Newsflash
Știri

Institutul Cantacuzino reorganizat

de M. V. A. - iul. 30 2015
Institutul Cantacuzino reorganizat
Rolul Institutului Cantacuzino de „interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației“ a fost legiferat printr-o hotărâre de guvern care descrie condițiile în care urmează să funcționeze acest institut ale cărui probleme au fost atât de mediatizate în ultimul deceniu. Precizăm că repetiția „interesului“ din fraza citată aparține chiar legiuitorului, dar eleganța exprimării este mai puțin importantă. Să vedem cum arată conținutul acestei legi.
Institutul Cantacuzino va funcționa în subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI) și maximum 430 de persoane vor putea fi angajați ai Institutului. Conducerea va depinde de președintele ANCSI, care este condusă în prezent de inginerul Tudor Prisecaru, fost decan al Facultății de Inginerie Mecanică din cadrul Politehnicii bucureștene. Pre­ședintele ANCSI este propus de ministrul educației și numit de premierul României. În cadrul ANCSI există un colegiu consultativ pentru cercetare-dezvoltare, singurul medic care face parte din acest organism fiind Dragoș Pieptu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, cel care a preluat și funcția de rector după demisia lui Vasile Astărăstoae.
Institutul va derula activități de cercetare-dezvoltare în domeniul microbiologiei, biologiei celulare, imunologiei, biotehnologiei, geneticii microbiene și, desigur, al bolilor infecțioase. Sunt menționate mai multe activități precise, printre care cercetare în vederea „elaborării și evaluării de teste moleculare pentru diagnostic“; studiul tuberculozei, infecțiilor acute respiratorii, al hepatitelor virale, retrovirusurilor, arbovirusurilor etc. „în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică“; „identificarea unor substanțe de origine biologică cu proprietăți terapeutice“ și cercetare-dezvoltare pentru realizarea „unor produse de uz medical“. Este menționat și rolul educațional al Institutului, dar și cel de gazdă a la­boratoarelor de referință.
Institutul Cantacuzino va putea comercializa reactivi, produse biologice, dispozitive medicale și va putea derula „activități de producție pentru situații speciale, cum ar fi vaccin gripal pandemic cu extindere la nevoi regionale“ și „servicii specifice farmaceutice, de la dezvoltare la etape de fabricație“. Se menționează că finanțarea Institutului se va face prin obținerea de venituri proprii și subvenții de la buget prin Ministerul Educației. Institutul va putea închiria bunurile proprietate publică pe care le administrează, jumătate din sumă rămânând Institu­tului, cealaltă jumătate mergând la buget.
Cu câteva excepții, cum este menționarea expresă a vaccinului gripal pandemic și schimbarea supervizorilor instituționali, noua lege nu aduce prea multe modificări în viața Institutului Cantacuzino. Vom vedea dacă aceste detalii, fără un sprijin financiar consistent din partea Guvernului (care a alocat doar 10 milioane de euro), vor fi suficiente pentru salvarea Institutului.

 

 

Precizare. Informația privind aducerea la Parchet pentru audieri a profesorului craiovean Andrei Adrian Tica, publicată în articolul „Micii corupți și marea corupție“, apărut în pagina 2 a numărului 28 din 10 iulie 2015, a fost eronată. Informația a fost inițial difuzată de cea mai mare agenție de știri din România. Profesorul Andrei Adrian Tica, șeful catedrei de farmacologie și prorector al UMF Craiova, nu a fost vizat de anchetă și nu a avut calitate de martor în dosar. Viața medicală regretă preluarea unei informații greșite, neavând intenția de a aduce o atingere imaginii academice și medicale a profesorului Tica. (Alexandra Nistoroiu)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe