Newsflash
Știri

Fila de pe urmă

de Constanţa MARINESCU - feb. 6 2013
Fila de pe urmă

   Din calendarul apariţiilor publicaţiei Viaţă+sănătate, iată că „rupem“ şi cea de-a douăsprezecea filă. Deşi a fost ultima lună, ea nu a însemnat neapărat un sfârşit, „ultimul tren sau ultima şansă“, nici locul cel de pe urmă dintr-o competiţie sau din clasă. Decembrie, al cărei nume ne-a rămas de pe timpul romanilor, nu era ultima lună, ci februarie deţinea acest loc! Aşadar, cu toate că noi o sărbătorim ca pe un sfârşit, toţi se gândesc, în orele şi minutele din ultima zi, să lase relele în urmă, să creadă în şi să se avânte spre un viitor mai bun. Despre aceste lucruri scrie, în editorialul „Ultimul, ultima...“, dr. Dan Rusu. Acelaşi autor, la „Corola de minuni“, sem­nează un amplu articol („Ajutorul potrivit“) despre ficat: „cel mai mare organ intern, fiind totodată şi cel mai complex din punct de vedere metabolic“. Cu toate că este „un organ extraordinar, puternic şi rezistent, cu diverse capacităţi şi calităţi surprinzătoare, nu înseamnă că el este imun la toate agresiunile“. În câteva numere anterioare, au fost subliniate aspecte ale obiceiurilor alimentare sau  comportamente care afectează tensiunea arterială. În acest număr, în cadrul rubricii „Cardiologie“, dr. Ionuţ Bratu îşi îndreaptă atenţia asupra unui drog distribuit şi consumat legal: alcoolul („Alcoolul şi inima – falşi amici“). Vremea foarte rece aduce infecţii frecvente ce interesează, pe fondul unui deficit de apărare, mai ales spaţiile alveolare şi ţesutul interstiţial. Articolul de fond are ca subiect „Pneumonia“, cu etiologie, mecanisme de apărare, clasificare etc. Dr. Cristina Anca Dăscălescu, medic de familie, şi-a propus să scrie despre importanţa screeningului pentru depistarea activă a cancerului de col uterin, referindu-se la subprogramul iniţiat de MS şi răspunzând numeroaselor întrebări puse de paciente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe