridicat.

aerul din interior poate fi mai poluat ca afară

Campania atrage atenția și asupra calității aerului din casă, care poate avea cu până la 5 ori mai mulți alergeni și particule poluante decât aerul din exterior, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

"Un plămân sănătos, protejat şi de substanţele dăunătoare din interiorul locuinţei, va avea un risc mai scăzut de dezvoltare a astmului bronşic şi va lupta eficient în infecţia cu SARS-Cov-2. Studiile clinice au demonstrat că într-o clasă de 30 de copii, un număr de 2-3 dintre ei sunt diagnosticaţi cu astm bronşic, prevalenţa fiind în creştere datorită poluanţilor din atmosfera liberă, cât şi a celor din interiorul locuinţelor, mai ales în primii ani de viaţă, reprezentând  triggeri ai simptomelor astmului cu evoluţie nefavorabilă, un răspuns mai slab la terapie, cât şi la o dezvoltare necorespunzătoare a plămânilor," spune doctor Veronica Şurlea, medic primar pneumologie, clinca Sante Vera Med.

Philips România oferă perosanelor care vor contribui cu donații pentru achziția și instalarea de noi senzori de monitorizare a poluării un discount pentru achiziția unui purificator din gama Philips, care captează şi elimină 99,97 % dintre alergenii și particulele poluante din casă. Aceştia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,003 microni. Studiile au demonstrat că aceste purificatoare pot reține virusurile gripale, iar în prezent se fac teste și pentru eficiența reținerii coronavirusurilor.

S-ar putea să te intereseze și:

Ce efecte are poluarea cu pulberi

Poluarea aerului, efecte mai puțin știute: risc de schizofrenie și de osteoporoză


Notă autor:

Foto: Shutterstock, Airly/Philips

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe