Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dezicerea de pseudoştiinţă

Printr-un anunţ neprevăzut dar pe deplin justificat, prestigioasa publicaţie britanică The Lancet a retractat – gest aproape nemaiîntâlnit în comunitatea ştiinţifică internaţională – articolul publicat în 1998, „Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children“, de A. J. Wakefield şi alţi 12 coautori, articol care a lansat, interesat şi distorsionând adevărul, ipoteza unei legături între vaccinul ROR (rubeolă, oreion, rujeolă) şi autism, la copil. (...)

   Încă din 2004, 10 din cei 13 autori s-au dezis de concluziile publicate iniţial, după ce a ieşit la iveală faptul că principalul autor ar fi manipulat datele şi modificat rezultatele studiului, selectând din eşantionul cercetat doar cazurile de tulburări pervazive asociate fortuit şi temporal cu vaccinarea. Mai mult, se pare că A. J. Wakefield ar fi primit peste 400.000 de lire sterline (începând din 1996!) de la avocaţii care încercau să intenteze proces producătorilor de vaccinuri. Cu toate că o bună parte din campaniile antivaccinare, pe care le observăm astăzi, propovăduite cu precădere de persoane cu educaţie medicală precară sau absentă, îşi găsesc originile în „studiul“ pe care, iată, The Lancet l-a şi retras, probabil că efectele negative ale pseudoconexiunii vaccinare–autism, create de interese sordide, vor continua să aibă un impact semnificativ asupra morbidităţii şi mortalităţii prin boli altminteri prevenibile prin vaccinare.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC