Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - iun. 7 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Analiza taxei

     Dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, a discutat cu reprezentanţii asociaţiilor producătorilor români şi internaţionali de medicamente (ARPIM) şi cu cei ai asociaţiei produ­cătorilor de medicamente generice (APMGR) şi a preluat propu­nerile acestora privind rezolvarea situaţiei generate de aplicarea taxei de clawback, în vederea evitării blocajului în aprovizionarea cu medicamente. Ministrul sănătăţii îi avertizează pe reprezentanţii industriei medica­mentului asupra consecinţelor sociale şi economice deosebit de grave ale eventualelor acţiuni de retragere de pe piaţă. Deja există o situaţie dificilă la aprovizionarea cu citostatice ieftine, care nu mai prezintă interes comercial pentru producători şi importatori.
     S-a decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, CNAS şi reprezentanţi ai industriei de medicamente, care are ca obiectiv realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback. Se vor face simulări care să evidenţieze cum vor influenţa aceste modificări structura bugetului. Grupul de lucru are 15 iunie ca termen estimat pentru finalizarea acestei analize de impact, pe baza căreia se vor lua deciziile privind modificarea taxei de clawback.

Recomandări pentru microbişti

     Având în vedere evoluţia epidemiei de rujeolă din Ucraina, pe baza datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, MS sfătuieşte cetăţenii care se deplasează în această ţară, la Campionatul European de Fotbal, să se adreseze medicului de familie şi centrelor de vaccinare pentru imunizarea împotriva rujeolei, în cazul în care nu au fost vaccinaţi anterior. Aceeaşi recoman­dare se adresează şi locuitorilor din zona de nord a ţării (judeţele Maramureş, Satu-Mare, Suceava, Botoşani) şi tuturor celor care nu s-au imunizat.

Colaborare româno-israeliană

     La întâlnirea dintre dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, şi ambasadorul statului Israel, Dan Ben-Eliezer, s-a discutat despre relaţiile de colaborare dintre cele două state în domeniul sănătăţii şi despre necesitatea concretizării planului de acţiuni semnat la Ierusalim în toamna anului trecut, în vederea continuării colaborării existente. MS doreşte demararea mai multor parteneriate cu experţi israelieni în domenii precum reabilitarea spitalelor sau imple­mentarea şi utilizarea sistemelor informatice e-health.

Expertiză franceză

     Dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, s-a întâl­nit cu o delegaţie franceză condusă de Phillippe Gustin, ambasadorul Franţei în România. Cei doi oficiali au convenit demararea unei colaborări pentru elaborarea şi implementarea noului cadru legislativ din sistemul sanitar. Ministrul sănătăţii a declarat că este interesat de expertiza franceză privind organizarea şi funcţionarea unităţilor sanitare, precum şi sistemul asigurărilor de sănătate şi evaluarea tehnologiilor medicale.

Rezultate

     Din cei 420 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie înscrişi la concursul de rezidenţiat organizat de MS în luna mai, 372 (88,5%) au obţinut punctaj de promovare: 76, care au concurat pe cele 98 de locuri şi 296 din cei 318 candidaţi pe posturi. Punctajul maxim realizat a fost 823, iar cel minim de promovare – 493 de puncte.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe