Newsflash
Știri

Ebola. Nu e momentul pentru optimism

de Alexandra NISTOROIU - dec. 9 2014
  Ebola. Nu e momentul pentru optimism

Cu peste aproape 16.000 de cazuri, din care 5.689 fatale, epidemia de Ebola din Africa de Vest este departe de a se fi încheiat. Tendinţele pozitive din anumite regiuni nu permit relaxarea, deoarece pot fi oricând inversate. Evoluţia epidemiei rămâne imprevizibilă şi cifrele reale încă ar putea fi duble faţă de cele raportate OMS, deoarece capacităţile limitate nu permit încă depistarea tuturor infecţiilor. Un al doilea val al epidemiei în Mali îngrijorează comunitatea internaţională şi eclipsează victoria Republicii Democrate Congo în lupta cu epidemia.

Un nou caz în Mali

Mali a raportat, la 22 noiembrie, un nou caz de Ebola în capitala Bamako, prietenul unei asistente care murise de febra hemoragică cu puţin timp înainte. Asistenta medicală a contractat infecţia după ce a îngrijit un pacient din ţara vecină, Guineea. Acesta a murit, diagnosticat greşit cu o boală de rinichi. Cazul a permis ca Ebola să se răspân­dească la alţi cinci oameni în al doilea val epidemic din Mali. Noul pacient a fost trecut în carantină unde va primi îngrijiri intensive. Sunt monitorizaţi încă 310 contacţi. Toţi ceilalţi şase pacienţi diagnosticaţi cu Ebola în Mali au murit.
Eforturile internaţionale me­nite să încetinească rata trans­miterii infecţiei ajută în unele zone, dar în altele, creşterea numărului de cazuri şi temeri privind extinderea epidemiei în Mali indică faptul că mai e nevoie de multă muncă, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la 21 noiembrie. Ban spune că este nevoie de mai multe echipe medicale pregătite să intervină, mai ales în districtele izolate ale ţărilor din Africa de Vest. Peste 5.400 de oameni au murit deja din cauza virusului. „Dacă vom continua să accelerăm răspunsul, putem opri epidemia până la jumătatea anului viitor“, a declarat Ban după o întâlnire a board-ului ONU în Washington, subliniind că noul lanţ de transmitere a infecţiei din Mali este un motiv serios de îngrijorare.

Congo, peste 42 de zile fără Ebola

    La 20 noiembrie, OMS a declarat Congo Ebola-free, după 42 de zile în care nu a mai fost înregistrat niciun caz. La 24 august, Republica Democrată Congo notificase OMS de existenţa unei epidemii în Provincia Ecuatorială, separată de cea din Africa de Vest. Epidemia din Congo a generat 66 de infecţii, opt dintre ele afectând personalul medical. La 42 de zile de când ultimul caz a primit rezultate negative la două teste şi a fost externat din spitalul în care primea îngrijiri, OMS a declarat sfârşitul epidemiei. 42 de zile reprezintă dublul perioadei maxime de incubaţie. Recent încheiata epidemie este cea de-a şaptea din istoria Congo, ţară pe teritoriul căreia a fost descoperit iniţial virusul, în 1976.
OMS a lăudat angajamentul şi coordonarea eficientă a autorităţilor locale din Congo, care s-au mobilizat rapid pentru a răspunde epidemiei, identificând şi monitorizând contactele şi organizând înmormântări sigure. Implicarea timpurie a liderilor tradiţionali şi religioşi ai comunităţii a jucat un rol important în controlarea cu succes a răspândirii infecţiei. Sistemul de supraveghere al ţării rămâne în stare de alertă înaltă, dată fiind vulnerabilitatea ţării faţă de o eventuală nouă epidemie.

Cifrele mai bune nu înseamnă relaxare

Eforturile pentru oprirea epidemiei de Ebola în Liberia arată semne de progres în anumite regiuni, dar pentru menţinerea acestor tendinţe este nevoie de intervenţii susţinute pentru identificarea noilor cazuri şi depistarea contacţilor, spune un articol apărut recent într-o publicaţie a CDC. Două rapoarte documentează o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi la două dintre cele 15 unităţi administrative ale Liberiei. Totuşi, cazuri noi continuă să fie diagnosticate şi în aceste zone. SUA, Liberia şi partenerii internaţionali răspund acum noilor focare de infecţie din zone izolate ale ţării. În ultimele săptămâni, aproape zilnic a fost identificat un nou cluster al epidemiei. Pentru comparaţie, în ultimele patru decenii, CDC a răspuns la aproximativ o epidemie de Ebola la 1–2 ani.
Noile epidemii de mici dimensiuni din Liberia reprezintă provocări noi pentru eforturile de control, deoarece se pot extinde dacă nu sunt abordate rapid. Tom Frieden, directorul CDC, a spus că scăderile în numărul de infecţii noi din cele două districte arată cât de important este să fie intensificate acţiunile de răspuns: „Nu trebuie să lăsăm garda jos. În Guineea, cazurile au scăzut şi crescut în valuri, nu ne putem opri până când nu oprim ultimul lanţ al transmiterii.“ O inversare a tendinţelor pozitive este încă posibilă.
Jumătate din cazurile de Ebola din Liberia au fost depistate în regiunea Montserrado, care găzduieşte capitala, Monrovia, cu o populaţie de 1,5 milioane de locuitori. De la jumătatea lui septembrie au scăzut cu 73% numărul de internări în unităţile pentru tratamentul Ebolei şi cu 58% numărul rezultatelor pozitive al testelor de laborator. Extinderea reţelei de unităţi de înmormântare, încurajarea înmormântărilor sigure, educaţia publică şi acţiunile comunitare par să fie cei mai importanţi factori care explică îmbunătăţirile.
Un alt raport CDC a documentat reducerea numărului de infecţii cu virusul Ebola în Lofa, unde a început epidemia de Ebola a Liberiei. Numărul săptămânal de cazuri noi raportate în Lofa a scăzut de la un vârf de 153 de cazuri noi, la 16 august, la patru în săptămâna încheiată la 1 noiembrie. Strategia de control din Lofa a avut câteva elemente-cheie: încurajarea schimbărilor comportamentale la nivelul comunităţii, inclusiv practici sigure de înmormântare, stabilirea unităţilor de tratament pentru cazurile de Ebola, dezvoltarea unui hotline pentru Ebola şi a unor echipe de teren care au transportat rapid oamenii cu simptome specifice Ebola la unităţile de tratament, iniţierea depistării active a cazurilor şi pregătirea unor voluntari din comunitate care să monitorizeze contacţii pacienţilor pentru simptome specifice bolii.

„La început, trebuia să jucăm rugby. Acum, şah“

   Unele voci au pus sub semnul întrebării această scădere a numărului de cazuri din Liberia. La o întâlnire desfăşurată recent la sediul ministerului sănătăţii al statului african, un reprezentat USAID a spus că a fost trimis special de organizaţia sa ca să afle dacă se poate avea încredere în aceste cifre. „Da“, i-a răspuns statisticianul suedez Hans Rosling, care şi-a petrecut ultima lună în Monrovia, ajutând guvernul liberian să interpreteze datele epidemiologice. Cercetătorii CDC, de exemplu, au testat cadavrele din Monrovia pentru a depista Ebola: acum sunt pozitive în jur de 20–30% dintre cazuri, faţă de 90%, rezultatele înregistrate în punctul culminant al epidemiei. Numărul real ar putea fi dublu faţă de numărul infecţiilor raportate, dar nu cu mult mai mult, spune Rosling, citat de Science.
Răspunsul internaţional s-a adaptat lent. Deşi Pentagonul a spus că va construi mai puţine centre de tratament noi, construcţia este încă în desfăşurare. „Nu are niciun sens“, spune Thierry Goffeau, şeful misiunii MSF în Liberia, „este o pierdere de resurse financiare şi umane“. Şi Rosling crede că tacticile trebuie să se schimbe. În septembrie, prioritatea era construirea clinicilor, îndepărtarea cadavrelor şi menţinerea în carantină a cât mai mulţi pacienţi. Acum, accentul cade pe crearea unui sistem flexibil de a răspunde noilor epidemii, identificând rapid pacienţii şi depistând persoanele care au intrat în contact cu ei. „La început trebuia să jucăm rugby, acum şah“, spune Rosling.

Sistemul medical al Liberiei, care s-a prăbuşit sub greutatea Ebolei, începe să îşi revină. Medicii se întorc la muncă, iar clinicile se redeschid. Dar personalul medical încă se confruntă cu un risc major. Între 1%  şi unul din 1.000 de pacienţi ar putea purta virusul Ebola, ceea ce ar putea da naştere unor noi cicluri ale infecţiei.  În unele clinici, medicii realizează operaţii sau aduc pe lume copii purtând costume de protecţie.

Infecţii în rândul personalului medical

Un profesionist în domeniul medical, angajat ONU, a fost externat dintr-un spital din Franţa zilele trecute, după ce s-a vindecat complet de Ebola. Numele şi naţionalitatea pacientului nu au fost făcute publice. Angajatul ONU fusese transportat din Sierra Leone la Paris şi a stat în carantină la Spitalul militar Begin, dintr-o suburbie a Parisului.
Un medic cubanez, unul dintre sutele de voluntari trimişi de Cuba în Africa de Vest, a contractat infecţia cu Ebola şi a fost transportat de OMS din Sierra Leone la Geneva. Felix Baez se află în carantină la Spitalul Universitar din Geneva şi este într-o stare stabilă. Bărbatul are 43 de ani şi a primit tratamentul experimental ZMapp.
Un medic infectat cu Ebola în Sierra Leone şi tratat la un spital american a murit recent din cauza febrei hemoragice. Dr. Martin Salia fusese transportat cu două zile înainte, cu o ambulanţă aeriană la unitatea de biocontainment din Nebraska. Doctorul a contractat infecţia lucrând în calitate de chirurg în Africa de Vest. A fost dus la acelaşi spital la care s-au recuperat doi pacienţi americani infectaţi. Salia avea 44 de ani şi rezidenţă americană, fiind căsătorit cu o cetăţeană a SUA. Este a zecea persoană care a primit tratament pentru Ebola în SUA.

Donaţie de antibiotice

Compania farmaceutică Bayer a anunţat că îşi măreşte donaţiile pentru pacienţii diagnosticaţi cu Ebola din Liberia şi Sierra Leone. Compania oferă ciprofloxacină, în valoare de 1.150.000 de euro. Deşi nu tratează infecţia Ebola în sine, medicamentul poate fi folosit împotriva infecţiilor bacteriene secundare care pun în pericol viaţa pacienţilor. Distribuirea în două clinici din Monrovia, capitala Liberiei, precum şi în centrele de sănătate din zonele de proximitate va fi efectuată prin intermediul unei organizaţii nonguvernamentale din Germania. Bayer a donat deja ciprofloxacină în diferite doze şi moduri de administrare în valoare de aproximativ 2.570.000 de euro pentru a trata gratuit pacienţii infectaţi cu virusul Ebola, în Sierra Leone şi Liberia, prin organizaţia americană „Direct Relief“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe