Newsflash
Știri

Locul 4 în Europa la infecția cu West Nile

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 31 2018
Locul 4 în Europa  la infecția cu West Nile
România ocupă cel de-al patrulea loc în Europa în privința numărului de infecții cu virusul West Nile, conform datelor prezentate de Centrul european pentru prevenția și controlul bolilor (ECDC). Până la 23 august, în Europa au fost înregistrate 410 cazuri de infecție cu virus West Nile. Cele mai multe au fost înregistrate în Italia (183), Grecia (106) și Ungaria (58) (foto) (1). Cele mai multe decese s-au înregistrat în Grecia, urmată de România, Serbia și Italia.  

Până în urmă cu o săptămână, au fost înregistrate 56 de cazuri de infecție cu virus West Nile, cele mai multe cazuri fiind la persoane de peste 80 de ani (13). Au fost înregistrate și șase decese: trei în București și câte unul în județele Galați, Iași și Covasna. Toate decesele au survenit la persoane vârstnice cu afecțiuni asociate (2). 

Din punctul de vedere al distribuției cazurilor de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, la închiderea ediției primul loc era ocupat de județul Dolj (12 cazuri), urmat de Iași (zece cazuri), București (opt cazuri), Olt și Teleorman (patru cazuri). În județele Galați și Ilfov s-au înregistrat câte trei cazuri, iar în Brăila și Giurgiu câte două. Județele Bacău, Tulcea, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți și Satu Mare au raportat câte un singur caz (3).

Deși în această perioadă a anului se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infecție, decesele survenind mai ales la pacienții cu comorbidități, situația rămâne comparabilă cu cea din anii precedenți, spun reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) într-un comunicat de presă. Potrivit MS, au fost luate și măsuri de siguranță pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, sângele fiind testat suplimentar.

Pentru controlul acestei boli, ministerul recomandă administrațiilor publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități, iar populației să continue cu măsurile de protecție împotriva infecției. De asemenea, persoanele care prezintă febră, cefalee intensă, dureri musculare, vărsături sau erupții cutanate ar trebui să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical.
Populația este sfătuită să continue să evite expunerea la țânțari prin îmbrăcăminte cu mâneci și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe repelente, să monteze plase la ferestrele locuințelor, să limiteze deplasările în parcuri/păduri/ape stătătoare, să îndepărteze recipientele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer și să asigure măsuri de desecare a bălților cu apa din jurul gospodăriilor.  

Notă autor:

Bibliografie

1. Centrul european pentru prevenția și controlul bolilor: https://ecdc.europa.eu/en/west-nile-fever/surveillance-and-disease-data/disease-data-ecdc

2. Raportul săptămânal al Centrului de supraveghere și control al bolilor transmisibile publicat la data de 23 august 2018

3. Informare publică a Ministerului Sănătății din România referitoare la infecția cu virus West Nile, publicată pe 23 august 2018

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe