Newsflash
Știri

Neurochirurgia românească, reprezentată din nou la nivel mondial

de Demostene ŞOFRON - sept. 8 2017
Neurochirurgia românească, reprezentată din nou la nivel mondial
     Nu cu mult timp în urmă, scriam despre alegerea prof. dr. Ioan Ștefan Florian în conducerea World Academy of Neurological Surgery și despre alegerea sa ca președinte al Euroacademiei Multidisciplinaria Neurotraumatologica, funcție pe care o ocupă și în prezent. Trebuie amintite și calitatea sa de membru al American Association of Neurological Surgeons, precum și al European Association of Neuro-oncology, respectiv European Academy of Science and Arts.
     Activitatea sa de peste 30 de ani îl impune din nou atenției pe profesorul Florian. Recent, în cadrul Congresului Federației mondiale de neurochirurgie (desfășurat la Istanbul, în perioada 20–25 august, 2017), prof. dr. Ioan Ștefan Florian  a fost ales vicepreședinte – at large – al Federației mondiale de neurochirurgie, alegere ce confirmă valoarea distinsului profesor clujean, a neurochirurgiei românești în general, și a școlii clujene de neurochirurgie în particular.
     Federația mondială de neurochirurgie a luat ființă în anul 1955. La numai doi ani de la înființare, a avut loc și primul congres al său, la Bruxelles, în anul 1957. În prezent, organizarea este de tip piramidal, existând un președinte, un prim-vicepreședinte, cinci vicepreședinți continentali și doi vicepreședinți at large fără limite geografice.
     Federația mondială de neurochirurgie este o organizație globală, care cuprinde 160 de țări membre de pe toate cele cinci continente. Sunt reprezentate, astfel, toate societățile naționale și regionale de neurochirurgie. Federația are drept obiectiv principal dezvoltarea neurochirurgiei și asigurarea unei asistențe neurochirurgicale echilibrate pe plan mon­dial – deziderate la care se ajunge prin educație și prin formarea de neurochirurgi în centre de referință. Există țări care sunt slab reprezentate ca număr de specialiști neurochirurgi, în special țările Africii.
     „Federația asigură, prin conferințe, simpozioane, cursuri, mese rotunde și congrese, educarea permanentă a neurochirurgilor din diverse regiuni ale lumii. Manifestările științifice asigură cumularea tuturor noutăților din domeniul neurochirurgiei, dar și diseminarea lor, acestea ajungând la tinerii neurochirurgi, cărora li se oferă posibilitatea să-și facă cunoscute rezultatele și cercetările. Schimbul profesional este extraordinar, ca să nu mai amintesc de prieteniile care se leagă, depășind aria profesională. Orice prezență științifică îți arată nivelul la care ești și devine un ghid pentru ceea ce ai de făcut în viitor. O carte citită rămâne, până la urmă, o carte citită, dar o explicație live, venită din partea unui specialist în sala de curs sau în cea de operație are altă semnificație, altă încărcătură și deschide alte ferestre de cunoaștere și aprofundare a specialității”, a spus profesorul Florian la congresul Federației mondiale de neurochirurgie.
   Un alt subiect abordat în discursul său a fost termenul „President at large”. Profesorul Florian ne-a povestit că  „sunt cinci vicepreședinți, pentru cele cinci continente și doi vicepreședinți at large, care nu au limită geografică. Aceste două posturi au fost create cu peste 20 de ani în urmă, pentru a încuraja neurochirurgii est-europeni și pe cei din țările arabe. Am fost ales vicepreședinte at large, rolul meu fiind de a coordona educația profesională într-o anumită parte a lumii, cu siguranță spre partea estică a Europei, Kazahstan, Rusia, Ucraina, să vedem care este nivelul neurochirurgiei acolo, ce trebuie făcut mai departe”. Discuția în sine a atins și problema fundației Federației mondiale de neurochirurgie, „care strânge fonduri pentru sprijinirea actului medical neurochirurgical în centre mai puțin dezvoltate. Avem în vedere dotările cu microscoape operatorii, truse de cap, truse de coloană, aspiratoare ultrasonice, aparatură de specialitate, adevărată mană cerească pentru centrele slab dezvoltate”.
     Ultimul punct al discursului profesorului Florian l-a constituit apropiatele evenimente științifice de la Cluj-Napoca, centralizate într-unul singur, desfășurat în zilele 13–16 septembrie, la Grand Hotel Italia: al 3-lea congres al Societății sud-est europene de neurochirurgie, al 43-lea congres național al Societății Române de Neurochirurgie și al 22-lea curs francez de neurochirurgie, manifestări științifice onorate cu peste 400 de specialiști din țară și de peste hotare, dar și de cei peste 50 de  speakeri din afara Societății sud-est europene de neurochirurgie – nume prestigioase din Anglia, Japonia, Franța și Italia.
     În final, trebuie să subliniem și faptul că primul neurochirurg român ales în boardul Federației mondiale de neurochirurgie a fost prof. dr. Alexandru Ciurea (cu trei legislaturi, între anii 2007 și 2013), demonstrând astfel că neurochirurgia românească interesează în mediile medicale de profil. Continuitatea naturală a fost alegerea prof. dr. Ioan Ștefan Florian ca vicepreședinte al federației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe