Newsflash
Știri

INS: una din patru persoane cu vârsta peste 2 ani suferă de cel puţin o boală cronică

de Florentina Ionescu - mar. 16 2021
INS: una din patru persoane cu vârsta peste 2 ani suferă de cel puţin o boală cronică

Institutul Național de Statistică a dat publicității ieri numeroase informații despre starea de sănătate percepută în anul 2019 de către populația din România.

Aproape trei sferturi din populaţia rezidentă consideră că are o stare de sănătate bună sau foarte bună, dar una din patru persoane de 2 ani și peste suferă de cel puţin o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată, se arată într-un comunicat al INS remis redacției. 

ins starea de sanatate a romanilor
Sursa: INS, https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/sanatate2019.pdf

 

Totodată, 18,7% din populaţia rezidentă de 15 ani şi peste fumează zilnic şi 21,4% consumă băuturi alcoolice cel puţin o dată pe săptămână. Cercetarea statistică realizată de INS arată că numai 11,6% din populaţia rezidentă de 5 ani şi peste desfăşoară activităţi sportive în timpul liber în mod obişnuit.

Starea de sănătate percepută

Din totalul populaţiei rezidente, în anul 2019, 74,7% considera că are o stare de sănătate bună sau foarte bună (78,6% dintre persoanele de sex masculin și 71,1% dintre cele de sex feminin).

Față de anul 2014, ponderea persoanelor care considerau că au o stare de sănătate bună sau foarte bună a scăzut cu 2,3 puncte procentuale în cazul populației masculine și cu 1,5 puncte procentuale în cazul populației feminine.

Majoritatea persoanelor tinere a declarat o stare de sănătate bună şi foarte bună, dar numai 26,4% dintre persoanele de 65-74 ani şi 10,0% dintre persoanele de 75 ani şi peste au declarat, în 2019, că au o stare de sănătate bună şi foarte bună, ponderile fiind mai mici cu 5,2 puncte procentuale în cazul persoanelor de 65-74 ani și cu 4,2 puncte procentuale în cazul persoanelor de 75 ani și peste.

Românii și bolile cronice

Din populația rezidentă de 2 ani și peste, INS arată că una din patru persoane a declarat că suferă de cel puţin o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată (pentru copii declarația a fost făcută de unul dintre părinți), o pondere mai mare fiind întâlnită în rândul persoanelor de sex feminin (28,8%) faţă de cele de sex masculin (21,5%).

În mediul rural ponderea persoanelor care suferă de o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată (24,7%) este mai mică decât cea a persoanelor din mediul urban (25,8%).

Cele mai frecvente boli cronice la adulți și la copii

La fel ca în 2014, în anul 2019, cele mai frecvente boli cronice declarate de persoanele în vârstă de 15 ani și peste sunt:

  • hipertensiunea arterială (întâlnită, în medie, la 16 persoane din 100),
  • afecţiunile zonei lombare (8 persoane din 100),
  • diabetul zaharat (5 persoane din 100) și afecţiunile zonei cervicale (4 persoane din 100).

Copiii sub 15 ani sunt într-o măsură mai mică afectaţi de boli cronice (3,3% în 2019, față de 4,6% în 2014).

Ca și în 2014, în 2019, cele mai frecvente boli cronice la copiii sub 15 ani au fost alergiile (exclusiv astmul alergic), bronşita cronică, boala pulmonară obstructivă sau emfizemul. Șapte copii din 1000 sufereau, în 2019, de anomalii congenitale osteo-articulare, mai arată INS pe site-ul oficial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe