Newsflash
Știri

Institutul Cantacuzino trece la Apărare

de Dr. Sorina VASILE - sept. 1 2017
Institutul Cantacuzino trece la Apărare

Institutul Cantacuzino va fi militarizat. Detaliile transferului la Ministerul Apărării Naționale sunt deocamdată necunoscute.

 

     Premierul Mihai Tudose a cerut miercuri, în ședința de guvern, ca Institutul Cantacuzino să fie transferat de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării Naționale. „Poate o mână mai de fier, mai militarizat un pic poate să aibă în sfârșit rezultate”, a motivat Tudose.
     Adrian Țuțuianu, ministrul apărării naționale, a declarat că a făcut deja o evaluare și, în trei săptămâni, e gata să vină cu un proiect de lege. Prin acesta, Institutul va fi transformat în unitate militară, „cu conducere militară și cu angajați care răspund criteriilor profesionale necesare unui asemenea institut”, a spus ministrul Țuțuianu.
     Anunțul vine după ce, la sfârșitul lunii iulie, s-a creat un comitet interministerial de relansare a activității Institutului Cantacuzino. Tot atunci a fost numit un nou manager al Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino” – profesorul Mircea-Ioan Popa. În prima săptămână din august, ministrul sănătății, Florian Bodog, a spus că Institutul Cantacuzino va putea produce vaccinuri abia după trei ani și a subliniat nevoia de noi specialiști.
     „A fost o discuție la un moment dat la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării despre Cantacuzino referitoare la importanța strategică a institutului. Mai departe, alte informații nu au fost pe această zonă”, a afirmat Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Secretarul de stat spune că detaliile transferului de la un minister la altul sunt deocamdată incerte: „Nu știu dacă va fi militarizat sau va fi coordonat de Ministerul Apărării. Asta e o decizie pe care nu o pot cunoaște până când nu apar niște norme”.
     Grasu a mai declarat că dispoziția nu are legătură cu epidemia de rujeolă: „Institutul Cantacuzino nu a produs vaccin antirujeolic. Oricum, un singur institut național nu are cum să producă toate vaccinurile necesare”.
     Nu se cunosc deocamdată alte detalii legate de această hotărâre și nici despre cum va fi ea implementată. Până la închiderea ediției, niciunul dintre miniștrii implicați nu a răspuns la întrebările noastre. Surse din Institut spun că decizia de miercuri a premierului a fost surprinzătoare și că se lucra deja la un alt proiect de lege.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe